Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Apai örökséget ápolt az erdővel

Csorna - Hetvenéves volt, amikor erdőt telepített a csornai Gulyás Imre. Nyolcvanesztendősen pedig nincs nála boldogabb, amikor saját erdejét járja. Tíz évvel ezelőtt a jövőre gondolt.
„Aki fát ültet, a jövőre gondol" – tartja a régi mondás. A csornai Gulyás Imre tartja ősei igazságát. Annak ellenére is, hogy tizenegy évvel ezelőtt megmosolyogták ezért. Kárpótláson vásárolt földjébe ugyanis erdőt telepített. „Szamár vagy – mondták neki annak idején –, a hasznát úgysem élvezheted." Nem lett igazuk, hiszen a 80 esztendős Imre bácsi igenis élvezi munkája gyümölcsét, valahányszor kisétál a határba.

– Itt a béke és a nyugalom világát találom meg – mondja, miközben büszkén mutatja kőris-, tölgy- és nyárerdejét. Összesen 3,6 hektáron. A sorok között van még feketedió is. Az erdő egy részét magról ültette Imre bácsi, de nevelt suhángot is. – Amikor csak tehetem, kijövök ide. Olyankor úgy érzem, a fákon a madarak is az enyémek, ők is nekem dalolnak. És persze jólesik a szívemnek látni, mivé cseperedtek az apró vesszők ez alatt az egy évtized alatt.

Gulyás Imre tősgyökeres csornai parasztcsaládból származik. Édesapja községi bíró is volt annak idején, elismert gazdája
a településnek.

A föld ugyan nagy érték volt akkoriban, de ő is gondoskodott fatelepítésről. „A laposabb részeket ültette be, a fák növekedtek, aztán a téesz elvitte mind" – legyint Imre bácsi. Így tehát az édesapai örökséget is ápolta, amikor a fásításra gondolt.

– Régi vágyam volt az erdő, és tíz-egynéhány évvel ezelőtt nyílott rá lehetőségem. Az első pár évben kell nagyon melléállni, sokat gondozni. Munka persze most is van vele, de az öröm több ma már – fogalmaz. – Amikor az első csemetét elültettem, arra gondoltam, majd a gyerekeim élvezik hasznát. Két fiam, két lányom és hét unokám van. Mivel a jó Isten megadta, hogy megértem ezt az időt, azért én is kaptam vissza valamit az erdőmből. Két éve a ritkításkor nyolc, tavaly hét kocsi fát hoztunk haza, és még idén is lesz néhánnyal. Így tüzelőről nem kell gondolkodnom. A fiataloknak májusfának valót is tudtam adni.
Imre bácsi azt mondja, legyen példa mások előtt is az ő munkája. Úgy véli, Csornán sok olyan föld van, ami gyengébb minőségű, lapos, de erdősítésre kiválóan alkalmas lenne. Azt is tudja azonban, hogy a fiatalabb generációk a mai nehéz időkben nem gondolkodnak évtizedekre előre.

- Az erdőmben még a madarak is nekem dalolnak – tekint szét büszkén birtokán Gulyás Imre.
- Az erdőmben még a madarak is nekem dalolnak – tekint szét büszkén birtokán Gulyás Imre.


– Iskoláscsoport jött ki az erdőmbe. Beszéltem nekik a munkáról, az erdő szépségeiről, de talán kettő-három volt, akik figyeltek, akiket érdekelt a mondandóm. A többiek mindennel foglalkoztak, csak velem nem. Próbálom átadni a saját családomnak mindazt, amit én is a szüleimtől kaptam. És ha kijönnek az erdőre évtizedek múlva, talán eszükbe jut a nagyapjuk. Aki minden egyes fát maga nevelgetett, minden fához a két keze munkája kötődik – tekintett a jövőbe a 80 esztendős Imre bácsi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közösség teremt élhető falut

Hövej - Önkormányzati intézmények nélkül, a közösség összetartó erejében látja a kitörés lehetőségét… Tovább olvasom