Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Amíg bírják, tartják az óvodát

A pályázatok eredményessége szempontjából nem mondható sikeresnek az elmúlt év Bodonhelyen. De a falu újraválasztott polgármestere szerint nem adják fel, hisz fejleszteni csak pályázati támogatással tudnak.
Kenesei Ferenc a második választási ciklusban tölti be a polgármesteri tisztet a három és fél száz lelkes Bodonhelyen. Először – a korábbi polgármester halála miatt – időközi választáson nyerte el a helyiek bizalmát és három évet töltött el a falu vezetőjeként. Úgy tűnik, a falubeliek elégedettek voltak a munkájával, hisz az októberi választásra ellenjelöltet sem állítottak, így nem volt kétséges a voksolás eredménye. Az öt képviselő közül hárman korábban is a falu vezetőtestületében tevékenykedtek. Ma pedig már – kiegészülve az új testületi tagokkal – a Rába menti kisfalu fejlődéséért dolgoznak.

– Elképzeléseink vannak a jövőre vonatkozóan, de hogy pénz lesz-e a megvalósításhoz, azt egyelőre nem tudni – mondta a polgármester. – Folytatni akarjuk a faluközpont rendbetételét, mi- után a községháza és a kultúrház nagyrészt már megújult. Azonkívül tervezzük a ravatalozó felújítását, sajnos a tavalyi pályázaton nem nyertünk támogatást, ezért idén újra próbálkozunk. A településrendezési tervünk sem érvényes, tehát a feladat ezen a téren is adott. De ehhez is pályázati pénzre lenne szükségünk.

Kenesei Ferenc szerint a további tennivalók közé tartozik az utak felújítása. Az elmúlt évben az erre a célra benyújtott pályázatunk is sikertelen volt. Így elmondható, hogy a nagyobb összegű pályázatok szempontjából nem éppen eredményesen zárult a 2006-os esztendő.
A falu vezetője a hosszabb távú tervek között a csapadékvíz-elvezető árokrendszer felújítását említette. Annál is inkább fontos lenne ez a munka, mivel az elmúlt ősszel a nagyobb esőzés következtében víz alá került a faluközpont. Ám ez komoly tervezést igényel, ugyanakkor a beruházás összegét tekintve is jelentősnek mondható. Ebből adódik, hogy önerőből képtelenek megvalósítani.

Bodonhelyen működik az óvoda, igaz, csak tíz gyerekkel, de amíg bírják, tartják. Az iskolások viszont Bágyogszovátra járnak, így most nyugodtabb a helyzet a faluban, mint ott, ahol most kénytelenek bezárni az intézményt.

– A bágyogszováti iskolát közösen tartjuk fenn, de ott is kevés a gyerek. Reméljük, szeptemberre sikerül megoldani a létszámgondot – tette hozzá a polgármester, aki azt is elmondta, hogy a takarékosság érdekében a községi konyhát kiadták egy vállalkozónak működtetésre. Mostanában átlagosan hatvan adag ebédet főznek és Bodonhelyről szállítják a szomszédos Kisbabotra is. Kenesei Ferenc örömtelinek tartja, hogy nem csökken a lélekszám az utóbbi időben. Kedvező fejlemény, hogy két fiatal család is a faluban kíván letelepedni. Végezetül az önkormányzat költségvetése kapcsán az elöljáró úgy fogalmazott, hogy a bevételek szűkösen fedezik a kiadásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírkerti szemetelők

Használt pelenka, egészségügyi betét, gyógy- és tisztítószeres doboz. A felsorolt tárgyak a napokban egy zsákban kerültek a csornai Szent Antal-temető hulladéktárolójába, a virágok, koszorúk közé. De volt ott más is. Például egy cetlin kérdések a gyerekorvoshoz, a beteg kislány lázlapja, illetve egy buszjegy a Csorna–Potyond autóbuszjáratra. Tovább olvasom