Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Aránytalanság vagy politikai trükk?

Kapuváron az októberi voksolás előtt módosították a helyi választási körzeteket. Az MSZP és az SZDSZ ezt nehezményezi.
A kapuvári szocialisták és szabad demokraták sérelmezik, hogy a jobboldal pártjai anélkül kezdeményezték a városi választókörzetek megváltoztatását, hogy velük konzultáltak volna. A megyei választási iroda döntése értelmében ugyanis az öntésmajori körzetet hozzácsatolták a házhelyi városrészhez.

Közösen kellett volna kezelni a problémát

Horváth Ferenc MSZP-elnök kifejtette: Kapuvár tíz választókörzetét 1989–90 fordulóján helyi megegyezés után alakították ki a pártok. A vezető elismerte, hogy a tíz körzetben már akkor is voltak aránytalanságok, ugyanis Öntésmajorban kevesebb volt a választópolgárok száma. Akkor azonban a településrész helyzete indokolttá tette, hogy a tizennyolc fős testületben legyen egy öntési képviselő is. Hozzátette, az MSZP későn tudta meg, hogy a jobboldal kezdeményezte a választókörzetek megváltoztatását. Ennek lényege, hogy a házhelyi körzet egy részét hozzácsatolták Öntésmajorhoz. Az elnök szerint ez azt eredményezheti, hogy Öntés képviselő nélkül marad. Horváth Ferenc úgy véli, a kezdeményezés politikai indíttatású, hisz a kistelepülésrésznek az elmúlt három ciklusban baloldali képviselője volt. Mint mondta, feltehető, hogy a jobboldal ezzel a lépéssel akarja saját emberét a képviselő-testületbe juttatni. Az elnök úgy látja: Öntés lakói megérdemelték volna, hogy közösen kezeljék a problémát.
Varga Gyula, az SZDSZ elnöke részese volt annak a helyi megállapodásnak, mely eredményeként született meg az a döntés, hogy Öntésmajor önálló képviselőt állítson. Az ok az volt, hogy a ’70-es, ’80-as években nagyon lemaradt a település. Ez indokolta, hogy a felzárkóztatáshoz helyi képviselőt állítsanak. Az elnök egyetért azokkal az öntésiekkel, akik a döntést sérelmezik.

Az aránytalanságot nem szabad fenntartani

Magyar Attila Fidesz-elnök közölte: több szervezettel (MDF, MIÉP, MKDSZ, Fidelitas, Vállalkozók Pártja) kezdeményezték a helyi, majd a területi választási bizottság elnökénél a szavazókörzetek határainak módosítását. Mint mondta, míg a házhelyi körzetben 1110 választópolgár volt, addig Öntésen mindössze 189. Ezt olyan mértékű aránytalanságnak tartották, ami a törvény szellemével nem egyeztethető össze. Hozzátette, a választási törvény értelmében bárki kérhette volna a körzetek határainak megváltoztatását, ezért nem érzi úgy, hogy egyeztetniük kellett volna. Magyar Attila nem tartja politikai indíttatásúnak a kezdeményezést. Megjegyezte: fenntartani egy ilyen állapotot és aránytalanságot, az politikai döntés. Az elnök úgy tudja: 1990-ben fideszes képviselője volt Öntésnek.

Hogyan döntöttek?

A helyi választási bizottság elnöke elutasította, a területi választási bizottság elnöke ellenben megállapította, hogy jogos a kezdeményezés. A területi választási iroda tájékoztatása szerint a körzethatár akkor módosítható, ha valaki kifogással él. A törvény értelmében változtatni egyetlen esetben lehet: ha az elnök aránytalanságot tapasztal. A jogszabály nem írja elő, hogy bármelyik párttal is egyeztetni kellene. A döntés az aránytalanságot figyelembe véve született meg. A fő szempont az volt, hogy közel azonos legyen a választásra jogosultak száma a körzetekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodák a mocsárban, a földön, a levegőben

A Bősárkány melletti hatszáz hektáros élőhely-rekonstrukció híven tükrözi a 19. századi állapotot. A… Tovább olvasom