Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Amikor cigányzenekar várta az ETO-t

A Rába ETO nagy generációjának tagjaitól őriz emlékeket Szanyban Tóth Imre. ˝A régi kacatjaim között matatva akadtam rá a fényképre, hátulján a híres focisták aláírásával˝ – mondta.


˝Előtörtek belőlem az évtizedes események emlékei˝ – mondta portálunknak Tóth Imre, amikor rábukkant egy negyvenöt évvel ezelőtt készült fotóra. A szanyi sportpálya építéséről és az ETO nagy generációjának vendégszerepléséről szól a történet. Tóth Imre a helyi polgármesteri hivatal munkatársa, sokáig dolgozott sportvezetőként is. Elnöke volt a helyi egyesületnek, elnökségi tagja a megyei szövetségnek, elnöke a Csornai járásnak.

Régi fotó az olimpiai bajnok Palotai Károlyról.
Régi fotó az olimpiai bajnok Palotai Károlyról.

– Az 1960-as években a szanyi focipálya a legelőből kiszakított kisgyep területén volt – mesélt portálunknak. – A hazai és a vendégjátékosok a nyolcszáz méterre lévő MHSZ-klub helyiségét használták öltözőként. Az elavult pálya, a kitaposott ősgyep, a rossz futballkapuk, az öltözők hiánya mind-mind új pálya építését indokolták. Az akkori labdarúgók is többet érdemeltek a katasztrofális állapotnál. Ezt érezte meg a labdarúgást szerető Konczos Ignác tsz-elnök, aki elnöksége idején oroszlánrészt vállalt az akkor még csak labdarúgókból, illetve női kézilabdacsapatból álló egyesület támogatásából.

A kép hátoldala a sztárok aláírásával.
A kép hátoldala a sztárok aláírásával.

A szövetkezet az új létesítményhez biztosította a területet, majd a gondos tervezés után elkezdték a kivitelezést. A gyepszőnyeg kialakítása miatt Rónai Tibor testnevelő tanár irányításával a pálya hengerezése jelentette a hasznos és fárasztó tornaórákat a iskola felsőseinek. A pálya köré erdősávot telepítettek, elé pedig élő sövényt. A terepmunkákkal egy időben nekiláttak az öltözőnek is: szertárat, bírói öltözőt és a sportolók nagy örömére fürdőt is kialakítottak. 1965 tavaszán adták át az új létesítményt.

Tóth Imre most az öregfiúk csapatát erősíti.
Tóth Imre most az öregfiúk csapatát erősíti.

A mérkőzésen az első gólt Tóth Ferenc, a helyi csapat játékosa helyezte el Barna Sándor kapujában. A mérkőzést végül az ETO 11–2-re nyerte meg.
– Az ünnepélyes avatón Szany az ETO labdarúgóit fogadta. Az akkor híres focistákból álló NB I-es csapatot és edzőjüket, Szusza Ferencet több ezer ember és cigányzenekar várta a pályán – idézte a negyvenöt évvel ezelőtti sportünnepet Tóth Imre. – A mérkőzésen az első gólt Tóth Ferenc, a helyi csapat játékosa helyezte el Barna Sándor kapujában. A mérkőzést végül az ETO 11–2-re nyerte meg.
A falusi viszonylatban nagyszámú nézősereg jól szórakozott és büszke volt a falu új sportlétesítményére. A mérkőzés után a Bokréta vendéglőben láttuk vendégül az ellenfelet. Éjszakába nyúló mulatozás és beszélgetés résztvevői voltak a sztárok. Fiatal srácként minden ETO-focistát becserkésztem az aláírásáért. Akkor még nem sejtettem, hogy pár év múlva, szinte gyerekként lehetek tagja a szanyi focicsapatnak.

A szanyi öltözőt az évtizedek alatt többször átalakították.
A szanyi öltözőt az évtizedek alatt többször átalakították.

Tóth Imre az eredményes pályafutás mellett sportvezetőként is tevékenykedett. Megadatott számára, hogy az általa egyik legnagyobb magyar focistának tartott Palotai Károly olimpiai bajnokkal a megyei labdarúgó-szövetségben együtt dolgozhatott.

– Azt hiszem, ez a kis történet, a fénykép és rajta az aláírások a régi nagy focistáktól megérnek annyit, hogy továbbadjam emlékeimet – tette hozzá a szanyi sportvezető. 

Olvasóink írták

 • 4. véleményformáló 2010. április 07. 04:37
  „Tóth Imre nem csak futball területén jeleskedik Szany Nagyközségben . Munkája mellett a fotózás szeretete már évtizedek óta végig kíséri életét . A Kisalföld a kilencvenes évek közepén "KILENC ALBUMBAN SZANY TÖRTÉNETE" címmel közölt írást ezen hobbija tekintetében is.”
 • 3. meir 2010. április 06. 18:52
  „ma is van ilyen varas!!-csak most valtoztak a "zeneszerszamok"!
  most divatosabb a,; kapanyel,csakany,lapat,bugylibicska,vipera,stb-stb!!
  bizonyos helyeken idonkent-(segelyfizetesi napon)-tartanak is "koncerteket"!!!”
 • 2. omm 2010. április 06. 17:29
  „Ha csak ennyit szűrtél le a történetből, akkor sorry.”
 • 1. Mankapunka 2010. április 06. 11:46
  „de béna”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem adják el, 50 millióból felújítják az egykori járásbíróságot Kapuváron

Pályázati pénzből ötvenmillió forintot nyert a kapuvári városháza az egykori járásbíróság… Tovább olvasom