Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Aköltségvetési hiányt önhikiből pótolják

A szárföldi költségvetést a nemrég – önkormányzati pénzből – kialakított telkek eladásával szándékozik javítani a községháza. A büdzsé hiányát „önhikis” pályázatból fedeznék.
– Szárföldön évek óta a takarékos gazdálkodás a jellemző – mondta Pintér Róbert jegyző, arra utalva, hogy a település – bár idén is hiányos a tervezett költségvetés – évek óta nem vett fel hitelt a büdzsé lyukainak betömésére. A jegyző hozzátette: a költségvetés bevételi oldalán a tavalyinál hárommillió forinttal kevesebb a központi büdzséből befolyó összeg, idén közel 44 millió forint. Az elmúlt évben még megkapták a községek általános feladataira szóló támogatást, ez most elmaradt. Az oktatásra fordítható, egy gyermekre eső összeg megegyezik a tavalyival, bár mind az óvodában, mind az iskolában kismértékű létszámnövekedéssel számolnak. Saját bevételeiket az elmúlt évihez hasonlóan több mint 15 millió forintra tervezik. Pintér Róbert hangsúlyozta: idén nem emelik a helyi adókat.

A kiadások között a legnagyobb tétel az intézmények személyi juttatásainak összege: 63 millió forint. A működésre – a tavalyi 32 millióval szemben – 38 milliót költenek. Így a szárföldi büdzsé főösszege 135 millió forint, melyben valamivel több, mint 22 milliós hiánnyal számolnak. A jegyző úgy véli: idén sem vesznek fel hitelt a hiány eltüntetésére, ezt az „önhikis" pályázatukból fedezik.
Tavaly mintegy húsz telket alakított ki az önkormányzat a település nyugati szélén. Erre közel 30 millió forintot szánt az önkormányzat, melynek egy része az idei költségvetést terheli. Jelenleg a villamos és gázhálózat tervezése folyik, a bekötések várhatóan a következő hónapban kezdődnek. A közművesített telkeket – melyből ötöt már a múlt évben eladtak – másfél millió forint körül értékesítik. A telkek értékesítését kiemelt célként kezelik Szárföldön, hiszen ezzel is javítják pénzügyi helyzetüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemesek lakták kúriákban

A Szil melletti Kistatát egykor önálló községként jegyezték a krónikák. A XVIII. században lakóinak száma elérte a 300-at, a kistataiak az Esterházy család néhány jobbágyát leszámítva nemesek voltak. Kúriákban éltek, búcsúkor nagy mulatságokat tartottak. Szilt és Kistatát közigazgatásilag 1936-ban egyesítették. Tovább olvasom