Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Aláírással mentenék a kispostákat

51 község támo- gatásával elkezdődött az aláírásgyűjtés a kisposták megmentéséért.

A falvakban élőknek ugyanaz jár, mint a budapestieknek: emberhez méltó szolgáltatás – jelentette ki Nemes László sobori polgármester annak kapcsán, hogy országosan, így megyénkben – ötvenegy község támogatásával – is elkezdődött az aláírásgyűjtés a kisposták megmentéséért.

A Zempléni Településszövetség – nyolcvankét Borsod-Aba új-Zemplén megyei önkormányzatot tömörítő civil szervezet – népi kezdeményezés megindításáról döntött a kisposták megmentése érdekében. A kezdeményezés célja, hogy ötvenezer érvényes aláírás estén az Országgyűlés vitassa meg a postatörvény módosítását azért, hogy a Magyar Posta Rt. csak az illetékes települési önkormányzattal egyetértésben működtethessen mobilpostát. Az aláírások gyűjtését a Rábaközben is elkezdték. Bodonhely polgármestere, Kenesei Ferenc elmondta: egyetértenek a kezdeményezéssel és ütemesen gyűjtik a szignókat.

Úgy vélte, a mobilposta sohasem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Árpáson is gyűlnek a névjegyek. Ám Feller Sándor polgármester fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nem a postai dolgozó munkájával, hanem a rendszerrel van gond. Sobor polgármestere, Nemes László érdeklődésünkre közölte: szorgalmazzák az aláírásgyűjtést és keményen tiltakoznak a postabezárások ellen, a község képviselő-testülete elkötelezett ez ügyben. Kijelentette, hogy a falvakban élőknek ugyanaz jár, mint a budapestieknek: emberhez méltó szolgáltatás.

Országos akció

Köteles László, a Zemplén megyei Komlóska polgármestere, a kezdeményezés koordinátora a Kisalföld érdeklődésére elmond ta: az aláírásgyűjtést december 21-én kezdték el, mintegy ezer levelet és háromezer e-mailt küldtek szét az országban.

– Vannak olyan települések, ahonnan már vissza is érkeztek az ívek, és többen jelezték, hogy folyamatosan gyarapodnak az alá írások – tudatta Köteles László. – A Zempléni Településszövetség 751 falu támogatását tudja maga mögött, de biztos vagyok abban, hogy az aláírásgyűjtés lényegesen több helységben zajlik.

Annál is inkább, mivel nemcsak önkormányzatok csatlakoztak hozzánk, hanem sok magánszemély, civilszervezet és egyesület is. Ilyen például a Magyar Teleházszövetség, amely országos hálózatán keresztül segíti a gyűjtést. Velük kidolgozzuk, hogy milyen módon tudjuk a postákat megmenteni, miként lehet összehozni a teleházkínálatot a postai szolgáltatásokkal, hogy ez az embereket szolgálja. Komlóska polgármestere elmondta, a legtöbb, százhetven település Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből csatlakozott. De ezt tette Óbuda, mint a főváros egyik kerülete is, és ez Köteles László szerint rendkívül megtisztelő számukra.

Győr-Moson-Sopron megyéből ötvenegy község csatlakozott a kezdeményezéshez, a szomszédos Vas megyéből negyvenegy, Veszprémből hatvan, Komárom-Esztergomból huszonkettő, Zalából pedig ötvenhat. Az aláírásgyűjtés január 31-ig tart, utána összesítik az íveket és átadják azokat az Országos Választási Bizottságnak. A parlament azt követően tűzheti napirendjére a témát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magasabb díj, több csatorna

A minőségbiztosítási rendszer év eleji bevezetése mellett idén több tízmilliós fejlesztést ígér a Rábaköz legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltatója. Most díjat és csatornaszámot is emelnek. Nyugdíjas előfizetőik kedvezményesen 1500 forintért vehetik majd igénybe a szolgáltatást.  Lapunkban SMS-ekben, olvasói levelekben is bírálták a Rábaközben a kábeles műsorszórás és az ügyfélszolgálat minőségét. Tovább olvasom