Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Ákosfalva fejlődését segítik

A beledi önkormányzat erdélyi gyerekeket lát vendégül hamarosan. A táborozás része a rábaközi község és Ákosfalva között létrejött és írásban is rögzített együttműködési megállapodásnak.
A napokban írásban is rögzítették Beled és az erdélyi Ákosfalva település testvérkapcsolatát. A beledi önkormányzat küldöttsége utazott Csaba királyfi földjére, hogy a hivatalos programokon túl személyesen is megismerkedjenek erdélyi „testvéreikkel".

Az együttműködési megállapodást Tompáné Balogh Mária beledi és Osváth Csaba ákosfalvai polgármester írta alá. A rábaközi delegáció nem érkezett üres kézzel, elsősorban az ottani iskolában hasznosítható eszközökkel lepték meg az erdélyieket, például magyar nyelvű tankönyvekkel. A kapcsolat következő lépéseként a belediek tizenöt-húsz ákosfalvai gyereket várnak vendégségbe.

– Az írásos megállapodás tartalmazza kapcsolatunk lényegét – újságolta a Kisalföldnek Tompáné Balogh Mária. – Abban egyeztünk meg, hogy bemutatjuk egymásnak értékeinket, kulturális hagyományainkat, településeink történelmét és ahol lehet, segítjük egymást. Úgy látom, hogy a különböző pályázatok elkészítésénél nyújthatunk támogatást erdélyi barátainknak, hiszen ebben még nincs gyakorlatuk. Továbbá azon leszünk, hogy minél többször láthassuk őket vendégül az anyaországban, mert a tapasztalatunk az, hogy egy-egy látogatás után szellemileg, lelkileg feltöltődve utaznak vissza Erdélybe. Ez egyébként a gyakorlatban is megmutatkozik, azok például, akik már jártak nálunk, igyekeznek lakásaikat is az itt látottak alapján alakítgatni.

Az ákosfalvai önkormányzathoz közigazgatásilag még tizenegy település tartozik. Ezeket úgynevezett tanácsosok irányítják. A községben 2500-an élnek, kilencven százalékban magyarok, tíz százalék pedig cigány származású. Román anyanyelvűek csak elvétve akadnak Ákosfalván. Tompáné Balogh Mária szerint életszínvonaluk még nem haladja meg például a rábaközi szintet, de a falvak lassú fejlődésnek indultak.


– Járdákat építettek és a közelmúltban váltották ki például kavicsos útjaikat aszfaltossal, ami jelentős változás náluk, hiszen akadtak olyan települések, ahonnan a gyerekek azért nem tudtak iskolába járni, mert az utak járhatatlanok voltak. A fejlődést mi is segítjük, iskolájuk informatikai hálózatát tizenkét számítógéppel támogattuk, amiket Hollandiából kaptunk. Talán ennek is köszönhető, hogy a tanulóik rendszeresen részt vesznek a marosvásárhelyi tanulmányi versenyeken és szép helyezéseket érnek el, nyertek már magyarországi jutalomutat is – mondta el a beledi polgármester.

Beleden kívül a Dél-Rábaközben már számos községnek van erdélyi testvértelepülése. Vásárosfalunak Székelyvajával, Edvének Nyárádszentbenedekkel van kapcsolata, Dénesfa pedig Harasztkerékkel kötött barátságot.

Kapcsolódó cikkek >>

A két testvér (2003-10-06) >>
Dévaiak táborzárása Győrött (2003-07-02) >>
Nagyváradiak Győrújbaráton (2003-07-27) >>
Államilag támogatott táborozás Zánkán (2003-07-23) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenéves a gimnázium

Alapításának ötvenéves jubileumát négynapos rendezvénysorozat keretében ünnepelte a kapuvári… Tovább olvasom