Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Alapítványi kézbe került az iskola Rábapordányon

Rábapordány - Új igazgató irányítja a szeptembertől alapítványi kezelésbe került rábapordányi iskolát. Létszámleépítés nem volt és futó programjait is továbbviheti az intézmény.
Az idei nyár a rábapordányi általános iskola működésében is nagy változásokat hozott. A legfontosabb, hogy önkormányzati fenntartásból a győri Vocational Academy Alapítvány kezelésébe került az intézmény. Vecseyné Kocsis Edit személyében új igazgató irányítja a munkát. A vezető a Kisalföldnek elmondta: az intézmény továbbra is a község iskolája marad.

A falu életének ugyanúgy szeretnének részesei lenni, mint a fenntartóváltás előtt. Gyereklétszámuk nyolcvan körül alakul, a váltás nem járt pedagóguselbocsátással, sőt, újakat is vettek fel. A szülők támogatták az átalakulást, egyedül talán a két idegen nyelv oktatása váltott ki némi aggodalmat.

– Az angolt felmenő rendszerben oktatjuk. Szigorúan a tanulók életkorának megfelelő szinten – nyugtat meg mindenkit az igazgató.

A gyerekek hatodik osztálytól tanulnak két idegen nyelvet, németet és angolt. – Pozitív változás az is, hogy a fő tantárgyakat csoportbontásban tanulják a diákok, csupán a készségtantárgyakat oktatjuk összevontan. Megszűnik a napközi, az iskolában tanulószoba lesz, ahol kisebb csoportokban foglalkozunk a gyerekekkel, ami hatékonyabb munkát jelent.

Vecseyné Kocsis Edit megemlítette: az iskola a már megkezdett pályázatait továbbviszi és az új lehetőséget is igyekszik kihasználni. A humán erőforrás uniós pályázat kompetenciaalapú oktatási programját a következő tanévtől már második és hatodik osztályban is bevezetik, a Világ-Nyelv könyvtár fenntartására pedig éppen az elmúlt hetekben nyertek 200 ezer forintot. A meglévő szakkörök és szabadidős programok mellé újakat is szerveznek. Tervezik egy állandó énekkar létrehozását, folytatják a zenei képzést és a néptánctanítást. Az alapítványi iskolában a pedagógusok ingyen tanulhatnak angolul, külföldre utazhatnak továbbképzésekre, de a gyerekeknek is lesz lehetőségük a külföldi tapasztalatszerzésre. Az iskolakezdésre elvégezték az épületben a legszükségesebb munkákat, a nagyobb felújításra a későbbiekben kerülhet sor.Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkéstek a parlagfű irtásával

Barbacs - Parlagfű miatt büntették meg Vági Róbert barbacsi gazdálkodót és több helybelit. Elismeri,… Tovább olvasom