Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Aratás előtt: nincs pánik

A tavaszi tartós szárazság miatt több millió tonnával kevesebb gabona áll rendelkezésre az EU-ban.

A Pannonmill Zrt. vezérigazgatója szerint idén hat megyében, huszonhárom telephelyen vásárolnak fel búzát. A szakember úgy vélte: a szárazság miatt importálni kényszerülő országoknak nagyobb szerepük lehet a magyar árak alakításában, mint a belföldi keresletnek.

Egyes elemzők májusi becslése alapján idén várhatóan 5 millió tonnával kevesebb lesz az EU gabonatermése, mint amennyit az előző hónapban jósoltak. A magyarországi helyzetet Csordás S. Tiborral, a Pannonmill Zrt. vezérigazgatójával tekintettük át.

– A gabona jó része őszi búza, aminek a hazai bejelentett területe 1 millió 114 ezer 435 hektár – mondta a vezérigazgató. – Az elmúlt években általában 1,1–1,2 millió hektár volt az átlagos vetésterület. A vetések állapota az április végi felmérés idején mintegy 70–75 százalékban jó közepesnek tűnt. A várva várt csapadék hatása akkor még nem volt érezhető.

– Azóta a helyzet kedvezőbb lett, aranyat ért a májusi eső – mondta Csordás S. Tibor, a Pannonmill Zrt. vezérigazgatója. – A tavaszi tartós szárazság inkább az árpát és a korai búzát érintette jobban. A búzák esetében a rosszabb vízgazdálkodású, homokos területeken okozhatott kisebb kalászméretet, vele együtt terméscsökkenést. Szerencsére a Dunántúlon – köszönhetően a bőséges kora tavaszi csapadéknak és a májusi esőknek – csak a vetések húsz százaléka mutat gyengébb minőséget. Ez – a termés mennyiségét illetően – még nem ad okot pánikra.

– Milyen hatása látszik az enyhe télnek?
– Valóban rendkívül enyhe volt a tél, a bokrosodás ennek ellenére rendben van. A növényvédő szakembereknek viszont most kell helytállniuk, mert az időjárás a kártevőknek és a kórokozóknak is kedvezett. A többletköltséggel számolni kell.

– Mi várható az önök cégénél, azon belül a csornai malomban?
– A csornai malom ellátása nem kerül veszélybe, de Komáromé és Miskolcé sem. Nagyobb szerepe lehet a szárazság miatt búzát importálni kényszerülő országoknak a magyar árak alakításában, mint a belföldi keresletnek. Idén a külföldi kereslet az irányát tekintve kiegyenlítettebbnek tűnik. A román és bolgár import jobbára az Alföldet, míg az olasz a délnyugati megyéket érinti. A francia és a német gyengébb termés még nem jelent automatikus magyar exportot, aminek logisztikai okai vannak, de az olaszok megjelenésére lehet számítani.

– Az elemzők azt is felvetik, hogy logisztikai szempontból nehézkes a magyar készletek mozgatása.
– Az intervenciós ár feletti várható felvásárlási ár miatt idén sem kell intervenciós felvásárlással számolni. Csak a célzottan kereskedelmi céllal felvásárolt és a dunai kikötők mellé betárolt készletek jelentenek igazán potenciális lehetőséget versenyképes áron nyugati exportra. Ez az oka, hogy csak a kisebb tételű déli igényeknek tudunk megfelelni, amit közúti szállítással oldunk meg. A vasúti szállítás drága és nehézkes, emiatt nálunk háttérbe szorult.

– A különböző elemzői megnyilvánulások milyen hatással vannak a piacra?
– A magyar szakmai szervezetek igyekeznek reális helyzetértékeléssel segíteni a gabonával kapcsolatos hazai döntéseket és hasonlóan járnak el más nemzetek is. Erős befolyásoló tényező viszont az időjárás és az ebből adódó várakozások. A mindenkori kereslet-kínálat függvényében a készletek és a felhasználás ismeretében elindul a spekuláció. Ezek országosan vagy régiósan befolyásolják az árakat. Aztán végül a kereslet-kínálat eldönti a piaci árat.

– Jelenleg mekkorák a malmi készletek és ön szerint mikor kezdődik az aratás?
– A malomipar rendelkezik a szokásos, legalább egyhavi átmenő készlettel. Most úgy látszik, hogy valamennyivel előbbre jöhet az aratás, hiszen a természet is előbbre van, ez növelheti a készleteket. Ha így lesz, nyugodtabb aratással és kiszámíthatóbb árakkal számolunk, mint tavaly.

– A Pannonmill Zrt. felkészült a felvásárlásra? Egyáltalán mennyi gabonát szándékoznak megvenni?
– A felkészülés javában tart, hat megyében, huszonhárom telephelyen folytatunk majd felvásárlást. Az éves igényünk 250 ezer tonna. Az aratáskori minőség és mennyiség, illetve a kínálat-kereslet függvényében menet közben döntjük el, hogy az éves igény hányadrészét vesszük meg. Mindezt malmonként, minőségi kategóriánként folyamatos ellenőrzéssel.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akciócsoport alakul a Rábáért

A napokban kezdi meg működését a Rába-szennyezést vizsgáló közös magyar–osztrák akciócsoport. A tizenkét tagú bizottságban hat magyar és hat osztrák szakértő dolgozik majd. A Rába mentieket Nemes László sobori polgármester, a Rába Szövetség elnöke is képviseli. Tovább olvasom