Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Aranydiploma a volt főállatorvosnak

Aranydiplomát vehetett át a Szent István Egyetemen dr. Horváth László volt csornai járási főállatorvos.
Ötven éven át tartó eredményes szakmai munkájáért aranydiplomát kapott a közelmúltban dr. Horváth László csornai nyugalmazott járási főállatorvos. A jubileum alkalmából visszatekintett pályájára és emlékeit a Kisalfölddel is megosztotta.

– Mosonszentmiklósi gyerek vagyok, szüleim gazdálkodtak, így szinte természetes volt, hogy az állatorvosi pályát választom hivatásomul – kezdte dr. Horváth László. – A győri Révai-gimnáziumban érettségiztem 1951-ben, a diplomámat 1956 szeptemberében vettem át az egyetemen, cum laude végeztem. Rövidesen kitört a forradalom, és az állatorvosi egyetemről egy egész tanszék hagyta el az országot. Én Bécsig kísértem őket, de aztán hazajöttem, mert úgy éreztem, ez a kötelességem. Szüleim taníttattak, nem kis erőfeszítéssel, nem hagyhattam itt őket. Ekkor már kezemben volt a kinevezés a magyarkeresztúri mesterséges megtermékenyítő állomásra. Egy évet dolgoztam ott, majd Szanyba kerültem körzeti állatorvosnak, tizenkét évet töltöttem a faluban. 1962-ben már kineveztek csornai járási főállatorvosnak, így párhuzamos életet éltem. Harminc esztendőn keresztül töltöttem be ezt a tisztséget, volt, hogy a Kapuvári járás fele is hozzám tartozott. Hatvan település harminc állatorvosának munkáját felügyeltem.

Dr. Horváth László elmondása szerint ma is büszke fiatal kollégáira, akik mellette tanulták meg a szakma gyakorlati részét. Úgy véli, jó csapat volt és vele együtt mindig úgy dolgoztak, hogy a gazdaemberek érdekei ne sérüljenek, a paraszt mindig jól járjon. Különösen oda kellett erre figyelni a járványok idején.

– Szakmai téren a legnehezebb időszak a nagyüzemek kialakulásának évei voltak. Egy-egy nagyüzemben harminc-negyven helyről vonták össze az állatokat a nagyobb istállókba. Ezeket mind vizsgálni kellett. Közben két nagy állatjárványt is megértünk, 1962-ben és 1968-ban, ami komoly erőfeszítést jelentett – jegyezte meg a nyugdíjas állatorvos. Dr. Horváth László nyugdíjasként régi hobbijának, a vadászatnak hódol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határőrtornyot állított udvarán

A minap egy győri cég óriásdaruja emelte végleges helyére azt az őrtornyot, melyet Németh Lajos vitnyédi vállalkozó a déli határszélről hozott a Rábaközbe. – A 18 méteres magasfigyelőből (mafi) eredeti helyén – Siklós környékén – egykor Tito embereit figyelték a magyar határőrök- mondta Németh Lajos, akinek vonzalma a történelmi tárgyak iránt már a '90-es évek elején megmutatkozott Tovább olvasom