Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Állami segítségre várva

Biztosítás híján állami támogatásra várnak a „jégverte” gazdák. Az ügyintézés úgy tűnik, hónapokig is eltarthat, addig viszont pénz nemigen lesz. A károkat az agrártárca szakemberei mérik fel.
A gabonákat sem kímélte a jég.
Ezer sebből vérzik a hansági határ a hétfői jégeső után. A gazdák igazából csak a tegnapi határszemlén tapasztalhatták meg, hogy mekkora is a kár. Acsalagon Szilágyi András, Nagy István, Nagy Ferenc, Nagy Gyula és még jó néhány termelő járta be a földeket, és becsülgették, hogy mekkora is a veszteség.
A jég elverte ugyanis a mákot, mely igazán szépnek ígérkezett, a kukoricákat derékba törte, a hagymákat eltüntette és a gabonákat sem kímélte. Megsínylette a krumpli is a jégverést. Szilágyi Andrásnak van olyan parcellája, melyen nyoma sincs a hagymának.

Mint az aszfalt, úgy lecsupaszította az „égi áldatlanság" a földet. A termelők minden táblánál saccolnak: egy helyütt négy-, máskor nyolc-, valahol pedig tízmillió forintos kárról beszélnek. Nem számítva az eddig befektetett munkát, vegyszert, műtrágyát, öntözést talajmunkákat.
– Nagyon számítunk az állami támogatásra, mert az idei esztendőnk veszendőbe ment, nem tudjuk a következőt finanszírozni. Biztosításunk persze nincs, mert egyrészt nagyon drága, másrészt senki nem számított ilyen időre, hiszen évtizedek óta nem volt erre jégkár. Még a legöregebbek sem emlékeznek ilyen hónapokra – állítják az acsalagi gazdák egybehangzóan.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban Hinora Ferenc, a Földművelésügyi Hivatalok Főosztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy a termelők kárát a megyei FVM-hivatal munkatársai helyszíni szemlén mérik fel és ez alapján számolják ki a támogatás mértékét. Mint mondta, előfordulhat, hogy a gazdák két-három hónap múlva jutnak a pénzhez.

Két-három hónap átfutási idő

tt futottak a sorok: Szilágyi András hagymaföldjét teljesen letarolta a jégverés.


– Eddig is nagyon sok elemi kárunk van, melyekre sajnos önálló támogatási előirányzattal nem rendelkezünk – mondta Hinora Ferenc. – A bejelentett elemi károkat összegyűjtjük és ezek összesítése után terjesztjük az adatokat a minisztérium vezetése, valamint a kormány elé. Ennek az átfutási ideje mindenképpen két-három hónap.
„ Nagymértékben befolyásolja az ügymenetet, hogy ténylegesen mekkora kárról van szó. Ha valóban olyan súlyos gondok vannak, mint amilyenekről az első híradások szóltak, akkor előfordulhat, hogy soron kívül foglalkoznak a hansági gazdák ügyével."Kapcsolódó cikk >>

Milliós károk a vetésekben (2003-05-12) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmillió forintos hiányt örökölt az új önkormányzat

Csaknem tízmillió forint költségvetési hiánnyal küzd a döri önkormányzat. Többek között a hiányzó… Tovább olvasom