Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Aláírások gyűlnek a költségtérítésért

Csornán aláírásgyűjtésbe kezdtek a sérült gyerekeket nevelő szülők útiköltség-térítésük drasztikus csökkentése miatt.
Januártól útiköltségük egyharmadát kapják meg támogatásként a sérült gyerekeket autóval utaztató szülők a tavalyi háromnegyeddel szemben. Most aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Az akció koordinátora Makray Ildikó csornai édesanya. Lányát, Dalmát kiskora óta a Pető Intézetben kezelik, szülőtársaival az Egészségügyi Minisztériumtól várnak segítséget.

– Dalmát minden hétfőn visszük Budapestre és pénteken hozzuk haza – kezdett a történetbe Makray Ildikó. – Sajnos kislányom mozgássérült, ezért tömegközlekedéssel nem tudjuk megoldani utaztatását, noha akkor 90 százalékos lenne a térítés. Egészen januárig az útiköltség háromnegyed részét térítette meg a társadalombiztosító, ami nagy segítség volt számunkra. Januártól azonban a támogatást harmadára csökkentették, a tb-től kapott tájékoztatás szerint az új törvényi rendelkezések miatt. Időközben volt róla szó, hogy visszaállítják a régi rendszert, de júniusig nem történt változás. Ezért döntöttünk úgy a Pető intézetes szülőkkel, hogy aláírásokat gyűjtünk, amiket a minisztériumba juttatunk el. Azt várjuk, hogy állítsák vissza a régi támogatási formát, mert anyagilag nagyon megterhelő a sérült gyereket nevelő családoknak a heti kétszeri fővárosi utazás. A helyi önkormányzat amiben tud, támogat, de ebben már nincs lehetősége további segítségre.

A szülők levelükben leírják: a mozgássérült gyerekeket busszal, vonattal nem tudják utaztatni, csak autóval. Fejlődésükhöz viszont elengedhetetlen az intézeti kezelés. Mint fogalmaznak, sokan már nem tudják finanszírozni a bejárást, emiatt gyermekeik egészségi állapota kerülhet veszélybe.

„Feléltük a család és a rokonság tartalékait, az önkormányzatok sem tudnak segíteni, már nincs kihez fordulnunk. Az eddigi, Pető Intézetben eltöltött évek kárba vesznek, hozzáértő kezelések nélkül visszamaradnak gyermekeink a fejlődésben. Nekünk gyermekünk gyógyulása mindent megér, eddig is arra áldoztuk mindenünket, de a most kialakult állapotot már nem tudjuk kezelni" – írják a szülők.

– A minisztériumtól azt várjuk, hogy méltányolják helyzetünket és vonják vissza a jelenleg érvényben lévő rendelkezéseket. Adjanak esélyt gyermekeinknek az önálló és önellátó élethez. Lehet beszélni ugyanis esélyegyenlőségről, de ha a szükséges feltételeket nem teremtik meg, hátrányban lesznek a sérültek – tette hozzá Makray Ildikó.

Az édesanya még azt is megjegyezte, hogy az anyagi gondok mellett naponta meg kell küzdeniük a társadalom sajnálatával, sokszor lenézésével. Mint mondta, Magyarországon egyelőre a tolerancia a sérültekkel szemben nem üti meg az elvárt szintet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kmety csornai diadalának ünnepe

A csapatát győzelemre vezető hős honvédtábornok, Kmety György Szent István téren álló szobránál egybegyűltek – főleg általános és középiskolások – előtt a róla elnevezett társaság részéről Kálmán Gyula mondott emlékbeszédet. Tovább olvasom