Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Arányos képviseletet várnának el

A polgári oldal számára megalázó az a módszer, amit a képviselő-testületen belül a bizottsági helyek elosztásánál tapasztaltak – állítja dr. Horváth Ciprián csornai önkormányzati képviselő.
Dr. Horváth Ciprián
Nem telt eseménytelenül a csornai önkormányzat képviselő-testületének első rendes ülése. Az ellenzékiek ugyanis kétszer elhagyták a tanácskozótermet, mindkét esetben zárt ülésről távoztak. Először amikor a bizottsági helyek elosztásáról készült előterjesztés került terítékre, másodszor pedig akkor, amikor a Pannon-Víz rt. igazgatóságába, illetve a Hőszolgáltató Kft. és a Jószív kft. felügyelőbizottságába kellett tagokat delegálni. Az okokról dr. Horváth Cipriánt kérdeztük, akit most választottak először képviselőnek, de már a ciklus elején becsapva érzi magát.

Megalázó módszer

– A polgári oldal számára teljesen megalázó az a metódus, amit a képviselő-testületen belül a bizottsági helyek elosztásánál tapasztaltunk – kezdte dr. Horváth Ciprián. – Ez a módszer nélkülözi a demokrácia legelemibb szabályait. Azt gondoltam, hogy a XXI. század elején, az Európai Unióhoz való csatlakozás küszöbén Csornán demokráciát építünk. Azonban úgy látszik, hogy ez nem így van.

Jóval több járna

– Konkrétan mi a kifogásuk?
– Októberben a város a polgári oldalnak 41,18, az MSZP-nek 35,29, a Vidékért Egyesületnek 17,61, az SZDSZ-nek 5,88 százalékban szavazott bizalmat. Álláspontunk szerint a demokrácia arányos népképviseletet is jelent, s az arányosságnak a bizottsági helyek elosztásánál is érvényesülni kellene. Például a harminchét bizottsági helyből nekünk tizenöt járna, a ránk leadott voksok alapján. Ennek ellenére tizenegyet kaptunk, tehát négyet elvettek tőlünk. Két bizottsági elnöki poszt is megilletne bennünket, de csak egy a miénk. A Vidékért Egyesület 17,61 százaléknyi szavazatot mondhat ma-

gáénak, s ezért hat bizottsági helyre tarthatna számot, jóval többet, tizenegyet kapott. Az arányokat tekintve nem egészen egy bizottsági elnöki hely helyett kettőt tölthetnek be. Ezt tisztességtelen megoldásnak tartjuk és ellentétes a demokrácia játékszabályaival.
– A polgármester úr az alakuló ülésen költségtakarékos képviselő-testületről beszélt. Ám a gazdasági bizottság létszámát kilencről tizenegyre emelte. Mi nem ezt kértük, hanem azt, hogy a kilencfős testületen belül változzon meg az arány és ne csupán egy helyet kapjunk, a Vidékért Egyesület meg négyet, mert megfelelő súllyal szerettünk volna ebben a bizottságban részt venni. Gyakorlatilag kitiltottak bennünket a bizottságokból, ezért egyetlen megszólalási lehetőségünk a képviselő-testületi ülés, ahol a lakosság a civakodást, veszekedést látja, miközben a város ügyei nem mennek előre. Különben nemcsak minket csaptak be, hanem azokat a csornaiakat is, akik ránk szavaztak. Nem fogadjuk el azt a demokráciát, ahol az arányos népképviseletet nem teszik lehetővé, ahol erőből politizálnak és ahol különböző, számunkra ismeretlen háttéralkukat kötnek.

Kérés ellenére

– Másodszor akkor hagyták el a termet, amikor az igazgatótanácsi, illetve a felügyelőbizottsági tagok delegálásáról döntöttek.
– Az ülésen olyan nevek hangzottak el és olyan arányban a Vidékért Egyesület javára, ami számunkra szintén elfogadhatatlan. Kértük a polgármester urat, hogy ezt a napirendet tárgyaljuk más alkalommal, mert velünk ezzel kapcsolatban senki sem egyeztetett. P ezt el is ismerte, ennek ellenére szavazásra bocsátotta a kérdést. Az eredményt nem vártuk meg, mert elhagytuk a termet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben a kastély

Úgy hírlik, megint a bezárás veszélye fenyegeti a mihályi Kastélyszállót. Ám lehet, hogy megyei… Tovább olvasom