Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Állati tetem és más szemét a temetőkben

A csornai temetők rendjét rendszeresen zavarják meg szemetelők, virágtolvajok.
A csornai temetőket fenntartó cég arra törekszik, hogy a sírkertek rendezettek, kulturáltak, az emlékezés méltó helyszínei legyenek. Nem kevés pénzt és munkát fordítanak erre, mégis vannak olyanok, akik nem tartják tiszteletben a temetőket: szemétlerakónak, „virágnagykernek" nézik.

Abdai Imre, a Jószív kft. csornai kirendeltségvezetője arról számolt be a Kisalföldnek, hogy szinte minden héten találnak a sírkertekben oda nem illő dolgokat.

– Rendszeres, főleg a Szent Antal-temetőben, hogy a virágtároló konténereket háztartási hulladékkal rakják meg – mondta. – Találtunk már pelenkákat, ételmaradékot, italosüvegeket, vegyszeres, illetve tisztítószeres flakonokat, de állati tetemet is. A kihelyezett mobil WC-t többen – enyhén szólva is – nem rendeltetésszerűen használják. Ha sikerül az elkövetőket megtalálni, eljárást kezdeményezünk ellenük az önkormányzatnál.

Legutóbb ugyancsak a Szent Antal-temetőben az elszórt szemét között a személyazonosításra alkalmas „leletek" is voltak. Ezeket csatolták a feljelentéshez. Gyopáros Alpár alpolgármester ezzel kapcsolatban úgy tájékoztatta a Kisalföldet, hogy korábban nem kellett hasonló ügyben intézkedniük.

– Az illetékes kormányrendelet szerint 100 ezer forintig büntethető a szabálysértés. Reméljük, hogy ennek visszatartó ereje van. Örülünk neki, hogy egyre több észrevétel érkezik a hivatalba, hiszen így intézkedhetünk az elkövetőkkel szemben.

Abdai Imre tapasztalata szerint mostanában a viráglopások is jellemzőek lettek a csornai temetőkben. A sírokat gondozókat arra kéri, figyeljenek oda a jelenségre, és ha gyanús személyeket látnak, értesítsék a céget.
– A temetőbe az emberek emlékezni, halott hozzátartozóik nyughelyét látogatni mennek. Különösen érzékenyek ilyenkor, másként reagálnak dolgokra. Érzéseiket sértik meg azok, akik a sírokról a virágot vagy az egyéb díszítéseket elviszik. Temetőőr dolgozik vállalatunknál, hozzátartozik mindkét sírkert reggeli nyitása, esti zárása. Négy órában tudjuk foglalkoztatni, mert arra sajnos nincs anyagi forrásunk, hogy a temetők nyitvatartási idejében biztonsági szolgálatot működtessünk. Jó lenne, ha egy őr folyamatosan jelen lehetne. Amíg ezt nem tudjuk megoldani, számítunk a lakosság segítségére is ezen a téren. Az igazi persze az volna, ha mindenki kulturáltan, a kegyeleti helyhez méltóan tudna viselkedni – tette hozzá a kirendeltségvezető.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódít a színház

Javuló pénzügyi mutatókkal és növekvő nézőszámmal zárta az idei színházi évadot a kapuvári Rábaközi… Tovább olvasom