Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Arcok agyagba égetve

Bő harminc év alatt száznál több szobor készült egy csornai amatőr művész alkotóműhelyében. A csornai Horváth Róbert több mint három évtizede készít szobrokat. Immár túl van a századik munkáján, ám lelkesedése továbbra is töretlen.
Ötleteknek sincs híján, mindig újabb ismerős és olykor ismeretlen arcokat formáz meg.

Róbert – aki postásként keresi a kenyerét – kezdettől fogva agyaggal dolgozik. Ám nemcsak módszere változatlan, hanem a szerénysége is a régi. Noha büszkélkedhetne azzal, hogy több kiállításon is bemutatkozhatott, például eljutottak szobrai Csorna németországi testvérvárosába, Sinzingbe is. Legutóbb pedig a Csornai Múzeum gyűjteményét gazdagította két alkotásával. Az egyik Máriát ábrázolja fejviselettel, a másik egy rábaközi asszony arcát idézi, fején a csornai menyecskekendővel.

Horváth Róbert alkotásai más csornai intézményekben is megtalálhatók, sőt, egyre újabb kéréseket is kap. A legnagyobb ellenfele az idő, hisz szerinte abból aztán igen kevés van. Ráadásul azt vallja, hogy a jó munkához igenis idő kell. Ezért nem kapkod, s akár a kész agyagszobrot is hajlandó újra megformázni, ha első „nekifutásra" nem olyan, mint amilyennek megálmodta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új malom épül kétmilliárdért

Csaknem kétmilliárd forintos beruházással új malom épül Csornán. A kivitelezés nemsokára elkezdődik,… Tovább olvasom