Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Áldozópapokat szenteltek

Csorna - „Papságotok sok örömet fog nektek is jelenteni és gyümölcsöző lesz az egyház, a közösség számára is" – fogalmazott dr. Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát, amikor szombaton délelőtt áldozópappá szentelt három diakónust Csornán a premontrei templomban.
A jelenlegi rendtagok és a legöregebb csornaiak sem emlékeznek arra, hogy előfordult-e egyáltalán valaha az, ami az elmúlt hétvégén megtörtént. Nevezetesen, hogy egyszerre három fiatalt szenteltek áldozópappá a premontrei apátsági templomban. Most tehát erre is volt példa.

Szombaton délelőtt ugyanis dr. Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát áldozópappá szentelte Szár Gyula Gergely, Hancz Gábor Tamás és Száraz Krisztián Dávid diakónusokat.

Premontreiek: Három új áldozópap a prépostságnál.
Premontreiek: Három új áldozópap a prépostságnál.

A szentmise kezdetén elsőként dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát, csornai prépost-prelátus köszöntőjét hallgathatták meg a jelenlévők, majd az evangélium felolvasása után arra kérte a püspököt, hogy szentelje fel a három fiatalt a felelősségteljes áldozópapi szolgálatra. Miután a püspök kérdésére kijelentette, hogy az illetékesek véleménye alapján méltónak találtattak a feladatra, következett a kiválasztás és a szentbeszéd. Ebben dr. Várszegi Asztrik arra a kérdésre kereste és találta meg a választ: milyen legyen a ma papja. Többek között hangsúlyozta, hogy a papságnak, a keresztény papságnak, a jézusi papságnak megvan az aranyszabálya. Kifejtette: ahogy Jézus Krisztus az atya képe mása, úgy minden fölszentelt pap, aki a Szentlélek kenetében, szentségében részesül, Jézus Krisztus képe mása. Akár így, akár úgy végzi a szertartást, minden gesztusában, a közeledésben a hívek megszólításában át kell ütnie Jézus Krisztus irgalmas szeretetének. Szent Pál példáját említve úgy vélte, hogy amint a kezdetek idején, úgy most is szüksége van az egyháznak olyan tagokra, akik készek önmagukat is feláldozni. A jelöltekhez fordulva azt mondta: „Szükség van arra, hogy szolgáljatok Jézus Krisztus egyházában, a magyar egyházban és a premontrei közösségben. Szükség van arra, hogy őszinte és egyértelmű választ adjatok az úr Krisztus meghívására." Mint fogalmazott: „Papságotok sok örömet fog nektek is jelenteni és gyümölcsöző lesz az egyház, a közösség számára is."

A szentbeszéd után folytatódott a szentelési szertartás. Az áldozópapjelöltek ígéretet tettek elkötelezettségükről, azután a Mindenszentek litániája – miközben a jelöltek teljes odaadásuk jeleként arccal a földre borultak –, a felszentelés, a kézrátétel és a beöltözés következett. Végül a püspök kenyeret és bort adott a három áldozópapnak, akik a szentmise további részét vele együtt mutatták be. A papszentelő szentmise a pápai himnusszal és a magyar himnusszal ért véget.

Olvasóink írták

 • 8. szadesz 2008. július 15. 11:10
  „Na megmondta a Hofi! hát igen. Ő sok mindent megmondott... kár, hogy beépített embere volt a kommunistáknak. A legagyobb kábító, a Szelep! de Requiescat in pace!

  Ismét írom, fárasztó lehet folyamatosan, habzó szájjal ülni a gép előtt, és írni mindenféle vad, igaztalan, hamis vádakat az Egyházról, a papjairól, és a híveiről!

  Hogy is mondta Boethius? Si tacuisses, philosophus mansisses!”
 • 7. matriné 2008. július 15. 09:08
  „Hát már "szent lett" a tevékenységük a "szentelés" miatt! Hogy áldásos lesz-e az meg a hit kérdése! Van, aki elhiszi van aki nem!
  Sokkal jobb lenne ha latinul karattyolnának mindenhol! Úgy kevesebb embert kábítanának. Hisz Hofi is megmondotta Magyarországon dumákkal kábítják a hallgatóságot! Szerintem nem csak a kabaréban!”
 • 6. Szélsőjobbos 2008. július 14. 21:00
  „Reméljük áldásos lesz a tevékenységük ebben a neoliberális,elferdült,hazug világban!”
 • 5. szadesz 2008. július 14. 15:29
  „miért lennék meleg? azért, mert meghallottam Isten hívását, és eljárok a templomba?
  De csak ennyit tudok mondani, az Úr szavával:

  "Diligite inimicos vestros, bene facite his, qui vos oderunt; benedicite male dicentibus vobis, orate pro calumniantibus vos."”
 • 4. matriné 2008. július 14. 12:54
  „Csak nem ti is melegek vagytok? Vagy csak megártott a mise bor?”
 • 3. pan.cser 2008. július 14. 11:22
  „2-nek! Jó voltál, megadtad neki!”
 • 2. szadesz 2008. július 14. 10:37
  „Egy kérdést feltennék: Belőled, kedves matriné, mi haszna van az államunknak?
  " Pater, dimitte illis, non enim sciunt quid faciunt ".”
 • 1. matriné 2008. július 14. 08:53
  „Kár,hogy az államunknak nem sok haszna lesz ebből a gyümölcsöző rendszerből!Igaz, ha valóban gyümölcsöt termelnének sem lehetne jó áron eladni, hisz ebben az országban a kereskedelem csak ez ilyen üzletekben lát fantáziát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelkes klub már tíz éve egymásért

Szil - Tíz éve alakult és máig sem veszített vonzerejéből az Életmódklub. Tovább olvasom