Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Alternatív energiatermelésre pályáznak

Az összefogás erejében bízik a bogyoszlói polgármester, aki óvodáját és a település mellé tervezett alternatív energiaparkot tartja a legfontosabb kérdésnek.
– Lassan „betörök", de végül is ezt vártam az októberi választások előtt – fogalmazott a közel egy éve megválasztott bogyoszlói polgármester. Varga Tamás hangsúlyozta, ahogy ismeretségi köre növekedik, úgy egyre könnyebben birkózik meg a feladatokkal. – A környező települések polgármestereivel nagyon jó a kapcsolat, egyfajta mikrotérségi összefogás alakult ki az utóbbi hónapok munkájából – mondta a bogyoszlói községvezető.

Idei terveiről szólva elmondta, nagy reményeket fűz a település óvodájához, ennek fejlesztése az egyik elsőrendű cél.

– Fűtéskorszerűsítésre pályázunk, napkollektoros és/ vagy biomasszás kazán beállításával, amitől komoly helyi megtakarításokat remél a képviselő-testület – fogalmazott Varga Tamás. A pályázati források idei elmaradásával azonban nem álltak le terveikkel, egyelőre önerőből kicserélték az óvoda hátsó épületének tetőszerkezetét.

Varga Tamás – Takarékoskodni csak előzetes beruházással lehet.
Varga Tamás – Takarékoskodni csak előzetes beruházással lehet.


– Akárcsak az óvodai fűtésfejlesztés, a helyi járdák építésének megkezdése is tolódik forráshiány miatt, ám a központban az intézmények közti járdaszakaszt mielőbb – talán jövőre – fel kell javítani – mondta Varga Tamás. Hozzátette, spórolni szeretnének, ám ehhez is beruházás szükségeltetik.

– Utóbbi takarékossági elképzeléseink egyik jellemző példája a Jobaházával, Sopronnémetivel és Potyonddal megvalósítandó alternatív energiatermelés – vázolta terveiket a bogyoszlói vezető. A négy település összefogásával megépítendő négy szélkerék a napjainkban állított szélerőművekkel szemben kisebb és kevesebb áramot (48 kW) is termel, ám maga a beruházás is nagyságrendekkel kisebb a nagy tornyoknál és az országos áramkvóták megszerzésére sincs szükség. Egy-egy torony költsége 62,5 millió forint, ami néhány év alatt kitermeli a beruházás költségeit. – A megtérüléstől számítva ezek a tornyok több millió forinttal javíthatják a társult települések költségvetését – jegyezte meg Varga Tamás. A tervezés most folyik, reményeik szerint mielőbb belevághatnak az építésbe.

– Idén még felújítottuk a kopjafát, az óvoda vizesblokkját, és részt tudtunk venni a közmunkaprogramban is – beszélt az elmúlt hónapok történéseiről a bogyoszlói polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárosfaluban tettek állampolgári esküt - Galéria

Huszonhét erdélyi magyar tett állampolgári esküt Vásárosfaluban. Nézze meg fotós összeállításunkat! Tovább olvasom