Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Amilyen az advent, olyan a karácsony...

Szany - „Amilyen az adventem, olyan a karácsonyom is" – vallja Tóth Imre atya. A fiatal szanyi plébános az ünnepekkel kapcsolatos gondolatait osztotta meg a Kisalfölddel.
Tóth Imre szanyi plébános szerint „ember legyen a talpán", aki a mai világban lelkileg is igazán fel tud készülni a karácsonyra. Imre atya úgy látja, az ünnep igazi lényege felejtődik el manapság. A készülődés középpontjában ugyanis a Megváltó miatti örömnek kellene lennie.

– Mivel telik el a karácsonyt megelőző néhány hét?

– A karácsonyvárás időszakában legfontosabb a készülődés. Vallom, és a híveknek is gyakran mondom, amilyen az ember adventje, olyan lesz a karácsonya, szentestéje is. A készülődésnek például nagyon fontos része a hajnali szentmiséken való részvétel.

Imre atya: Igyekszem megélni a karácsony minden napját, minden percét és lelkipásztorként a híveket segíteni.

– Ezek a roráté misék. Elmennek még rá az emberek?

– Reggel hat órakor kezdődik a szentmise és örömmel mondhatom, hogy igen. Szanyban minden alkalommal vagy százan jönnek el, s ministránsaim is vannak, hatan-nyolcan mindennap. Nagyon szép liturgiája van a roráté miséknek. Lekapcsolt villanyokkal, teljes sötétségben kezdődnek. A Mária-antifónára vonulunk ki, és a sötétben meggyújtom az adventi koszorún a gyertyákat. Ekkor kapcsoljuk fel a lámpákat. Tartok egy rövid szentbeszédet az evangéliumról és így együtt készülünk a hívekkel.

– Szanyba vendég atyák is jönnek karácsony előtt.

– Kétnapos lelkigyakorlatot tartunk, amikor egy-egy vendég atyát hívok meg. Ők tartják a szentmisét és prédikálnak, miközben három atya gyóntat. Hála istennek szép számmal vesznek részt ebben is a hívek.

Idén szónokunk volt Fazakas Márton csornai premontrei atya, aztán vendégül láttuk Tóth Miklós rábakecöli, Gyűrű Ferenc egyedi és Budai Zoltán kenyeri plébános urakat. A készülődés másik fontos része a pásztorjáték betanulása. Régi hagyomány, melyet ma is tartunk. Kétszer adjuk elő, először szenteste napján délután három órakor, ekkor ajándékozzuk meg a szereplőket is karácsonyi csomaggal. Aztán az éjféli mise előtt, tizenegy órakor ismét eljátsszuk Jézus születésének történetét. Az advent eseményei mind-mind a karácsonyra, Jézus Krisztus születésére készítenek fel bennünket.

– Erre azért más is „felkészíti" az embert. A napokban egy idős néni arra panaszkodott, hogy két hónapja másról sem hallani a reklámokban, mint hogy jön a karácsony, szerezzük be a sok drága ajándékot, ha kell, hitelt is vegyünk fel hozzá. Azt mondta, az ő idejükben inkább lelkileg készültek az emberek és nem anyagilag az ünnepre.

– Ez pontosan így van. Egyik vasárnap én is úgy fogalmaztam a híveknek, hogy ember legyen a talpán, aki a mai világban meg tudja tartani az igazi lelki készületet. Postaládáink tele vannak árajánlatokkal, reklámokkal és így tényleg nehéz. A karácsony a szeretet és az ajándékozás ünnepe ugyan, de ez csak akkor igaz, ha tudjuk a lényeget. Azt, hogy miért, Szent János evangélista fogalmazta meg legszebben: Isten úgy szerette ezt a világot, hogy egyszülött fiát adta érte. Ezért a szeretet ünnepe. Isten megajándékozott bennünket egyszülött fiával, ezért mi is örömet szeretnénk okozni szeretteinknek. A középpont a legfontosabb, Jézus Krisztus születése. Ha ezt tudjuk, méltó lesz az ünnepünk.

– Tudjuk?

– Sajnos, egyre kevesebben. Jó példa erre, hogy karácsony után az emberek nem győzik visszavinni az üzletekbe a sok ajándékot. Vagy azért, mert már volt ilyen, vagy mert nem tetszik. Tehát már a vásárlásnál sem azt nézik, hogy mivel tudnának örömet szerezni. Csak megveszik a méregdrága ajándékot, mondván, ha ennyi pénzt kiadnak érte, biztos örül neki a megajándékozott. Nem közhely, hogy akármilyen drága holmit kapunk, ha érezzük, hogy önmagunk nem vagyunk benne, ha nem gondoltak ránk, amikor vették, bizony kevés örömet okoz számunkra.

– Hogy lehetne ezen változtatni?

– Leginkább mindenkinek önmagában. Amilyen az adventünk, olyan lesz a karácsonyunk. Ha az ember nem csak úgy „belepottyan" a karácsonyi ünnepkörbe, hanem komolyan is veszi, hogy erre az ünnepre készülni kell, akkor valamit megért abból a hatalmas misztériumból, hogy az Isten fia emberré lett. Ha így volna, megoldódna ez a probléma.

– Manapság már a gyerekek sem úgy élik meg a karácsonyt, mint régen. Az előbb említett asszony mondta azt is, hogy unokáit, dédunokáit nem tudja megénekeltetni a karácsonyfa alatt.

– Ismételni tudom magam, az ünnep lényege megy veszendőbe. Ha azért vigadozunk és azért énekelünk, mert a Megváltó megszületett, akkor nem okoz gondot az együtt énekelés, az együtt imádkozás sem. A felvetett problémát a hiányos készületben látom. Sokszor hallani, hogy mire az ünnepek elérkeznek, mindenki fáradt a sok bevásárlástól. Gyakori a sóhaj: bár csak már túllennénk ezeken a napokon. Vannak persze gesztusok, szokások, gépies tennivalók, de az egész készülődés üres, nincs alapja. Ilyen környezetben nehéz elvárni a gyerekektől is, hogy önfeledten örüljenek és esetleg együtt énekeljenek a szülőkkel, nagyszülőkkel. Ez nagyon hiányzik a ma családjaiból, az együttlétekből. Szanyban katolikus iskola működik. Buzdítjuk a gyerekeket, hogy otthon, az adventi gyertyagyújtásokkor, a karácsonyfa mellett énekeljenek, imádkozzanak együtt szüleikkel. Előfordul, hogy a gyerekek tanítják szüleiket.

– Imre atya kivel, hogyan tölti a karácsonyi ünnepeket?

– A hívekkel köszöntöm Jézus Krisztust. Számomra a szenteste már délután a pásztorjátékkal elkezdődik Szanyban. Aztán Egyházaskeszőn szintén pásztorjáték és szentmise lesz, utána Várkeszőn, majd Rábaszentandráson. Végül Szanyban az éjféli mise zárja a szentestét. Minden évben a szüleim is velem vannak, bízom benne, hogy idén is így lesz. A szülői házba, Mezőörsre a két ünnep között jutok el.

Karácsony után jön el a számadás ideje, beszámolok a híveknek hitéletünk idei alakulásáról a hálaadó szentmisén.

– Ekkor köszönjük meg Istennek a nekünk nyújtott kegyelmeket. Ilyenkor a saját lelkünkkel is elszámolunk, sikerült-e a hívekkel együtt egy picit előbbre lépnünk.

– Mozgalmas ünnepek elé néz.

– Igen, de nem baj. Igyekszem megélni a karácsony minden napját, minden percét és lelkipásztorként a híveket segíteni. Nekik is és a Kisalföld valamennyi munkatársának, olvasójának Istentől megáldott, szeretetteli karácsonyi ünnepeket kívánok.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mutatvány, igazi produkció

Budapest - „Nem mutatványt akartunk, hanem igazi produkciót létrehozni Andris mindkét… Tovább olvasom