Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Anya és lánya együtt járőröznek Rábaközben

Tíz rábaközi egyesületben összesen háromszáz polgárőr teljesít szolgálatot hétről hétre a közbiztonságért. Önként vállalják a kötelezettséget, feláldozva szabadidejüket.A Csornai Rendőrkapitányság területén tíz polgárőrszervezet működik. Hétről hétre összesen közel háromszázan áldozzák fel szabadidejüket a közbiztonságért. A rendőrök szerint szükség van munkájukra és igénybe is veszik segítségüket. Gyakran hölgyek is magukra öltik az egyenruhát.

Takács Gábor főhadnagy, a csornai kapitányság közrendvédelmi osztályvezető-helyettese portálunknak elmondta: az egyesületek aktivitása változó. Tizenöt-húsz tag azonban szinte valamennyi szervezetben állandóan hadra fogható. Kiemelte a több települést tömörítő Rába menti, illetve a kónyi, csornai, bágyogszováti és páli egyesületet.

– A polgárőrök a rendőri munka több területén is nagy segítséget jelentenek – jegyezte meg Takács főhadnagy. – A rendezvénybiztosításoktól kezdve a közös járőrszolgálatig igényeljük együttműködésüket. Önálló szolgálatot is ellátnak, ilyenkor velünk egyeztetve dolgoznak a közterületeken. Vannak települések, ahol hétköznap is szolgálatba állnak, de jellemzően inkább hétvégén vállalják a feladatot. Közreműködésükkel a rendőri jelenlétet tudjuk fokozni a községekben, de Csornán is.

Horváth Brigitta: ˝A helyieknek is megnyugtató, hogy mi vagyunk és vigyázzuk az éjszakák rendjét.˝
Horváth Brigitta: ˝A helyieknek is megnyugtató, hogy mi vagyunk és vigyázzuk az éjszakák rendjét.˝

Takács Gábortól megtudtuk: az év első két hónapjában összesen huszonnégyszer adtak közös szolgálatot. Negyven polgárőr együttesen 168 órát dolgozott. Ez idő alatt negyvenegy közös intézkedés történt. A polgárőrök vettek már részt körözött bűnöző elfogásában, ittas járművezető visszatartásában. A főhadnagy szerint azonban a bűnmegelőzésben van jelentős szerepük. Jelenlétük ugyanis visszatartó hatású. Az egyesületek fenntartásáról általában az önkormányzatok gondoskodnak. Az egyenruhák beszerzése, ügyeleti telefonok működtetése, a szükséges felszerelés megvásárlása évente százezer forintos nagyságrendben terheli meg a kasszát. Vannak országos, illetve megyei pályázatok, melyeken igényelhetnek támogatást a szervezetek. A települések szívesen áldoznak rájuk, hiszen azt az önkormányzati vezetők is tudják: a polgárőrök a közért, a közbiztonságért dolgoznak, feláldozva szabadidejüket.

Páliban négy éve alakult meg az egyesület. Az alapítók között volt Horváth Brigitta is. A fiatal hölgy szívesen veszi magára az egyenmellényt és édesanyjával együtt járőröznek, hétköznap is.

Az év első két hónapjában összesen huszonnégyszer adtak közös szolgálatot. Negyven polgárőr együttesen 168 órát dolgozott. Ez idő alatt negyvenegy közös intézkedés történt.
– Szívesen lépek szolgálatba, mert tudom, hogy jó célért dolgozom – mondta portálunknak. – A faluban jórészt idősek élnek, rájuk még jobban oda kell figyelni. Jó érzés tölt el, hogy miközben éjszaka a helyiek alszanak, én a biztonságukra, értékeikre vigyázhatok.

Horváth Brigitta időközben településőr is lett, így már nemcsak éjszaka, de napközben is feladata az odafigyelés.

– Nagyon jól együttműködünk a rendőrökkel, a szili körzetisekkel. Úgy tudom, az eltelt években, mióta működünk, a bűnesetek száma is csökkent Páliban. Igaz, egy-egy lopás, besurranás, trükkös tolvajlás azért előfordul. Azt hiszem, a páliak is elismerik munkánkat, örülnek neki, hogy vagyunk, megnyugtató számukra a jelenlétünk – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 3. sivatag66 2010. március 24. 18:20
  „A fényképhez!!!
  Nem kell mutogatni,tudunk olvasni !!!!!”
 • 2. Magyarka1 2010. március 24. 16:06
  „Minden tenni akarónak szól:

  Áldott legyen a szív, mely hordozott,
  és áldott legyen a kéz, mely felnevelt.
  Legyen áldott eddigi utad,
  és áldott legyen egész életed.

  Legyen áldott Benned a Fény,
  hogy másoknak is fénye lehess.
  Legyen áldott a Nap sugara,
  és melegítse fel szívedet.

  Hogy lehess meleget osztó forrás,
  a szeretetedre szomjazóknak.
  És legyen áldott támasz karod,
  a segítségedre szorulóknak.

  Legyen áldott gyógyír szavad,
  minden hozzád fordulónak.
  Legyen áldást hozó kezed,
  azoknak, kik érte nyúlnak.

  Áldott legyen a mosolyod,
  légy vigasz a szenvedőknek.
  Légy te áldott találkozás,
  minden téged keresőnek.

  Legyen áldott immár,
  minden hibád, bűnöd, vétked.
  Hiszen aki megbocsátja,
  végtelenül szeret téged.

  Őrizzen hát ez az áldás,
  fájdalomban, szenvedésben.
  Örömödben, bánatodban,
  bűnök közti kísértésben.

  Őrizze meg tisztaságod,
  Őrizze meg kedvességed,
  Őrizzen meg önmagadnak,
  és a Téged szeretőknek.”
 • 1. rafael 2010. március 23. 18:47
  „lelkiismeretes dolgozó...több kellene belöllük...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentették a Csukás-iskola igazgatóját

Csorna - Augusztus elsejétől nem dr. Kristóf János lesz az igazgató a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskolában. Többek között erről is döntött a képviselő-testület. Tovább olvasom