Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Áldást kértek a vadászokra

Legyen éles a szemük, biztos a kezük és könyörületes a szívük, legyenek méltó gazdái erdeinknek – kért áldást csütörtökön a vadászokra Fazakas Zoltán Márton premontrei kormányzó perjel. A csornai apátsági templomban tartottak Hubertus-misét.

Megyebeli vadászok kérték védőszentjük közbenjárását tegnap Csornán, a Szent Hubertus-misén. A premontrei rend és a Megye Vadászati Kultúrájáért és Vadgazdálkodásáért Közhasznú Alapítvány közös szervezésében, hagyományteremtő szándékkal gyűltek össze.

Áldást kértek a vadászokra, a vadra és az egész vadászatra. Fazakas Zoltán Márton premontrei kormányzó perjel a szentmise előtt elmondta: elsősorban hálát adnak Szent Hubertus napján. Legfőképpen azért, hogy megismerhették egymást és együtt lehetnek.

A misén Sárai Szabó Kelemen bencés atya fogalmazta meg gondolatait a vadászatról. Szentbeszédében hangsúlyozta: amikor a vadász vállára veszi a puskát, akkor nem a harc és a kegyetlenkedés jut eszébe, hanem a békét és a nyugalmat keresi.

– Többségünk a négy fal között, tárgyak, könyvek között éli mindennapjait. Ünnepnap, amikor kijutunk a természetbe, amikor csendben lehetünk, amikor érzékszerveinket a természet hangjaira állíthatjuk. Meghalljuk a legkisebb rezdülést is és különbséget teszünk a zajok, a hangok közt. Megtanuljuk, mi a fontos és a kevésbé fontos. Amióta a Teremtés könyvében Isten rábízta az emberre a földet és a rajta lévő élőlényeket, azóta él az ember a természetben és uralkodik rajta. Nem zsarnoki uralom ez, hanem egészen más. Olyan méltóságot kaptunk az Istentől, ami társává tett bennünket a teremtett világ őrzésében. Ehhez a méltósághoz hozzátartozik a kulturált, a méltósággal végzett szabályozás és a puszta gyönyörködés, a jól végzett munka feletti öröm – mondta Kelemen atya.

A szentmise után Fazakas Zoltán Márton áldotta meg a terítéket, a vadászokat, a vadat, a vadászatot: „Te jónak láttad a teremtett világot az embernek adni, hogy uralkodjék az erdő vadjain és a levegő madarain.

Tedd áldásod által gazdaggá a földet, hogy táplálhassa mindazokat, akik benned bízva járják azt. Tedd élessé szemünket, biztossá kezünket és könyörületessé szívünket, hogy a teremtett világ ajándékaival neked tetsző módon sáfárkodhassunk. Az itt megjelent és áldásodat kérő vadászokat jóakarat és szerencse kísérje. Útjaik biztosak és eredményesek legyenek, önmaguk pedig méltó gazdáivá váljanak erdeinknek" – kérte a kormányzó perjel.

Olvasóink írták

 • 3. antistar 2011. november 07. 12:51
  „Majd amikor egy az egyben birkóznak a szarvasbikákkal, akkor én is megemelem a kalapomat előttük!”
 • 2. ombi 2011. november 05. 09:27
  „Írhatnak erről az eseményről akárhány cikket, egyre undorítóbbá válik számomra a hozzáállásuk.

  http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/hubertus_misen_imadkoztak_a_vadaszok_csornan/2248123/”
 • 1. TLF 2011. november 04. 13:21
  „LÁRI_FÁRI!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékkiállítás Kapuváron

Ányos Imre festő, a Pátzay-iskola egykori rajztanára emlékkiállítását nyitották meg október végén a… Tovább olvasom