Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Alállomás épülhet, szélkerék még nem

Még nem látni a Kapuváron és környékén felépítendő szélkerekeket, sőt, a beruházás kezdési időpontját sem.
A környéken érdekelt cégek konzorciumot alakítottak, amely finanszírozná egy több milliárd forintos alállomás megépítését, ami a szélkerékparkok építéséhez szükséges.

– Máig bizakodunk a Kapuváron és környékén építendő szélkerékparkok megvalósításában – mondta Bene Zoltán, az egyik beruházó cég, a GEP GmbH magyarországi projektvezetője. Elmondása szerint több hónapja tárgyalnak az illetékes hivatalokkal arról, hogy a létrehozandó szélparkokat rácsatlakoztathassák a távvezetékrendszerre.

– A csatlakozáshoz azonban egy több milliárd forintos beruházásra lesz szükség, melynek munkálatai vélhetően Kapuvártól délre kezdődnének el – tájékoztatott a képviselő. Ez egy úgynevezett 400/120-as alállomás, melynek finanszírozására egy konzorciumot hoztak létre a környéken érdekelt cégek. A hat beruházó által alapított Észak-dunántúli Regionális Villamosenergia-hálózatfejlesztő Konzorcium érdekelt a jelentősebb nyugat-magyarországi szélparkok beruházásaiban.

A GEP GmbH Kapuvártól északra hozná létre parkját (Kisalföld, 2005. szeptember 19.), itt több magántulajdonban lévő földterületet ajánlottak a park számára. A tulajdonosoknak negyedévente tartanak tájékoztatót a projekt állásáról. Bene Zoltán hangsúlyozta: köszöni a tulajdonosok türelmét, ám úgy látja, az engedélyezési tárgyalásokat ennél jobban gyorsítani már nem lehet. – Az építkezés kezdésének határidejéről még becsléseim sincsenek a csatlakozási és termelői engedélyek körüli bizonytalanság miatt – mondta a beruházó képviselője. Hozzátette: az országban eddig 330 megawattnyi szerződést írtak alá (néhány kész projektjeit már árulnák is a befektetői csoportok), ám a következő csomag kiírásának időpontjáról elképzelései sincsenek.

– Azt azonban kijelentem, hogy cégünk kifejezett szándéka a kistölgyfai szélpark megépítése és a további rábaközi és környékbeli beruházások megkezdésére is határozott elképzelései vannak a konzorciumnak – mondta Bene Zoltán.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A régió fogathajtói találkoztak Farádon

A felső-dunántúli régió lovasai gyűltek össze a hétvégén Farádon. A Rábaközi Lovas Klub szervezésében és pályáján tartották meg ugyanis a megyei kettesfogat-hajtó verseny első bajnoki fordulóját. Lovasünneppé, fesztivállá alakult át végül a rendezvény, melyet a Kisalföld is támogatott. Tovább olvasom