Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Alpakafarm, elegáns állatokkal Jobaházán

Félszázas alpakafarmot terveznek a csendes rábaközi településen. A Demjénék háza mögötti bekerített réten néhány hete már a tenyészet alapítói, Contessa, Chaquitó és Elegance legelésznek.

Ki hinné, hogy Jobaháza egyik csendes utcájában, az egyik családi ház mögötti egyholdas zöldben alpakák legelésznek? A messzi Dél-Amerikában – Peru, Chile, Bolívia – őshonos kedves állatok a rábaközi kisfaluban élő Demjén Mihályékhoz Hollandiából kerültek, ahol lányuk, Cecília él.

– Azonkívül, hogy Nyugat-Európában kedvelt hobbiállat, elsősorban mégis a finom szálú, jó formatartó, hipoallergén gyapja miatt nőtt meg az érdeklődés és a kereslet iránta. Harminc évvel ezelőtt kezdődött el komolyabban európai tenyésztése, elsősorban Nagy-Britanniában, Németországban és újabban Ausztriában is – mesélte Demjén Mihály, aki a jobaházi kis csapatot gondozza. – Hogy szakszerűen tudjak bánni velük, tanfolyamot végeztem Hollandiában, ahol az elmúlt években egyre többen foglalkoznak alpakatenyésztéssel. Lányoméknak egy ottani farmon sikerült vásárolni két fiatal, alig egyéves kancát, a fehér Contessát és a sötétebb, őzbarna Chaquitót, illetve a hatéves, vemhes, valóban elegáns Elegance-ot, aki Chilében született. Ő egyébként egy világutazó, hiszen szülőhazájából Németországba, onnan Hollandiába, majd hozzánk került. Mindeddig ő a domináns tag a csapatban.

Demjén Mihályék alpakái – Contessa, Chaquitó és Elegance – már megszokták a jobaházi zöldet, de szívesen esznek a gazda kezéből tápot is. Fotó: Bertleff András
Demjén Mihályék alpakái – Contessa, Chaquitó és Elegance – már megszokták a jobaházi zöldet, de szívesen esznek a gazda kezéből tápot is. Fotó: Bertleff András

A gazdától megtudtuk: az állatok szigorú biztonsági és egészségügyi intézkedések mellett, a nyár derekán utaztak Jobaházára. Ahogy utánanéztek, hazánkban rajtuk kívül még két-három helyen tartanak alpakát. Demjénék szeretnék a jövőben gyarapítani az állományt. Előbb egy ménen gondolkodnak, később olyan kancák vásárlásán, amelyek már egy komoly – negyven-ötven darabos – és gazdaságos, minőségi tenyészetet jelentenének, ahogy tervezik, továbbtenyésztésük és a gyapjuk miatt is. Azt remélik, hogy más gazdák is kedvet kapnak a kedves állatok tartásához.

– Etetésük, tisztán tartásuk rendkívül könnyű dolog, a negyven fok meleget és a negyven fok hideget egyaránt jól bírják. Végtelenül szelíd állatok és nagyon kíváncsiak, ugyanakkor félénkek, minden újjal szemben bizalmatlanok, így mindig kellő óvatossággal közelítik meg az embert. Bármennyire közel jönnek, a simogatást nem engedik, talán mostanában egy kicsit velem már más a viszonyuk – mutatta be állataikat Demjén Mihály, miközben azok, mintegy a gazda szavait igazolva, a tenyeréből ettek. – Egyébként napi életükben nagy a rend. Hogy mást ne mondjak: egyszerre és állandó helyen végzik a dolgukat, illetve az esti etetés után, minden noszogatás nélkül, teljes jámborsággal vonulnak be szállásukra.

Istenek ajándéka

Az alpaka egy háziasított, rendkívüli finomságú gyapjáról ismert dél-amerikai teveféle. Legközelebbi rokona és valószínűleg őse a vadon élő vikunya. Az alpaka Andokban élő, vad ősét az inkák háziasították valamikor a II–IV. században. Az állatot különleges tiszteletben tartották: gyapjából készült a királyi öltözék, és számos vallási szertartásban részt vett az ˝istenek ajándéka˝. Már ekkor nagy hangsúlyt fektettek a vérvonalak tisztaságára és szakszerű tenyésztésre.

Olvasóink írták

 • 7. kackac 2010. szeptember 05. 18:54
  „Jaj, drágaságaim, hát még ha főzni is tudnátok ... :)
  kackac”
 • 6. sivatag66 2010. szeptember 04. 16:29
  „hehehehehe........................”
 • 5. cukkini 2010. szeptember 03. 09:00
  „<moderálva> Az alpaka az egy szep allat!”
 • 4. pancser 2010. szeptember 02. 21:42
  „Röhögnöm kell de nem az alpakákon!”
 • 3. anonymus11 2010. szeptember 02. 19:51
  „aranyosak:)”
 • 2. janika 2010. szeptember 02. 17:41
  „Hát igen ezeknek aztán van jövőjük! Akár csak strucc tenyésztésnek! De mi lesz ha kiderűl,hogy van alpaka influenza és járvány is? Vagy ezután várható ez a spekuláció is? Biztos lesz oltóanyag gyártó erre is!”
 • 1. aquila 2010. szeptember 02. 17:35
  „Jaaajjjj...ezek olyan édesek. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tanév, felújított iskola Kónyban

A kónyi önkormányzat 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az önkormányzati… Tovább olvasom