Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Árkokat is megrongált a sok eső Csornán

Belügyminisztériumi pályázaton szeretne a csornai önkormányzat támogatást szerezni az időjárás okozta károk helyreállításához.

A csornai önkormányzat számításai szerint a szeptember közepén lehullott sok eső 12,7 millió forintjába került a városnak. Legalábbis ekkora összegről nyújtott be pályázatot a képviselő-testület a Belügyminisztérium vis maior alapjához. A védekezés és a helyreállítás költségeit adták össze.

Október elején a megyei kormányhivatal által koordinált bizottság helyszíni vizsgálatot tartott a városban. Megállapították, amit a helyiek szeptember 13-án és 14-én át is éltek: a nagy mennyiségű csapadék a városban több ingatlant veszélyeztetett és rendkívüli védekezést kellett elrendelni. Több családi házat homokzsákokkal védtek például a Sport és a Jázmin utcában, a Soproni úton, az Andrássy utcában és a Nap utcában. A város egyes pontjain az árkok nem tudták elvezetni a vizet, szivattyúkra volt szükség.

Szeptember közepén az esős időjárás miatt az önkéntes tűzoltók segítségére is szükség volt Csornán.
Szeptember közepén az esős időjárás miatt az önkéntes tűzoltók segítségére is szükség volt Csornán.

A hasonló esetek megelőzéséért a Soproni úton a Mátyás király utca és a Vasút árok közötti területen mintegy 350 méter hosszan medertisztításra és az átereszek helyreállítására van szükség. A Jázmin utca nyugati oldalán, a Sport utca és a Rózsa utca között a feliszapolódott meder és feltöltődött átereszek igényelnek karbantartást. A Halász utcában az áteresz támfala és a vízbefogadó meder is megrongálódott. Az esőzések idején, védekezés közben az önkormányzat 74 ezer forintért vásárolt homokot, a polgárvédelmi szervezetbe beosztott személy munkabér-megtérítése 26 ezer forint volt. Gépjárműhasználat költségtérítéseként 12 ezer forintot számoltak el, fuvarra, a zsákok és a homok szállítására 52 ezer forintot költöttek. Zsákokat 58 ezerért vásároltak, az önkéntes tűzoltók költségeit, 327 ezer forintot is megtérítették. Üzemanyagot a szivattyúkhoz 30 ezer forintért vettek. A teljes költség tehát 12,7 millió forintra rúg, amiből 1,2 milliót az önkormányzat saját erőként biztosítana a vis maior pályázaton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenöt éve, másodszor lett város Kapuvár

Negyvenöt éve, 1969. október 1-jén, történelme során másodszor kapott városi rangot Kapuvár. Tovább olvasom