Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Árpád a második legjobb alpaka mén

A legjobb tenyészállatok Új-Zélandról és Chiléből származnak. Gyapjának feldolgozatlan kilója több mint tízezer forint és napjainkra háziállattá nemesül az inkák „isteni ajándéka". Az ország egyik legjobb alpakatenyészetét a Rábaközben találjuk.

A nemrég született kis alpaka megfigyelése tölti ki szinte minden napját mostanában a jobaházai Demjén családnak. Demjén Mihály és felesége, Márta négy éve foglalkoznak – lányukkal együtt – a Dél-Amerikában őshonos alpaka tenyésztésével.

Ahogy Demjén Mihály a Kisalfölnek elmondta, Cecília lányuk Hollandiából hozta az ötletet e szelíd és csendes állat tartására, Mihályék szinte első látásra beleszerettek az alpakába, melynek tartását 2010 nyara óta végzik. Három egyeddel kezdtek, napjainkban 11 állat él az egyhektáros jobaházai farmon.

– Nyár végére 13-ra, őszre 16-ra bővítjük az állományt, többek közt a már Új-Zélandról megrendelt új egyedekkel – mondta a Kisalföldnek a tenyésztő.

Az alpakát elsősorban nagyon finom gyapjáért tartják. Nem okoz allergiás tüneteket sem. Demjénéknél éppen mostanában végzi a nyírást egy ausztrál szakember. Az alpakát évente egy alkalommal nyírják, feldolgozatlan gyapjának kilója is több mint 10 ezer forint. Egy-egy tenyészállat 5–6 ezer euróba, egy-egy hobbiállat 2–3 ezerbe kerül. Az alpaka kanca évente egyszer ellik. Gyapjából a világ legdrágább pulóverei, sáljai készülnek, ám ipari felhasználása sem elhanyagolható. Az állat gyapja havonta egy centimétert nő, 12 centiméteresen nyírják le és egy állatról 2,5–3 kilogramm gyapjú nyerhető. Érdekesség, hogy egy pulóverhez csak egy állat húszdekányi gyapját használják fel.

Demjén Mihály és Magyar Árpád, a díjnyertes alpaka.
Demjén Mihály és Magyar Árpád, a díjnyertes alpaka.

A legnagyobb állomány Chilében, Ausztráliában és Új-Zélandon található, ugyanitt vannak a legnevesebb egyedek is. – Az alpaka tenyésztése hazánkban még nem nagyon elterjedt foglalkozás, az állatok nyilvántartása nagyon szigorú, a világ összes egyedének a vérvonala nyomon követhető a nemzetközi törzskönyveken keresztül – mondta Demjén Mihály.

A jobaházai farm szakmai alapjait Hollandiában, a további tudást Angliában és szerte Európában szerezte meg a Demjén család. A tenyésztés fortélyait Demjén Mihály országosan is szeretné elterjeszteni. A rábaközi kistelepülés farmján napjainkban ketten dolgoznak, Mihály a fizikai munkát, felesége az adminisztrációt, lányuk a „nemzetközi kapcsolatokat" intézi.

Demjén Mihály naponta 4–5 órát foglalkozik az amúgy nagyon csendes és kezes, valamint rendkívül tiszta állatokkal. A gondoskodás meghozza gyümölcsét, hiszen a gyapjú eladásán túl kiváló vérvonalú tenyészállatokat is nevelnek, melyeket nemzetközi versenyeken is megmutatnak. – Egy-egy nyertes állat utódait aztán haszonnal lehet továbbadni – mondta Demjén Mihály. Legutóbb az – öt ország részvételével – Ausztriában megrendezett versenyen értek el jó eredményeket, Magyar Árpád nevű ménjük második, egyik kancájuk harmadik lett. Demjénék – hazai szervezet híján – az osztrák szövetség színeiben versenyeznek.


Az alpaka háziasított, rendkívüli finomságú gyapjáról ismert dél-amerikai teveféle. Legközelebbi rokona és valószínűleg őse a vadon élő vikunya. Gyapja a legfinomabbak közé tartozik a világon. Az Inka Birodalomban különleges tiszteletben részesítették a fajt: gyapjából készült a királyi öltözék, és számos vallási szertartásban vett részt az „istenek ajándéka". Újrafelfedezése Sir Titus Salt nevéhez fűződik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fürdő és a víz vonzó, a környék látnivalói nem

Az időjárás függvényében nyit a kapuvári strand az idény kezdetén. A környező kemping és az… Tovább olvasom