Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Áldozatkész rábaközi katolikusok

Az utóbbi években a Rábaközben számos templomot újítottak fel. A több tízmiliós munkálatokat javarészt adományokból fedezték, bár segítettek az állami, a megyei és az egyházmegyei támogatások is.
Az elmúlt század közepétől a falusi templomok felújítására nem sok gondot fordítottak, hiszen az államtól nem remélhettek támogatást az egyházközségek, önerőből pedig képtelenek lettek volna a renoválásra. A rendszerváltás után aztán számos isteni hajlék szépült meg. A rekonstrukciók költségeit zömmel a hívek állták.

Rábaszentmiklós kilencszáz éves műemlék körtemplomát három évvel ezelőtt szentelte fel újra dr. Pápai Lajos megyés püspök. A felújítás –  melyet a műemlékvédelmi felügyelőség is támogatott – még 1998 júliusában kezdődött és még abban az esztendőben elkészült a tetőzet, az azt követő években kívül-belül megszépült az épület. A munkálatokat a hívek adományokkal segítették, de ahhoz, hogy a több tízmilliós költségeket fedezni tudják, az állami támogatás is nélkülözhetetlen volt.

Hövejen a közösségi összefogás eredményeként 2001-ben fejezték be a község közepén álló, 1730-ban a csornai premontreiek által építtetett templom renoválását. Annak idején a helyi mesterek is felajánlották munkájukat és szép összeg gyűlt össze a „Hövej község templomáért" Közalapítvány számláján, melyre a faluból elszármazottak is eljuttatták adományaikat. A kiadások hét és fél millió forintra rúgtak, ám az alapítvány még mindig él, várja az adományokat, melyekből az épület fenntartását és a folyamatos javításokat fedezik.

A bágyogi Szent Márton tiszteletére felszentelt hajlékot hétmillió forintból hozták rendbe kívül-belül, két évvel ezelőtt, szintén közadakozásból. Az egyházközség kezdeményezését a helyi és a településről elszármazott hívek segítették, de a Miniszterelnöki Hivatal és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is támogatta. Megszépülhetett a főoltár festményképe is, mely a védőszent megdicsőülését jeleníti meg és a mennyezetfreskókat is restaurálták, illetve a belső világítást is korszerűsítették.

Az egyházaskeszői templom felújítását nemcsak a falubeliek és az elszármazottak támogatták, hanem az egyházmegye is. Így összejött az a tízmillió forint, mely a költségeket fedezte. A szanyi, háromtornyú katolikus templom felújítására a szervezők három évet szántak, ám bő egy év alatt befejezték restaurálását. Rendbe tették a tornyokat, a tetőt, kicserélték az ablakokat, és kifestették az épületet, mindez tizenötmillió forintba került. Ebből két és fél milliót az önkormányzat ajánlott fel, kétmillió forint pedig külföldi adomány volt. Egymilliót biztosított a beruházásra a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a fennmaradó összeget a hívek adták össze.

Páliban az egyházközség képviselői még 1999-ben határoztak a felújításról, s még ebben az évben megkezdték a rekonstrukciós munkákat. Először leverték a belső vakolatot, korszerűsítették a világítást és elkészítették a külső vízelvezető rendszert. Egy évvel később a belső vakolás és a sekrestye fűtésének rendbetétele következett. Lecserélték a tetőszerkezetet, elvégezték a külső vakolást, festést és felújították a toronyórát. A páliak huszonötmillió forintot fordítottak 360 éves templomukra szintén a minisztérium, külföldi adományok, kormánytámogatás, közadakozás, a püspökség és a hívek segítségével.

Tennivaló persze ezután is akad, hiszen, restaurálni kell a kupola freskóit, cserélni a padozatot, felújításra szorul az orgona, a szószék és az oltárok is. Az előzetes számítások szerint ez újabb tízmillió forintba kerül.
Örömteli, hogy a lajstrom korántsem teljes, ám mindenhol csakis az összefogás segített. Így kaphatott a gartai Szent Sebestyén-templom idén májusban toronyórát és mellé harangjátékot. Vagy Markotabödöge 250 éves szentegyháza több mint tizenkétmillió forintból újult meg, aminek egy részét a hívek adták össze, az akkori kormány pedig nyolcmillió forintot utalt az egyházközség számlájára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgalmas pántlikás nyár

A csornai Alapfokú Néptánciskola növendékei és a Pántlika együttes táncosai a nyarat és a… Tovább olvasom