Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Angliában sem egyszerű idegenként

Napjainkban egyre több fiatal külföldön próbál boldogulni. Két fiatalember osztotta meg velünk élményeiket.
Kőmíves Zoltán
Annak, hogy valaki úgy dönt, nekivág a nagyvilágnak, számos oka lehet, de általában a nyelvtanulás és a pénzkereset az elsődleges.
– A főiskola befejezése után egy győri cégnél helyezkedtem el gépészmérnökként.

Ott végképp megbizonyosodhattam arról, hogy egy vagy több idegen nyelv ismerete feltétlenül kell az érvényesüléshez – mondta Osztotics Tamás, aki egyéves németnyelv-tanfolyam után döntött úgy, az angolt is szeretné elsajátítani. Barátjával egy nyelviskolával utaztak el Stamfordba, ahol a munka mellett lehetőségük nyílt a nyelv alaposabb megtanulására is.


A kezdeti nehézségeket oldotta számukra, hogy az első hónapot angol családnál tölthették, akik Zoltán szerint nagyon segítőkészek voltak, még a munkahelykeresésben is számíthatott rájuk. Az álláslehetőségek eleinte elég szűkösek voltak. – Némely állástól azonnal eleshet az ember, ha nem beszéli elfogadható szinten a nyelvet. Nemhiába mondták kint, hogy mindenki mosogatással, vagy egyéb alapmunkával kezdi.

De ha kitartó és céltudatos az ember, akkor néhány hónapon belül találhat olyan állást, amit már maga is elfogadhatónak tart, persze mindehhez jó adag szerencse is kell. Így jutottam el én is egy helyi hotelhez, ahol azóta is alkalmazásban állok – elevenítette fel a kezdeti nehézségeket Tamás. Kőmíves Zoltán hozzátette: a kint élő magyaroktól is sok jó tanácsot kaptak. Elmondták, melyik helyeken érdemes próbálkozni. P is egy szállodában talált munkát, ahol jól is érzi magát

Osztotics Tamás
Zoltán hozzátette: sok külföldi dolgozik az Egyesült Királyságban – főként magyarok, brazilok, lengyelek, szlovákok. Érezhetően telítődik a munkaerőpiac, ezért már ott is fontolgatják, hogy létszámstopot vezetnek be. És hogy miként viszonyulnak a beáramló vendégmunkásokhoz az angolok? A fiúk szavai szerint alapvetően segítőkészek, kedvesek, de a vendégmunkásokat nem szeretik.

Nekik ugyan még nem voltak negatív tapasztalataik, de több kint dolgozótól is hallották már, hogy a munkahelyeken kihasználják őket. – Csak azért tűrik meg a vendégmunkásokat, mert ők elvégzik azokat a munkákat, amiket egy angol esetleg nem vállalna el – tette hozzá Zoltán.

A fiúk elmondták, nem bánták meg, hogy a kiutazás mellett döntöttek. Ha meggazdagodni nem is fognak, az ott megkeresett pénzből jó alapot teremthetnek jövőjükhöz. A megszerzett nyelvtudást is szeretnék itthon kamatoztatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalok költöznek az üres házakba

Idén hárommillió forint működésihitel-felvétellel számolnak Bágyogszováton. Ugyanakkor az elmúlt évben forráshiány miatt elutasított pályázatokat ismét benyújtják, mivel a fejlesztésekről sem kívánnak lemondani. A tervek között többek között szerepel még a közvilágítás korszerűsítése, bővítése is. Tovább olvasom