Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Aláírások a forgalom- csökkentésért

A hatalmas forgalom és az új bevásárlóközpont építése ellen kezdtek aláírásgyűjtésbe Csornán.

 „Már annyi mesét hallottunk
az elkerülőútról, hogy az már
mindenkinek a könyökén jön ki."
Farkas András lakó
Meglehetősen ingerültek Csornán a 86-os főút Bartók Béla úti szakaszának lakói. Szerintük már-már elviselhetetlen környezetükben a járműforgalom, közben pedig bevásárlóközpontot építenek a Csukás-szakközépiskola volt sportpályáján. Meggyőződésük, hogy emiatt még több jármű közlekedik az úton, és a tervezett forgalmirend-változás is hátrányosan érinti az utcabelieket.

– A bevásárlóközpont építése nagyon felháborította a Bartók Béla út lakóit – jelentette ki Farkas András. – Ismert, hogy a 85-ös és 86-os főutakon katasztrofális állapotok uralkodnak és most még egy bevásárlóközpont forgalmával is megterhelik a várost. Nem hiszem, hogy az illetékesek kellő gondossággal hozták meg a döntést. Különben is ezt a zöldterületet vétek feláldozni bevásárlóközpont céljára. Ráadásul emiatt tervezik a forgalmi rend megváltoztatását is. Ez azt eredményezheti, hogy az óriási kamionforgalom miatt nehezen tudjuk majd a házainkat megközelíteni.

Király Ferenc szerint a Bartók Béla út egy szakaszán mindkét oldalon több mint másfél méterrel megszélesítik az úttestet, és jelzőlámpás csomópontot is kialakítanak.

– Engem ez annyiban érdekel, hogy a házamtól nem tudok balra kikanyarodni, csak jobbra – fűzte hozzá Király Ferenc. – Ezért ha a 85-ös főútra akarok menni, akkor ellenkező irányban, a vasút felé kell elindulnom. Ha a vasút felől jövök haza, nem kanyarodhatok be a házamhoz balra. Szintén a szélesítés miatt mindössze körülbelül két és fél méterre húzódik majd a háztól az óriási forgalmú út. Eddig a mezőgazdasági járművekkel leálltam az út szélén és volt idő becsukni a kaput. Ha megváltozik a forgalom, ezt sem tudom megtenni, mert nem lesz elegendő hely a megállásra. Ezért azt szeretnénk elérni, hogy a forgalmi változást ne vezessék be.

Dombos Péter úgy vélte: a Bartók Béla út jelenleg alkalmatlan közlekedésre az igen mély nyomvályúk miatt. Szerinte az utat rendbe kellene tenni, a bevásárlóközponthoz pedig egy másik megközelíthetőséget kialakítani.

Farkas András hozzátette: aláírásgyűjtő akcióba kezdtek, s az érintettek 98 százaléka támogatja a kezdeményezést. Amennyiben a petíció nem hoz eredményt, akkor demonstrálni fognak, járműveikkel lezárják az egyik forgalmi sávot az építkezés helyszínének közelében.
A panaszokkal megkerestük Papp József polgármestert is:

– Megértem a 86-os főút mentén lakók problémáit, hiszen a Bartók Béla út forgalma valóban elviselhetetlen, de ez sajnos igaz a városközpontra is. Ezt nem a bevásárlóközpont építése okozza és a megoldás nem az, hogy ne fejlődjön tovább a város. Inkább az, hogy mielőbb építsük meg az elkerülőutat, ami olyan mértékű forgalmi tehercsökkenést eredményez, hogy azután szinte észrevehetetlen lesz a bevásárlóközpontba irányuló forgalom.

– Komoly energiát fordítok a beruházás megvalósítására és már többször is elmondtam, hogy a kormány fejlesztéspolitikai kabinetje az Európai
Unióhoz javasolt kiemelt közlekedési fejlesztések közé sorolta a csornai elkerülőt. Így remény van arra, hogy az két-három éven belül megépül, és ezzel nemcsak a Bartók út, hanem az egész város fellélegezhet. S talán a helybeliek hosszú ideje fennálló jogos igénye is kielégíthető lesz, hisz a forgalom csökkenése után kerékpársávot is ki lehet itt jelölni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temetőjárás dicső ősök tetteire emlékezve

A sopronnémetiek tisztelik őseiket, ápolják emléküket. Ezt bizonyítja, hogy a falu régi, már nem használatos parkosított temetőjét is szépen rendben tartják. Tavalyelőtt az Eggenhofer család a sírkertben nyugvók emlékére keresztet állíttatott. „Ennyivel tartoztunk őseinknek" – mondta Eggenhofer Tamás, akinek dédapja Pogány Gusztáv állítatta fel az emlékkereszt eredetijét. Tovább olvasom