Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Ami olcsóbb, abból több is fogyna

A zöldségek és gyümölcsök forgalmi adójának (áfa) csökkentése ösztönözné a fogyasztást és fehérítené a feketegazdaságot. A piacon jelenleg közel 40 százalékos a nem hivatalos kereskedelem.

A zöldség és gyümölcs áfájának csökkentését javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. A szakemberek úgy vélik, az ötszázalékos áfa lenne az ideális. Ezáltal emelkedne a fogyasztás és csökkenne a feketegazdaság aránya is. Utóbbi az óvatos becslések szerint is legalább 55–60 milliárd forintos kiesést jelent a költségvetésnek. Ez az összeg több, mint a hús-, a baromfi- és a tejágazatok áfakiesése együttesen. A kamara és a szakmai szervezet úgy véli, a kormány zöldség- és gyümölcságazatot érintő fejlesztései és foglalkoztatásbővítési tervei a jelenlegi áfamértékkel nehezen megvalósíthatóak.

Ezzel a véleménnyel és a javaslattal egyetért Családi János is, a zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) elnöke. Az ő számításai is alátámasztják azt az álláspontot, hogy a kormánynak nem kell jelentős bevételkieséstől tartania. – A felmérések szerint valóban, a zöldség- és gyümölcspiacon a feketegazdaság aránya harminc-negyven százalékos – mondta Családi János.

– Ez azt jelenti, hogy a megtermelt árunak több mint harmada nem kerül be a hivatalos forgalomba, azaz áfa nélkül értékesítik. Ezáltal az állami költségvetés rövidül meg. Az adó csökkentésével ez az arány javulna. Ráadásul a feketekereskedelem a tisztességesen termelők és forgalmazók esélyeit is rontja. Velünk is előfordult már, hogy komoly piacról szorultunk ki a nem hivatalosan kereskedők miatt. A másik érv, ami egyébként a kormány következő hétéves programjában is szerepel, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás ösztönzése. Ha csökkentik az áfát, olcsóbb lesz a termék a boltokban, ha a terméktanács javaslatát elfogadják, akár húsz százalékkal is. Ennek megfelelően a fogyasztók többet vásárolnak ugyanabból a zöldségből vagy gyümölcsből kedvezőbb áron.

Ábrahám István is többet venne, ha olcsóbb lenne például a szőlő.
Ábrahám István is többet venne, ha olcsóbb lenne például a szőlő.

Családi János hozzátette: az áfacsökkentés ellenzői a jelentős költségvetési bevételkieséssel érvelnek elsősorban. A TÉSZ-elnök szerint azonban ettől nem kell tartani.

– A fogyasztás növekedése, valamint a gazdaság kifehérítése hetven-nyolcvan százalékban biztosan pótolná az áfa kiesését. Ez nagyon óvatos becslés – mondta. A szakember megjegyezte: az elmúlt heti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításon is rendeztek nemzetközi konferenciát ebben a témában. A külföldiszakértők is egyetértettek vele: a fogyasztás fokozásának egyik alapvető eszköze az áfa csökkentése.

– A kiállításon rendszeresen részt vesz szövetkezetünk. Idén a korábbiaknál sokkal több látogatóval találkoztunk, ami azt bizonyítja, hogy az emberek kíváncsiak mindarra, ami a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban történik – fejtette ki Családi János.
A csornai Ábrahám István úgy véli, logikus az érvelés: ha valami olcsóbb, abból többet vesznek. A nyugdíjas pedagógus kiskertjében ugyan termel zöldséget és gyümölcsöt, de van, amit boltban vásárol meg. – Egyértelmű szerintem, ha olcsóbb a szőlő, az alma vagy a barack, akkor többet teszünk a kosárba. Magam is így lennék vele – mondta a Kisalföld érdeklődésére.


Olvasóink írták

 • 4. Zetoros 2013. szeptember 29. 21:38
  „Igaza van Madarásznak , itt a termelő alanyi mentességbe van ki kicsibe termel, aki meg 1HA felet termel az meg be kell jelenteni a növényvédelmi állomáson. Így nem lehet feketén eladni semmit.(az árura fel kell tüntetni a termelő nevét,termelési helyet ). nagyon kevés termelő jár drága autóval, pedig ebből lehet látni az életszínvonal .”
 • 3. pancser 2013. szeptember 28. 11:38
  „Általában ez a vélekedés. De szomorú emlékeink is vannak az olcsó kenyérről meg az olcsó gyógyszerekről, a pazarlás netovábbja volt a két alapvető dolog landolása a kukákban.”
 • 2. Madarász 2013. szeptember 27. 12:41
  „Mégis ezek miről beszélnek? A legtöbb zöldséget, gyümölcsöt őstermelők adják el, akik általában alanyi mentes státuszúak...”
 • 1. Tapmancs 2013. szeptember 27. 10:54
  „Csodálkoznék ha a kereskedők nem nyelnék be az áfacsökkentést. Magyarul az áru nem lesz olcsóbb, hanem a nyereségük lesz több.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári a régió legjobb csarnoka

Megnyitása óta egy német–magyar cég dolgozik a kapuvári inkubátorházban. Az épület a minap… Tovább olvasom