Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Alacsony árrés, bizonytalan körülmények

A gyógyszerárak állami szabályozása, valamint a kiskereskedelmi árrés csökkenése miatt nehéz helyzetbe kerültek a kisebb tele- pülések gyógyszertárai. Egyeseknél az esetleges csődhelyzetről már a megyei egészségbiztosítási pénztár is érdeklődött.
Országos statisztikák szerint csődközeli helyzetbe kerülhet az ország gyógyszertárainak majd- nem fele. A hatóságilag megállapított árrés tíz év alatt huszonnyolc százalékról tizennégyre csökkent. Ám ez idő alatt az egyéb költségek sorra emelkedtek, nem is szólva az inflációról. A Kisalföld megkérdezett néhány rábaközi patikát jelenlegi helyzetükről.

Kötéltánc a megrendelésekkel

Beleden Barcs Antal tulajdonos nem sok jót tudott mondani. Hatan dolgoznak ott, van egy fiókgyógyszertáruk Rábakecölben is. Barcs Antal nyugdíjasként viszi az üzletet, de keserűen jegyezte meg, hogy már jó ideje nem vesznek ki pénzt a vállalkozásból, minden bevételt visszaforgatnak a cégbe. „A helyzetünk már felkelthette a megyei egészségbiztosítási pénztár figyelmét is, a napokban kérdezték meg, hogy folyik-e ellenünk csődeljárás" – jegyezte meg Barcs Antal.
A betegek érdekében szinte kötéltáncot járnak a megrendelésekkor, minél drágább egy gyógyszer, annál nagyobb ráfizetéssel dolgoznak. Ráadásul bérelt helyiségben működnek. „Sajnos nem tudjuk az összes drága készítményt raktáron tartani. Bizony előfordul, hogy a vény bemutatásakor rendeljük meg a felírtat" – mondta a gyógyszerész.

Hetven tételből csak tizenhármat kap meg

A nemrég megszüntetett árbefagyasztásról megjegyezte: ez egyfajta államosításnak is felfogható, s ellentétes a piacgazdasággal. Barcs Antal hangsúlyozta, a híresztelésekkel ellentétben nem a nagykereskedelem áll a medicinahiány mögött. Megrendeléseivel a mai napig gondban van, hetven megrendelt tételből jó, ha tizenhármat megkap.

„A miniszter azt mondta, hogy nincs hiány. Ezért nagy pénzekért csináltatott egy felmérést azokról a kurrens termékekről, amikből amúgy is tart minden gyógyszertár és ezzel akarta bizonyítani, hogy minden a legnagyobb rendben van az ellátásban."

Az sem igaz, hogy az emberek nem halmoztak fel készleteket. Barcs Antal azt mondja, volt olyan szer, amiből többször annyit rendelt, mint amennyit el szokott adni és még ennek a mennyiségnek is felvásárolták a felét. Véleménye szerint a gyógyszertárak ellehetetlenítése mögött politikai szándék áll. Talán valaki így akarja olcsóbban rátenni a kezét a kiskereskedelemre, vagy a nagy nyugati hálózatok fenik rá a fogukat. Az árrésszabályozás miatt akár csődbe is kerülhetnek.

„ Ilyen helyzetben még nem voltam"

A mihályi gyógyszertár vezetőjének hasonlóan rosszak a tapasztalatai. Nevét nem vállalva elmondta, nem sok értelmét látja a további működésnek. „Huszonöt évig tanultam a szakmát és több mint harminc éve dolgozom benne, de ilyen helyzetben még nem voltam" – mondta a szakember. Véleménye szerint már a megélhetést sem tudja biztosítani a szakma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunapon a kistelepülésekről

A hétvégén falunapot tartottak Sopronnémetiben. A hasonló rendezvények általában a szórakozásra,… Tovább olvasom