Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Aláírásgyűjtés a csornai kórház megmentéséért

Aláírásgyűjtés kezdődött a csornai Margit Kórház megmentése érdekében.
„ A felújítás eredményeként a Margit Kórház épületállománya és műszerezettsége jó színvonalúvá vált. Ezt a körülményt nem lehet és nem is akarjuk figyelmen kívül hagyni, amikor a Kórház jövőjéről gondolkodunk. Ez azt is jelenti, hogy senki sem akarja megszüntetni, bezárni vagy felszámolni a csornai Kórházat" – mondta Kökény Mihály, az akkori Népjóléti Minisztérium államtitkára Csornán 1995. június 9-én.
A szocialista politikus azon a rendezvényen beszélt, amit a rekonstrukció befejezése alkalmából rendeztek, s amely a Kórház bezárása elleni demonstráció is volt egyben. Akkoriban a rábaköziek húszezer aláírással fejezték ki ragaszkodásukat az intézményhez.

Manapság ismét arról szólnak a hírek, hogy a csornai Margit Kórház is azon egészségügyi intézmények egyike, amelyeknek bizonytalan a jövőjük. Ezért szakszervezeti kezdeményezésre újból aláírásgyűjtés kezdődött a Kórház megmentéséért.

– A Margit Kórház aktív ágyainak esetleges megszüntetése nyomán veszélybe kerül a városban és a környező településeken élők gyógyítása – jelentette ki Söröss Ilona, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) helyi vezetője. – Éppen ezért arra törekszünk, hogy minden lehetséges eszközt felhasználva kiálljunk a Kórház, illetve az aktív ellátás fenntartása mellett. Például egy felhívást bocsátottunk ki, amelyben leírtuk, hogy ha megvalósulnának a kormányzati tervek, akkor a térség egészségügyi ellátása gyökeresen megváltozna. Az aktív osztályok megszűnése esetén a betegek távolabb és később jutnának szakszerű ellátáshoz. A Kórház illetékességi területéhez tartozó településeken aláírásgyűjtést kezdtünk az intézmény megmentése érdekében. Az aláírásgyűjtő íveket eljuttatjuk a háziorvosi rendelőkbe, nyugdíjasklubokhoz és várjuk az önkormányzatok segítségét is.

Ugyanakkor a drasztikusabb lépésektől sem riadunk vissza, így a demonstrációtól, sőt, az útlezárástól sem. Kérjük a lakosságot, hogy támogassanak bennünket egyrészt az aláírásukkal, másrészt azzal, hogy részt vesznek a demonstráción, ha ilyen akcióra kényszerülünk. Össze kell fognunk, hisz a Margit Kórház nemcsak a csornaiakat, hanem a térségben élőket is szolgálja. Megmaradása is közös érdekünk.
Söröss Ilona szerint sok más mellett az is a Kórház megszüntetése ellen szól, hogy a 85-ös főúton szinte képtelenség közlekedni a hatalmas forgalom miatt.

– Vajon ilyen útviszonyok mellett hogyan jutnak el a győri Kórházba azok a betegek, akik sürgős ellátásra szorulnak, például infarktus, tüdőembólia, szívritmuszavar esetén, vagy ha éppen sürgős sebészeti beavatkozásra lenne szükség? S akkor még nem szóltam a mentőszolgálat helyzetéről, ahol fokozatos a leépítés – tette hozzá a szakszervezeti vezető, aki úgy vélte: mindemellett a beteglátogatás is nehezebb s egyben költségesebb lenne, hisz a Csorna környéki falvakból először be kell utazni a városba, onnan Győrbe. Ez a falvakban élők további ellehetetlenítését jelenti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Természeti értékeinket védik a folyók mentén

A környezet védelmét, a természeti értékek megőrzését tűzte ki célul a két éve alakult Rába-Műgát és… Tovább olvasom