Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Állami támogatásból fizetnek az államnak

A csornai kistérségi társulás közel 100 millió forinttal tartozik az államnak. Úgy tűnik, visszafizetik a pénzt: állami támogatással.


A csornai kistérségi társulás megszabadul a közel százmillió forintos adósságától. A csornai önkormányzat révén állami támogatással tudják leróni a települések kötelezettségüket. A kistérség által működtetett szociális otthonokban felfedezett szabálytalan normatívafelhasználások miatt tartoztak a Magyar Államkincstárnak.

– Gazdag Jézuskája lett városunknak – közölte a Kisalfölddel Turi György polgármester. – Szeptemberben az önkormányzatok működőképességét megőrző kiegészítő támogatásra nyújtottuk be igényünket, két jogcímen. Egyrészt a kistérségi, közel kilencvennyolcmillió forintos visszafizetési kötelezettséghez kértünk segítséget. Másrészt városunk saját jogon kért százötvenhatmillió forintot a működésre. Pénteken értesültünk róla, hogy közel százharminckilencmillió forintot kapunk is.

A polgármester hozzátette: egyelőre azt még nem tudják, hogy milyen célokra fordítható ez az összeg. Úgy kalkulálnak azonban, hogy a kistérségi adósság visszafizetésére, ami november végén a kamatokkal együtt 97,2 millió forint volt. A fennmaradó, mintegy 40 mil-
lióból a városi kiadásokat finanszírozzák. Például az útjavítást, parkgondozást, az intézmények fenntartását.

A pénz a legjobbkor jön, tudtuk meg Turi Györgytől. A Magyar Államkincstár ugyanis az elmúlt héten két részletben összesen 51,2 millió forintot emelt le Csorna számlájáról a kistérségi tartozás miatt. Ezt azért tehette meg, mivel a város a gesztor település, a társulás pénzügyeit a városháza kezeli és így a jogerős bírósági ítélettel helybenhagyott tartozásért is helyt kell állnia.

– Damoklesz kardjaként lebegett felettünk a százmilliós adósság. Csorna és a harminchárom társulásbeli község együttes kötelezettsége volt ez, amit most szerencsére sikerül rendezni. Évek óta húzódó ügy végére kerül végre pont. Köszönet jár mindenkinek, aki a megoldásban segített bennünket – jegyezte meg Turi György.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülőföldünk a Rábaköz

A Rábaköz hat iskolájának kilenc csapata mérte össze tudását a minap tizennyolcadik alkalommal… Tovább olvasom