Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Aláírásgyűjtés a postatörvény módosításáért

Népi kezdeményezés indul útjára a Zemplén megyei Komlóskáról a postabezárások ellen.

Az indítványhoz eddig országosan 750 település csatlakozott. Úgy tűnik, a vidék továbbra sem ért egyet a postabezárásokkal. Sőt, várhatóan hamarosan aláírásgyűjtés kezdődik a postatörvény módosítása érdekében.

A kezdeményező a Zemplén megyei Komlóska polgármestere, Köteles László, akit az elképzelés részleteiről kérdeztünk. Ugyanazok a problémák – Már 750 település tiltakozik a postabezárások ellen – kezdte Köteles László.

– A közelmúltban szerveztünk egy találkozót, amelyre az ország minden részéből érkeztek polgármester-kollégák. Megbeszéltük az eddigi tapasztalatokat és egyeztettük a következő lépéseket. Az egyértelmű, hogy mindenhol ugyanazokkal a problémákkal küzdenek a mobil postákkal kapcsolatban: nincs meghatározott menetrendjük, kiszámíthatatlan az érkezésük és ez bizonytalanságot okoz. Csongrádban például a helyi polgármesterek tájékoztatása alapján a híresztelések ellenére újabb postákat zárnak majd be. Mindezek ismeretében népi kezdeményezést indítunk a postabezárások ellen.

Azt szeretnénk elérni, hogy azokon a településeken legyen mobil posta, ahol az működőképes. Ahol viszont működésképtelen vagy nem jól működik, ott továbbra is postahivatalt szeretnénk. Ez törvénymódosítással ér hető el, ugyanis a postatörvény megha tározza, hogy csak a 600 lakos feletti települések esetében kell a Magyar Postának egyeztetnie az önkormány zatokkal. Ha a lélekszám nem éri el a hatszázat, a szolgáltató maga határozza meg, hogy milyen szolgáltatást vezet be az adott településen. Köteles László elmondta, hogy a Zemplén Településszövetség kiáll a kis posták megtartása mellett.

A szövetség elnöksége támogatja a kezdeményezést, ezért november elejére közgyűlést hívott össze, mivel a közgyűlés hatás körébe tartozik a népi kezdeményezés indítása. Ennek az a lényege, hogy ötvenezer aláírást kell összegyűjteni, és ha ez meglesz, akkor a parlamentnek újra napirendre kell tűznie a postatörvényt. Mindemellett beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz is a postabezárások miatt. De mint Köteles László fogalmazott: a népi kezdeményezést hatékonyabbnak találják.

Beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz – Ha az Alkotmánybíróság meg is állapítja, hogy a törvény alkotmánysértő, akkor a képviselők hozhatnak olyan döntést is, hogy hatszáz fő felett sem kérdezik meg a településeket, mi pedig senkit sem akarunk hátrányos helyzetbe hozni, pozitív irányba szeretnénk el mozdítani a törvénymódosítás ügyét – tette hozzá Komlóska polgármestere. „Ez nem állapot" A Kisalföld megkérdezte: vajon csatlakoznak-e a népi kezdeményezéshez az érintett rábaközi falvak? Árpás polgár mestere, Feller Sándor elmondta, hogy támogatják a komlóskai kezdeményezést, hisz náluk is gondot okozott a postabezárás.

Egyetért Zemplén megyei kollégájával Rábaszentandrás első embere is. „Ez nem állapot, hisz senki sem tudja, mikor érkezik a mobil posta. Nekünk nem a postással van gondunk, ha nem ezzel az egész rendszerrel" – jelentette ki Balázs József. Sopronnémeti minden olyan kezdeményezéshez csatlakozik, amely lehetőséget teremthet arra, hogy újra legyen posta a településen – tudtuk meg a falu vezetőjétől. Bognár Sándor szerint az emberek ki vannak szolgáltatva, hiszen ha a mobil posta érkezésekor dolgoznak vagy éppen orvosnál vannak, akkor „lecsúsznak" a szolgáltatásról. Póczik András, Páli polgármestere is úgy vélte: kötöttség, hogy a mobil postát kell várni a falubelieknek.

Akik pedig dolgoznak, ezt nem is tudják meg tenni. Ráadásul a posta bezárásával meg szűnt a szerencsejátékok lehetősége is a községben, így tehát Páli sem akar kimaradni a népi kezdeményezésből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezártak a rábaközi mozik

A Rábaköz falvaiban ma már üresek a mozitermek, a filmvetítések végleg abbamaradtak. Az ok a… Tovább olvasom