Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Aranykalászosgazda- vizsga a Csukásban

Harminc termelő tett aranykalászosgazda-vizsgát a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskolában.

Az intézmény felnőttoktatása keretében vehettek részt a tanfolyamon. Harmadik alkalommal szervezték meg az új, úgynevezett modulrendszerű képzésben.

– A hallgatók már nem tantárgyi keretek között ismerkednek meg a mezőgazdálkodással, hanem úgynevezett tananyagegységekben. Az oktatás gyakorlatorientált – mondta Kocsis Zoltán, a Csukás-iskola tangazdaságának vezetője. – A képzésre beiratkozottak megismerkedhetnek a kor igényeinek megfelelő mezőgazdasági termeléssel. A növénytermesztési és állattenyésztési ismereteken túl az ahhoz kapcsolódó üzemtani és közgazdaságtani tudnivalókkal. Rálátásuk lesz a gépek üzemfenntartására és üzemeltetésére, valamint a kertészeti termelésre.

A sikeres vizsgát tett aranykalászos gazdák a vizsgabizottság tagjaival.
A sikeres vizsgát tett aranykalászos gazdák a vizsgabizottság tagjaival.

Az intézmény felnőttképzése közel egy évtizedes múltra nyúlik vissza. Tavaly mezőgazdasági erő- és munkagépkezelő és önjáró betakarítógép-kezelő tanfolyamot is tartottak.

– Érdekessége a lezárult tanfolyamnak, hogy generációkat átívelő képzés volt. A legifjabb és legidősebb vizsgázó között több mint négy évtized volt a korkülönbség. És most első alkalommal fordult elő, hogy egy apa és fia is a hallgatók között volt – jegyezte meg Kocsis Zoltán.

A vizsgázók között akadt leendő gazdálkodó és több évtizedes gyakorlattal rendelkező, több száz hektáron termelő gazda is. A vizsgát tett hallgatók közül sokan folytatják a tanulást. A gazdavégzettség megszerzését tűzték ki célul. A kiegészítő képzés keretein belül a hallgatók megismerik a falusi vendéglátás és a kisüzemi élelmiszer-előállítás rejtelmeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár az Utazás 2010 kiállításon

Kapuvár, a Flóra Gyógyfürdő Kft. és a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület március 4-7-ig öt standdal… Tovább olvasom