Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Ápolási otthon: a szolgáltató kevesli a gondozottak számát

Kapuvár - A kapuvári ápolási otthont működtető vállalkozás szerint a bezárás oka az, hogy egyre kevesebb gondozottat láttak el az otthonban és az ebből keletkezett veszteséget nem tudják finanszírozni.
Korábban már foglalkoztunk a kapuvári ápolási otthon körülményeivel és bezárásával. Akkor megkérdeztük az üzemeltető Harris kft. ügyvezetőjét, ám dr. Hegyiné Morvay Erzsébet – elfoglaltságára hivatkozva – nem kívánt nyilatkozni a Kisalföldnek. Most azonban a bezárás okairól egy közleményt juttattak el szerkesztőségünkbe:

Eszerint a kapuvári ápolási otthonban nyújtott ápolási tevékenység legalább nullszaldóssá tételének elengedhetetlen követelménye lett volna, hogy folyamatosan legalább 30 ápolt vegye igénybe a szolgáltatást. Az otthon telítettsége a 20–22 főt az elmúlt évben már nem haladta meg. A létszám elégtelensége következtében a működés folyamatosan és nagymértékben veszteséget okoz.

„A veszteséges működés fenntartása olyan körülmények között, amikor nincs esély a tevékenység nyereségessé tételére, a rendes gazdálkodás követelményébe ütközik, így a szolgáltatótól nem várható el. A Harris kft. a gondozottak elhelyezésével kapcsolatban gondosan járt el, ennek következtében minden gondozott elhelyezése a megfelelő határidő alatt megoldódik" – áll közleményükben.

A közlemény kapcsán Hámori György polgármester elmondta: az otthonban már az elmúlt év elején is voltak létszámgondok, tehát a működés veszteséges lehetett. Ennek rendezésére többször is tárgyaltak a Harris kft.-vel, ám ők ez év elejéig konkrétan nem jelezték a bezárás szándékát.

– A cégnek több, a veszteséget csökkentő intézkedést is felajánlottunk, a bérleti díj eltörlésétől egy beteglift beépítésén át a tető megjavításáig. A munkákat jó szándékunk jeleként már úgy elkezdtük, hogy az üzemeltető semmilyen szerződésmódosítást nem írt alá. Az otthonban folyó szakmai munkával nemcsak a betegek, de az önkormányzat is a legmesszebbmenőkig elégedett volt, ezért is fájlaljuk a bezárást – mondta a kapuvári polgármester.

Olvasóink írták

  • 2. mekkmester56 2008. március 22. 23:06
    „Ha a kórházak nem tartanák évekig az idős embereket, hanem tovább küldenék az ápolási otthonokba, bizonyára nem lenne létszámhiány ezekben az intézetekben ,igaz megszünne a""kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad" elve, mert itt elveszik a nyugdij.”
  • 1. Cseter János 2008. március 12. 09:51
    „Amikor még a hírközlés arról tájékoztatott, hogy panziókat létesitenek az idős emberek ellátására, akkor még az állami vezetőknek más volt a hozzáálásuk! Ugyan is a nyugdíjasoknak az ellátásukért a nyugdíjukból akkor (16 ezer) forintot kellett fizetni. Persze az állami vezetés ehhez ugyan ennyit adott fejkvótát! Igy akkoriban még haszon is volt az öregek ellátása. Gondolom az árak emelése és a nyugdíjak elértéktelenedése ,az állami támogatás mértéke miatt történhet meg a felszámolás. De lehet, hogy egyre kevesebb az eltartásra, gondozásra szoruló? Ide már megjött az" Új Magyarország jóléti rendszere"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz duplájára emelte a letelepedési segélyt

Dél-Rábaköz - A rábakecöli önkormányzat évente duplázza a letelepedési segély összegét, ami jelenleg… Tovább olvasom