Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Anna-napi tökös búcsú

Kapuvár - A szervezők külön ez alkalomra készülő tökös ételekkel, gazdag kulturális programmal és népviseletes ünnepi misével várják az idei Anna-napi tökös búcsú látogatóit.

A hagyományos Anna-napi búcsú az idei évben is tökös búcsúként szerveződik július 24. és 26. között. Ebben az évben a város szervezi a rendezvényt. Csitei Gábor kulturális és ifjúsági referens vezetésével több helybélit is felkértek a szervezésben való részvételre. A már tavaly megszokott helyszínen, a Gesztenye soron és környékén várják a kapuváriakat és a városba látogatókat.

Az Anna-napi búcsút a Fő téri Szent Anna-templom védőszentjének búcsúnapján, az Anna-naphoz legközelebb eső vasárnap tartották és tartják ma is Kapuváron. Mivel a búcsú a legnagyobb dologidőben volt, a régi világban nem számított nagy rokonlátogató rendezvénynek- írtuk korábban.

Tökös búcsú: Fontosak a helyi hagyományok.
Tökös búcsú: Fontosak a helyi hagyományok.

Az Anna-napi búcsút tökös búcsúként is emlegették a városban, ilyenkor a házaknál tökből készült ételek kerültek az ünnepi asztalra. Az idei évben első alkalommal a város ezt a hagyományt is igyekszik feleleveníteni, ezért a búcsú helyszínén egy helyi szakács tökből készült ételekkel várja a látogatókat. Meg lehet majd kóstolni a kacsamájas tökpürélevest, a sütőtököt Hany Istók módra, a grillezett tököt és természetesen a tökös-mákos rétest. A programban népművészeti és kirakodóvásár szerepel a Gesztenye soron, egy-két meglepetéssel, de lesz Dumaszínház, néptánc- és fúvósbemutató, és a rendezvény minden estéjén zenés programok. A búcsú rendezvényein fellépnek a város moderntánc-csoportjai, de például ír kocsmazenét is hallgathatnak az érdeklődők.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. kissistvan 2009. július 24. 17:47
  „szerencsétlen tizenévesek Győrbe, Sopronba járnak bulizni, mert mindent megszűntettek, csak ennek a majomnak van minden megengedve! Hogyan van ez? Megmondom: jó hosszú nyelve van a Hivatalba...
  Az összes vendéglátóst feljelentik, ez meg élvezkedik, senki nem szól neki!
  Most meg olvashatod!”
 • 64. kissistvan 2009. július 24. 17:43
  „a fiatalokat tanítják vedelni, disco-at beszűntették a Fő téren, ez a majom meg mutogatja magát, és isznak mint a gödény! Ez kell a fiatalságnak! Lehet még szívják az utcát... Gratulálok!”
 • 63. kissistvan 2009. július 24. 17:40
  „tehetségtelen néptáncosok, újjíthatna már a város, ezeket meg be kéne tiltani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 62. magyarattila 2009. július 14. 08:13
  „pöri

  (látom két helyre is betetted ugyanazt, én is bemásolom ide is a választ)

  Dehogynem esett róla szó. Sokszor elhangzott, hogy NCTA projekt keretében valósul meg. A támogatást (mivel norvég forrásból van) nem forintban hanem euroban nyertük, a tényleges összeg az aktuális árfolyamtól függ. Sajnos tavaly pont a 230-235 körüli árfolyamon kaptuk meg az első részt, ez alapján jó, ha lesz 15 mill a két év végére. Fontos az is, hogy a támogatás felhasználása a projekt költségvetése szerint történik, 3 havonta részbeszámolók benyújtásával. A közönség előtt zajló fesztivál csak egy eleme a kétéves projektnek, melyre a rendelkezésre álló forrásoknak csak töredéke költhető el. A projekthez eddig több tucat cég, nonprofit szervezet és önkormányzat csatlakozott partnerként, a már működő műhelyekben 300 felett van azok létszáma, akik valamilyen formában tettek hozzá munkát...

  Nem azt mondtam, amit írtál, nem figyeltél... A lényeg az volt, hogy ha Istókot jelképpé tudjuk emelni, akkor az olyan lehet Kapuvárnak, mint a Pisaiaknak a ferde torony. Olyan valami amiről mindenki hallott és rögtön tudja milyen településhez kapcsolja még akkor is, ha nem is tudja pontosan hol is van Kapuvár és mi van még ott érdekes... Mert gondolom google nélkül Te se nagyon tudnál három dolgot mondani, ami a torony mellett még Pisában van.

  Kötekedhetsz még, de az a helyzet, hogy amiket mondtam, azt nálam sokkal sokkal okosabb emberekkel való beszélgetések alapján mondtam. Akik nem csak általánosban meg középsuliban voltak kitűnők, hanem talán az egyetemen is, ráadásul azóta szakmai körökben is elismert emberek... Szóval az simán lehet, hogy te nálam okosabb vagy, de azoknál, akiknek a tanácsaira figyelve próbálunk dolgozni, nem nagyon hiszem, hogy okosabb lehetsz...

  Úgyhogy szerintem tényleg befejezhetnéd már ezt, mert hosszú távon neked lesz inkább égő mint nekem...

  Inkább készülj egy jó vörösborozásra!
  KSE nap? Akkor nem dolgozom... : ) : )”
 • 61. pacalpöri 2009. július 14. 05:30
  „Valamiről nem esett szó! Arról a fontos tényezőről,hogy ezért a projectért kaptakl 20 millá támogatást!
  De Attila a rádióba már csak 15-öt említett!
  Hát a legviccesebb meg az a mondat volt: hogy ez a rendezvénysorozat olyan lesz Kapuvárnak, mint Pisa-nak a ferde torony!
  EZ CSAK FERDE HAJLAM................!
  Ez kész vicc.....ezzel a produkcióval a Dumaszinház egyik előadásán tessék fellépni!!!!
  Lehet jönni az önkéntességgel....BABLA BABLA BABLA kedves rendezők!!!!!!”
 • 60. magyarattila 2009. július 13. 21:24
  „Ritter

  Tehát megint semmi, csak annyi, hogy Te tudod a tutit... Remek.
  Dehogynincs változás, csak éppen Te nem mondtál semmit, csak olyan általános dolgokat, aminek az ellenkezőjét is mondja valaki más...

  És látom továbbra sem érted, hogy ezeken a programokon nem ´hivatalból´ dolgozom, így tehát ha a választásokra utaltál a jövővel, akkor ismét jelezném, hogy ehhez annak nincs köze...

  Örülök, ha vannak ötleteid és annak meg méginkább örülni fogok, ha csatlakozol azok táborához, akik nem csak kritizálnak, hanem csinálnak is valamit. Tényleg kíváncsian várom. És ha tényleg jó lesz, akkor csak színesedik vele a város rendezvénypalettája, ami nagyon fontos.

  Nekem is vannak elképzeléseim a jövő évre, hiszed vagy nem már dolgozunk is néhányon, igaz én nem olyan tuti rendezvényeken gondolkodom, ami MINDEN kapuvárit érdekel és SENKIT nem zavar, mert tudom, hogy ilyen nincs is.

  Ha egyszer mégis úgy gondolod, hogy beszélgetnél velem ezekről a dolgokról, akkor keress meg nyugodtan.

  Búcsú: nagyon kis részfeladatokat vállaltam most csak a búcsú szervezésében, ahogy írtam már pacalpörinek egyszerre több helyen is kell lennem. Remélem gond nélkül lemegy majd, a tavalyi hibákból mindenesetre igyekeztünk tanulni.

  Üdv
  Magyar Attila”
 • 59. rittersport 2009. július 13. 18:21
  „Atti! Felcsigáztalak? Nem csodálom.....nem is fogom elárulni,majd jövőre az utódodnak,nektek már mindegy.Többet nem véleményezek,mert nincs változás,bármit szólunk.Majd jövőre más lesz,kicsit igényesebb,érdeklődőbb,extrább,majd ott személyesen elmondom az ötleteket és az általam csinált sikeres programokat,hogy milyet és hogyan kell csinálni.Sok sikert addig is! És korai befejezést a búcsúhoz,lakik ott egy ismerősöm,előre retteg! - de azt igértétek neki éjfélre vége lesz bőven....üdv: ritt”
 • 58. pacalpöri 2009. július 12. 14:58
  „NEKED IS!”
 • 57. magyarattila 2009. július 12. 14:52
  „pacalpöri

  aha, értem. de amúgy azért írtad, gondolom, hogy esetleg tanuljak belőle. tényleg szívesen megnézném. majd este keresgélek utána osztrák lapokon.

  tényleg vörösboros vagy? alapból én is, méghozzá a hardcore-os fajtából... apátsági infusio meg pinot noir rulez :)
  de ilyenkor nyáron a hosszú lépés a nyerő, a sört azért írtam, mert nem ismerlek és a többség azt hiszem inkább sörös...

  na, megyek valódi fórumozni, úgy értem hús vér emberek közé :)

  szép napot”
 • 56. pacalpöri 2009. július 12. 13:26
  „coultura: A BUCSUI programot nem én hiányoltam!!! nézz utánna és meglátod!
  Attila dolgozni megyek oda! Nem az én műfajom!
  Amugy meg egy osztrák vendéglős csinálja,igy osztrák honlapon hirdetik. De sajna nem tudom a cimet!

  VÖRÖSBOROS vagyok!”
 • 55. magyarattila 2009. július 12. 12:53
  „pacalpöri:

  Annyira nem vagyok rockos, de azért szívesen megnézném.
  Kapnék róla egy képet, hogy mit tartasz Te jó rendezvénynek.

  De sajna elég húzós lesz az hétvége (is), mert a búcsún is fellépünk a big banddel, meg ugye valamelyest szervezőként is le leszek kötve, másrészt meg Mihályiban a falunapon mi szervezzük a technikai lebonyolítást.

  Ezen kívül a (200eFt-os) munkahelyem miatt is ott kell lennem Mihályiban, mert az egy ÚMVP által támogatott vidéki kisrendezvény lesz és kötelező a helyi vidékfejlesztési akciócsoportok megjelenése az ÚMVP standján...

  De egyszer, ha nem kell dolgoznom vagy fellépnem egy rendezvényen, akkor megihatunk egy-két sört! :) :)”
 • 54. coultúra 2009. július 12. 12:30
  „Pacalpöri: közöld már le a műsort, mert nem találtam rá a neten. Két hét múlva lesz, és sohol nem olvashatunk róla, hogy van ez? A búcsú programját épp te hiányoltad, hogy hol van????? :-)))))”
 • 53. pacalpöri 2009. július 12. 11:10
  „Attila: julius 25 Lászlómajor Rockfesztivál!!!!!!!
  Gyere ki nem bánod meg! Persze ha szereted azt a fajta zenét,de ha nem egy látogatást megérdemel!”
 • 52. magyarattila 2009. július 12. 10:45
  „kedves rittersport

  most már nagyon felcsigáztál, hogy a Te eszeddel és pénzeddel milyen rendezvényt szerveznél itt a városban...
  hol tartanád, milyen zene lenne az, ami mindenkinek tetszik, és egyébként sem zavar senkit. milyen hangerővel szólna, meddig tartana, satöbbi... ne haragudj, nem akarlak megbántani, de a medosz mellett is meg a kse mellett is laknak, ott is vannak gyerekek, a kreszpark meg a lakótelep mellett van, ahol nemkülönben élnek kapuváriak...

  az a helyzet, hogy amíg Te mindenkit osztassz aki csinál valamit, de azon kívül, hogy többször leírtad, hogy neked eszed, ötleted és pénzed is van arra, hogy megcsináld a tuti bulit még nem nagyon történt más lépés. tudod, egyáltalán nem gondolom, hogy akár ez a rendezvény, akár más rendezvények amiket csinálunk tökéletesek, de hidd el, mindig igyekszünk tanulni egy egy rendezvényből.

  azt is elhiheted, hogy személy szerint én tényleg nyitott vagyok a megkeresésekre (van erre itt a fórumozók között is néhány tanúm) úgyhogy ha valóban vannak jó elképzeléseid, akkor szépen kérlek oszd meg velem. azt megígérhetem, hogy nem akarok lenyúlni vagy kisajátítani semmit, viszont ha úgy érzem, hogy jó az elképzelés akkor szívesen segítek a megvalósításban.

  üdv

  Magyar Attila
  mail: ma@mpr.hu
  tel: 20 / 477 5086”
 • 51. pacalpöri 2009. július 12. 09:58
  „moderálva”
 • 50. Marcipán 2009. július 12. 09:47
  „Esküszöm ez jobb mint a " Mónika Show "..........:-):-):-)”
 • 49. pacalpöri 2009. július 12. 09:15
  „Csak egy szösszenet: szürkemarhapöri 1000ért.....nem sokkal odébb Cézár borozó "sima"marha 400-ért!
  Amugy én is rugtam a gyöpöt az este!”
 • 48. rittersport 2009. július 12. 09:06
  „Miért moderáltok itt össze vissza? Hát nem lehet elolvasni a hozzászólásokat,milyen munka ez? Nem lehetnek vélemények? arról szól az egész,nem? Mit moderálgattok itt? kérném vissza a kimoderált szövegeket,mert el akarjuk olvasni...ha lesz még ilyen moderálás stb....biztos nem olvasom többet ezt az újságot,micsoda munka ez??? A tegnapi hanyistók fesztiválotokkal,meg menjetek a francba,mert ennyire hangos népzenére senki nem kiváncsi,főleg itt a városban lakók.A gyerekemet nem tudtam elaltatni,mert üvöltött a zene,köszönjük szépen.Mire való a Kse,a Medosz,vagy a Kreszpark? Esztelenek,nincs nektek családotok?”
 • 47. Dr.Kotász 2009. július 12. 01:36
  „moderálva”
 • 46. Dr.Kotász 2009. július 12. 01:26
  „Pacalpöri!!!
  Há kedves testvírem akár ki vagy bírom az arcod!!! Na zért azt el kell mondanom hogy én is húztam az igát pár évig a sógoroknál. Attilla te meg ne hagyd magad befojásolni a párttársaidnak, mert ez nem a te stílusod!!! A Hanyistók fesztiválotok nem ért két forintot sem, de kitartás a Sziget meg a Volt is így kezdte!! Nekem nincs bajom a lelkesedésetekkel, csak a retorikán kellene visszacsippenteni picit!! A klsszikust idézve "szerénység elvtársak szerénység"”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint húszezer tő virág

Kétnapos virágfesztivál. Több mint húszezer tő kiültetésével ismét virágba borult a kapuvári… Tovább olvasom