Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Ár nincs, s még az időjárás sem kedvez

A rábaközi uborkatermelők nem csüggednek és idén is mintegy 450 ezer folyóméterről szedik a termést. Felvásárlási ár ugyan még nincs, de bizakodnak, hogy fel tudják venni a versenyt német és lengyel vetélytársaikkal.
Szalánczy Zsolt Még bíznak: A csornai Kocsis Pál reméli, hogy ha kis haszonnal is, de megéri uborkázni.
Szalánczy Zsolt, a Rábaközi Termelői Értékesítő Szervezet (TÉSZ) elnöke felvásárlási árakról egyelőre nem tudott tájékoztatni, mivel most tárgyalnak a feldolgozókkal. A szakember szerint az eddigi hűvös, esős időjárás nem kedvez az uborkának, vagyis a növény a megszokottnál később „indul be", bár Szalánczy Zsolt azt mondja: ez nem is jelent akkora bajt.

„ Sajnos az uborkatermelők semmilyen támogatást nem kapnak, mivel nem kül-, hanem belterületen termelnek, így a földalapú támogatás sem jár. A Konzervuborka Terméktanácson keresztül a termelők többször kérték, hogy a kormány tartsa fenn a nemzeti támogatást, megelégedtek volna az évente csökkenő mértékkel is, de a szakminisztériumnál ez a kérés nem talált meghallgatásra."

– Tavaly azt kértük a termelőktől, hogy ne siessék el a palántázást, ültetést, mert nem szerencsés, ha már július közepe előtt szedik az uborkát – tájékoztatott a TÉSZ elnöke. – Közgyűlésünkön is az hangzott el, hogy az árak szempontjából idén meghatározó lesz a német, illetve a lengyel uborkatermés-mennyiség. Ha az időjárás így marad, bízhatunk benne, hogy a szezon második felében keresett lesz a magyar, méretes apró uborka. Nekünk a dunakiliti és a koroncói konzervgyárral van szerződésünk és mindkét vállalatban bízunk, hiszen évek óta mögöttünk állnak.

Szalánczy Zsolt elmondta: meglátása szerint az uborkatermesztők kedve töretlen, így a térségben idén is mintegy háromezren foglalkoznak az egykor a „Rábaköz aranyának" nevezett növénnyel. A Rábaközi TÉSZ 3500 tonnányi mennyiséget szerződött, amit a számítások szerint 450 ezer folyóméterről szednek le. Arról is beszámolt, hogy ebben az évben a fajtakör szűkítésével próbálnak még jobb feltételeket elérni.

– Az eddigi tapasztalatoknak és a téli, kora tavaszi bírálatoknak megfelelően inkább szűkítjük a fajtákat. Ez könnyebb kezelést, például válogatást tesz lehetővé és a nagyobb tételű szállítással a piacon is eredményesebbek lehetünk. Változás még, hogy egyes piacokra már az összefüggő ültetvényekről szemölcsös uborkát szállítunk. Ez a Rábaközben eddig nem volt jellemző, az átállást mennyiségi szempontok, de főként a beltartalmi érték indokolja.

Szalánczy Zsolt tavaly decemberben még arról panaszkodott a Kisalföldnek, hogy a szövetkezet tagjainak 250 millió forintja „úszik", határidőig nem kapták meg ugyanis a leadott termények után járó minőségi felárat. Az elnök most arról számolt be, hogy a probléma megoldódott, a pénzt kifizették. Ebben az évben viszont biztos, hogy ilyen gondjaik nem lesznek a termelőknek, mivel a felár az uniós csatlakozástól nem jár az uborkásoknak.

Kocsis Pál Csornán hosszú évtizedek óta termel uborkát kertjében, idén kétszázötven méternyit palántázott. Azt mondja: az eddigi időjárásnak egy előnye volt, nem kellett öntözni.

– Tavaly ilyenkor jobban állt az uborka, mert a mostani hűvös éjszakák nem tesznek jót. Persze ez nem baj, hiszen a szerződéskor meg is mondták, hogy július közepétől veszik csak át. A gondunk az, hogy az árakról egyelőre szó sem esik, pedig minden attól függ, hogy mennyit fizetnek érte. Szomorú, hogy most már a kompenzációs felárat sem kapjuk meg, de remélem, hogy a felvásárlók valamilyen módon beépítik az árba az elmaradt támogatást. Ha viszont nem így lesz, jövőre engem már nem kérdezhet meg az uborkahelyzetről, mert biztosan abbahagyom – jelentette ki Kocsis Pál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A postát is elsodorta a huszonegyedik század

Bodonhely életképes falu, ahol csend van és jó levegő, ahová a városiak is szívesen járnak –… Tovább olvasom