Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Alapítványi befizetések kórházfejlesztésre

Csorna - Alapítványi támogatásból vásároltak új, fontos berendezéseket a Margit Kórházban. A felajánlásokból több osztályra is jutott fejlesztés. A „csekkes" befizetések eddigi mértékéről a polgármester nem adott tájékoztatást.
Az intézmény mellett működő Margit Kórház Alapítvány bevétele felajánlásokból, adományokból származik.

– A Margit Kórház Alapítvány 2007-ben a személyi jövedelemadó felajánlható egy százalékából 4,8 millió forint bevételhez jutott – tájékoztatott dr. Böcskei Gyöngyi főorvos, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

– A bősárkányi önkormányzattól 100 ezer forintot kaptunk és egy magánszemély a krónikus belgyógyászatnak ajánlott fel 200 ezer forintot.
Az egy százalékok felajánlóinak, illetve a támogatóknak nagyon hálásak vagyunk, hiszen ezek az adományok mind az intézmény fejlesztését szolgálják.

dr. Böcskei Gyöngyi hozzátette: a bevételből új, szakmai informatikai rendszert építettek ki a kórházban. A hálózat összeköti az osztályokat. A laborból már ezen keresztül érkezik meg egy-egy eredmény az osztályokra vagy a szakrendelésekre. Az új rendszer vezeti az előjegyzéseket, bonyolítja a raktári, gyógyszertári rendeléseket. Az OEP-elszámolásokat is ezen intézik. Ennek már „forintosítható" eredménye is van. Bővíthető is lenne: például a diagnosztikai, a labor- vagy éppen a röntgeneredmények ezen keresztül közvetlenül juthatnak el a háziorvosokhoz. A Margit Kórház Alapítvány a beruházást 7 millió forinttal támogatta.

Dr. Böcskei Gyöngyi
Dr. Böcskei Gyöngyi

Továbbá 2,8 millió forintot adott a szervezet a krónikus rehabilitációs osztály felszereléséhez, ebből ágyakat, éjjeliszekrényeket, hűtőket vásároltak. Támogatásával fejlesztették a labor eszközállományát, illetve a sebészeti műtőben elvégeztették a berendezések javíttatását. A terhesgondozóba magzatiszívhang-észlelőt szereztek be. Röntgen-ultrahang készülékre 816 ezer forintot biztosítottak.

Ezt az önkormányzat lízingelte korábban, az alapítvány a fennmaradó összeg befizetésével támogatta a beszerzést.

A gyógyító-kezelő munkában jelentős előrelépést hozott a szülészet-nőgyógyászat új szívhangészlelője. Dr. Polgár Csaba főorvos szerint a műszerre több okból is szükség volt.

– A méhen belüli monitorozást teszi lehetővé – jegyezte meg Polgár főorvos. – A korábbi évekhez képest 30 százalékkal megemelkedett a szülések száma, azaz egy évben közel négyszáz szülést regisztrálhatunk. Meglévő berendezéseink elhasználódtak. Az új készülék ikermagzatok monitorozására is alkalmas. Ezzel a koraszülött-ellátást kivéve a kor színvonalának megfelelő szülészeti gondozást biztosíthatunk.

Dr. Polgár Csaba az új készülékkel Ircsik Anettet vizsgálja. Fejlesztették a labor eszközállományát is.
Dr. Polgár Csaba az új készülékkel Ircsik Anettet vizsgálja. Fejlesztették a labor eszközállományát is.

Dr. Polgár Csaba hozzátette: mind a nőgyógyászati, mind a röntgendiagnosztikai egységben használatos ultrahangkészülék révén áramlásmérésekkel kiegészítve teljesen biztonságos terhesgondozást és szülészeti ellátást garantálnak a kismamák részére.

Hol tart a befizetés?

Szerettük volna megtudni, hol tart a kórház javára kiküldött csekkek nyomán a befizetések mértéke. Érdeklődésünket a polgármester azzal hárította el, hogy még nem ért véget a gyűjtés.


Olvasóink írták

  • 1. Putyilov 2008. december 06. 07:35
    „Gondolom a magánrendeléseken is szorgalmasan használják ezeket a méregdrága eszközöket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábelváltás bontással

Kóny - Új kábel-tv-szolgáltató működteti a rendszert Kónyban. A váltás nem volt egyszerű, az E.ON… Tovább olvasom