Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

Álmuk egy mintagazdaság

Dénesfa - Két fiatal agrárszakember próbál boldogulni a dénesfai egykori téesztelepen. Amikor az idősebb, tapasztalt gazdák is a visszavonuláson gondolkodnak, akkor fogtak szarvasmarha-tenyésztésbe.
Egyre többen hagynak fel a gazdálkodással. Van azonban két fiatal szakember, akik ebben a bizonytalan helyzetben gyakorlatilag a nulláról kezdték a munkát.

Szülői segítséggel, a családi gazdaság „részeként". Egy üres, „lerobbant" téesztelepen, a dénesfai határban, a Bogár-tanyán. Szabó Tamara és párja, Hollósi Dominik soproniak, agrármérnökök, féléves külföldi tapasztalatszerzés után döntöttek úgy, hogy itthon próbálnak boldogulni.
A kívülálló számára meglepő lépésüket Szabó Tamara indokolta meg.
– Mindig arra vágytunk, hogy várostól távol, falun éljünk, ez most úgy látszik, megvalósul – árulta el az okokat. – Az egyetem elvégzése után külföldi, dániai gyakorlaton vettünk részt. Miután hazajöttünk, megfelelő tanyát kerestünk, amit aztán Dénesfán megtaláltunk. Szüleim segítségével – akik maguk is gazdálkodnak – indítottuk el a termelést. Már most megszerettük és komoly terveink vannak.

Szabó Tamara és Hollósi Dominik örömüket lelik munkájukban. A háttérben a leendő törzstenyészet alapjai a dénesfai majorban.


Tamara és Dominik állattenyésztéssel foglalkoznak tavaly május óta. Nem az itthon megszokott fajtákkal kezdték, limousine és blonde d’Aquitaine francia húsmarhákat tartanak. Összesen százötvenet. A piacot külföldön találták meg.

– Görögország és Olaszország a két nagy felvevőpiaca ezeknek a fajtáknak. Keressük a kapcsolatot, de egyelőre még csak a borjakat neveljük. Amint elérik a megfelelő súlyt, megkezdhetjük az értékesítést. Itt nincs tejtermelés, ezek a jószágok nem adnak harminc-hatvan litert. Azt az öt-tíz litert, amit megtermelnek, a borjak fogyasztják el. Ahhoz, hogy jövedelmező legyen a gazdaság, az utódokat kell a kívánt súlyra felhizlalni.

A takarmányt igyekszünk majd magunk megtermelni. Van némi földterületünk a tanya körül és szándékozunk még újabbakat is termelésbe vonni – adott rövid tájékoztatást munkájukról Szabó Tamara.
– Hazánk mindig agrárország volt, de az ágazat most háttérbe szorult. Ennek azonban előbb-utóbb vége lesz, hiszen innen már csak felfelé vezethet az út. Az első benyomásaink most jók, boldogok vagyunk, hogy belevágtunk. Egyelőre naponta ingázunk Sopron és Dénesfa között, nyáron viszont itt töltöttünk néhány napot. Szeretnénk ideköltözni és akkor minden percünket a gazdaságnak szenteljük. A magunk kárán tanulunk, hiszen az egyetemen és Dániában sok mindent hallottunk, láttunk, de az igazi tanulást mégis a gyakorlat jelenti.
Szabó Tamarának és Hollósi Dominiknak komoly terveik vannak. Távoli céljuk, hogy az állományt növeljék, kétszer, háromszor ekkora gazdaságot szeretnének. Elégedettek lennének, ha a dénesfai telep törzstenyészetté válna és az istállókban, karámokban „pedigrés" jószágok állnának. Esélyük van rá, hiszen, noha az országban több helyen foglalkoznak e két francia fajtával, az ő állományuk nagynak számít.
– Természetesen rendezni akarjuk a tanya környezetét is, de ez többéves munka lesz. Azt szeretnénk, ha egy mintatelepet tudnánk létrehozni – fogalmazta meg vágyaikat a fiatal agrárszakember.

Olvasóink írták

 • 8. Cseter János 2008. január 23. 19:13
  „Aki nem veszi észre, hogy mi folyik ebebn az országban, attól nem mis lehet elvárni, hogy kizökkenjen a mesevilágából. Nem is oly régen e rendszer illetékesei még fizettek is az állatok(szarvasmarha) kipusztitásáért, persze annak,aki megélte, vagy kiharcolta! A többi fajta állattartókat is tönkrre tették, mert szerződés ide , szerződés oda az állatok a tartására a gatyájuk is rámant a gazdáknak mert nem vásárolták fel a kereskedők, s az üzemek! Persze jött a "madárinfolenza" a kergemarhakór után. Még a sertés pestist vagy száj és köröm fájást nem vezettékbe, de ami késik az itt nem is oly biztos, hogy múlik! Aki tv-t néz még az is látja. Nem riogátás a valóság és nem is huhogás! Semmi akadálya annak ,hogy bár ki körül nézzen a megtörtént események után! Persze, aki erre nem képes az csupán egy nyálverő, mint, azt már írtam!”
 • 7. gyakor 2008. január 23. 17:16
  „Ember! Eszednél vagy! Csak fél percig nézd a képet, nézd az elszántságot a fiatalok szemében, és nagyon-nagyon gondolkozz el. Ők a jövőjüket próbálják építeni. Vele együtt áttételesen a Tiédet is. Nem riogatni, bátorítani kell Őket.
  Utóbbi hozzászólásod minősít Téged. Nem is olyan nehéz Janika, csak gondold végig eddigi életedet és rájössz, hogy hol lehet megtalálni. Nagy csalódás vagy mindenesetre.”
 • 6. Cseter János 2008. január 23. 14:06
  „Remélem e minden lében kanál megkapja a farkapénzt, ezért a nyalásért. Bár nehéz lesz megtalálni egy névtelen prókátort.”
 • 5. gyakor 2008. január 23. 10:39
  „Szabó Tamara és Hollósi Dominik!
  Csodálatra méltó, az az elhatározás amit terveztek. A kép tökéletesen sugározza, azt az erőt, amely segítője lehet küzdelmeteknek. Nem tévesztettem szót, igen is nagyon nehéz lesz, de csinálni kell. A napi sikereknek Örűljetek. Ne hallgassatok a károgóra, mert az irígység beszél belőlük. Türelemmel, sok munkával célba fogtok érni. Támadni, ellehetetleníteni, tönkretenni is akarnak, mondják sokan. Ez is lehet! Alkossatok, és mutassatok példát, mert a jövő a tiétek és unokáitoké. Sok sikert!”
 • 4. Cseter János 2008. január 20. 11:36
  „Ne is figyeljetek a valóságra és a tényekre! Lépjetek be a valamelyik pancser pártba és hetente jattoljatok, nekik ez a módi ott, ahol csupán a protekcióval érvényesűlhet a vállakozó! Csak körül kell nézni e rendszerben és minden területen csak a protekciósok élnek vigan!
  Persze tisztelet a kivételnek, mert a tudást, azt nem tudják elvenni. Viszont betartani azt tudnak, ha valaki nem hunyászkodik meg a hatalmuk előtt!Vannak még itt e rovatban is talpnyaló bérenceik akik próbálnak ködösiteni, jópofáskodással, hisz másra nem képesek!
  Ott vann példakép a Mosoni Kühne gyár vezetése tőlük lehet tanúlni.
  Nincs is ott a szekértolók hozzászolóinak slepje!”
 • 3. pancser 2008. január 19. 21:54
  „Sok sikert fiatalok, nem lesz könnyű az biztos. Ha ügyesen használjátok ki a pályázati lehetőségeket, ha jó kapcsolatokat építetek ki és természetesen jó minőséget termeltek, sikeresek lehettek. Minél előbb költözzetek le mert ezt csak így lehet csinálni! Ja és még valami, ne hallgassatok a károgókra, mert a legjobbak minden körülmények között talpon maradnak!”
 • 2. Fernando Torres 2008. január 19. 13:07
  „sok sikert! de az állam,,feri,,bácsi tönkretesz benneteket is!”
 • 1. Cseter János 2008. január 19. 11:15
  „A televizió tucatjával mutatja be a tönkretett gazdaságokat, éhen elputult állatokat, gazdátlan farmokat! Ha meg néha kezd jól menni egy két állattartó telepnek akkor jön a "madárinfolenza" és a kiírtás!
  Számolatlanúl, mérés nélkül viszik kobozzák el a jószágokat! A gazda ha túl éli ép nem akassza föl magát, akkor földönfutó lesz.
  Persze vannak mint látni vállakozó kedvű fiatalok! Addig mig nemtesznek nekik is keresztbe az értékesítésnél. Magyarországot felvirágoztani, hát ahhoz érteni kell és ahhoz hozzáértő vezetők is kellenének! Persze a reményt nem kell feladni, hisz jöhetnek még csodák, hát ha máshonnan nem is, hát a Bibliából!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb támogatást kapnak a falugondnokságok

Megye - Az új rendelkezés szerint tízmillió forintra nyújthatják be igényüket a falugondnokságok,… Tovább olvasom