Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Alma, dió, kenyér a fa alatt

Kapuvár legidősebb lakosa, a százéves Varga-Berta Györgyné Erzsi néni mesélt portálunknak a régi karácsonyi szokásokról.

A házi süteménnyel feldíszített fa körül szenteste számos népszokást elevenítettek fel Erzsi néni gyermekkorában is.

Szeptemberben köszöntötték századik születésnapján Varga-Berta Györgynét, Erzsi nénit. Az idős hölgy máig jó egészségnek és szellemi frissességnek örvend, portálunknak szívesen mesélt gyermekkora karácsonyairól. Kapuvár legidősebb lakójának gyermekkora nem volt könnyű, hiszen nyolcévesen vesztették el édesanyjukat, apjuk egyedül nevelte az öt testvért.

– A karácsonyok fontos ünnepek voltak a családban, apánkra maradt minden, a gyerekekkel kapcsolatos tennivaló. Így nagy szeretetben, ámde nem nagy gazdagságban teltek az ünnepek – mesélte Erzsi néni.

A fenyőfa díszítését házilag oldották meg, a helyben sütött mézessel és az úgynevezett ˝élesztőssel˝ díszítették fel a fát. A szaloncukrot is a házi tűzhelyen főzték és selyempapírral csomagolták be. Szenteste a fa alá – az alma és a dió mellé – mindig raktak egy kisméretű kenyeret, azért, hogy a jövő évben is mindig jusson az asztalra. Az asztal alá pedig szénát és szalmát helyeztek, hogy a ˝Kisjézus arra feküdjön˝. A fenyőfa mellé, kis tálkákban Luca napjától magról növesztett búza és árpa is került azért, hogy az Isten jó termést adjon a következő évben. December 24-én a fa mellett összegyűltek a testvérek és apjukkal több ünnepi dalt is elénekeltek.

Erzsi néni: ˝Többször elfelejtettem a férjjósló babok közé nyúlni.˝
Erzsi néni: ˝Többször elfelejtettem a férjjósló babok közé nyúlni.˝

– Az ünnepek reggelén a nagyszülőket látogattuk, akik aszalt szilvával kínáltak bennünket – mesélte a százéves néni. Ahogy mondta, az ünnepekben sokszor sírtak édesanyjuk után.

A fenyőfa mellé tálkákban Luca napjától magról növesztett búza és árpa is került, hogy az Isten jó termést adjon a következő évben.
Sok népszokás és hiedelem is kapcsolódik a szenteste napi éjféli miséhez. Mielőtt a család elment a templomba, egy vöröshagymát tizenkét szeletre vágtak és mindegyik szeletre sót halmoztak fel. A népszokás szerint hazamenetelre amelyik szeleten elolvadt a só, az év azon hónapjának nedves lesz az időjárása. – Éjféli miséről hazafelé felnéztünk az égre, ha világos volt az ég alja, akkor kevés esőre számítottunk, „üres lesz a pajta" – emlékezett az idős néni. Mint elmondta, a lányok mise előtt belenyúltak a baboszsomporba és egy marék babot kivettek. Azt megszámolva, ha páros szám jött ki, a lány a következő évben férjhez ment. – Bevallom, én több esetben elfelejtettem belenyúlni – nevetett Erzsi néni.

Az idei karácsonyon a családtagokkal ünnepel Erzsi néni, egy kicsit énekel a karácsonyfa körül, aztán korán nyugovóra tér.

Olvasóink írták

  • 1. meir 2009. december 24. 18:52
    „Az O.-rokkevalo Aldasa legyen Rajta!! Adjon Neki Erot es Jo Egeszseget!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenekari évzárót tartottak

A közelmúltban tartotta hagyományos évzáró összejövetelét Kapuvár Városi Fúvószenekara. Tovább olvasom