Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Akinek nincs egyházi temetése, azért nem is harangoznak?

Szil - Egy olvasónk véleménye szerint a közelmúltban meghalt szili tanítóért nem szólt a lélekharang. A fórumozó szerint a helyi pap tagadta meg a harangozást. Megkerestük a szili plébánost, aki nem kívánt nyilatkozni, annyit azonban megtudtunk: a szili egyházközség képviselőinek döntése szerint, akinek nincs egyházi temetése, azért nem is harangoznak a faluban.


"Elment a szomszéd néni" - kezdte írását forumozónk. "(...) nem szólalt meg érte a lélekharang. A helyi pap megtagadta érte a harangozást, pedig a tanitó rendesen fizette az egyházi adót. Kiért szólhat hát Szilban a lélekharang? A pap dönti el, hogy kiért harangozhatnak és kiért nem? Mi alapján válogat?" - kérdezte a fórumozó. (Teljes hozzászólása itt olvasható.)

Az esettel kapcsolatban megkerestük a helyi plébánost, aki a névtelen bejegyzésre nem kívánt válaszolni.

Annnyit azonban megtudtunk, hogy a szili egyházközösség képviselőinek döntése értelmében, akinek nincs egyházi temetése, annak a harangszó sem jár.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Korrekt 2008. július 20. 20:31
  „Törpike 2008.07.12 12:27
  ---------------------------------------------

  ......nem a pap válassza a hivöket hanem forditva:(
  Ki kell rugni a pap-urat”
 • 34. link 2008. július 18. 09:08
  „Régen mindenkiért harangoztak a faluban. Függetlenül attól, h milyen temetést kért. Így tudták meg a faluban, h vki meghalt. Nem volt megkülönböztetve senki, mert mindenki egy faluban lakott. A sok okos egyházközösségi képviselő most meg kitalálta, h most már nem mindenki egyforma meg nem kell mindenkinek tudnia,h vki meghalt .A sok szentes ember,akik közül sokan a rendszerváltáskor lettek hívők. Addig meg a csillagot hordták. Most meg ők döntögetnek. Röhejes. Kíváncsi lennék, mennyibe kerülne a harangszó... Biztos megvan az ára.”
 • 33. orgona 2008. július 15. 13:18
  „A lelekharang a plebanoson is mulott,s nem embersegesen jart el nemhiszem hogy megszakadt volna bele!Nem mindennapi eset meglehetett volna tenni erte.”
 • 32. orgona 2008. július 15. 13:01
  „BRIAN! Sok itt az ellenmondas ez igaz,de ahol a plebanos nem nyilatkozik ott valami nem egyenes.Csalodtam a Katolikus templomba,a papokban is de ugyanakkor Istenhivö vagyok amit senki nem vehet el tölem,de nem is követelhet! ÜDV”
 • 31. Törpike 2008. július 13. 14:40
  „Kedves Valaki, én nem vagyok mise lehallgató.Rendszeresen járok templomba,nem csak katolikusba.Nekem nem a katolikus egyházzal van gondom, hanem a szili pappal.Ő embernek is gyenge, nem csak katolikus papnak.Szerencsére a papok közt azért ritka az ilyen hozzá állással ténykedő.”
 • 30. mtt 2008. július 13. 09:16
  „Valaki, te egy lelki nyomorék vagy, aki nem arról beszél, amiről kéne..Értő olvasást általános iskola alsó tagozatában tanítják. Te biztosan beteg voltál és hiányoztál akkor...Ha ráérsz, pótold ezt a hiányosságodat!!! És akkor megkímélnéd a többi embert a hülye írásaidtól...”
 • 29. Valaki 2008. július 12. 17:44
  „25. Törpike

  Te is amolyan mise-lehallgató vagy?”
 • 28. Szabados Csaba 2008. július 12. 13:34
  „Teljesen jogos amit a pap csinalt. A "vallas" nem egy smorgasboard asztal ahol valasztani lehet mit akarsz vagy mit nem. Ha egesz eletedben nem jartal templomba semmi jogod arra, hogy "vallasos" temetest "rendelj". Meg akkor sem ha "megfizetned". Erre mar keso van a "kapu" elott.”
 • 27. Ersekujvari Geza 2008. július 12. 13:13
  „Magyarorszagon az atlag ember 2X megy templomba. Hazassag es a temetes. Legtobben egesz eletukben tagadjak az Istent, atheistak, de amikor a VEG kozeledik hirtelen "vallasosak" lesznek. Erre elobb kellett volna gondolni.”
 • 26. gondolkodó 2008. július 12. 12:50
  „Ez elég nagy szégyen sok emberre nézve. A tanárnő katolikus vallású volt, szerintem nem ezt várta a családjától. Nyugodjék békében!”
 • 25. Törpike 2008. július 12. 12:27
  „Én egyszer voltam a szili pap szent miséjén,de az elég is volt egy életre. Nem vagyok isten tagadó, sőt hivő ember vagyok.Szegény halott is hivő volt, de ezt a papot nem akarta a temetésére. Sajnálom a falut, hogy csak ilyen pap jutott nekik.”
 • 24. matriné 2008. július 12. 09:42
  „Majd ha a "színes fém gyűjtögetők" meglátogatják Szilt, akkor majd kiderül, hogy kié is a harag-szó! Habár lehet,hogy a csuhás a vadászpuskájával őrzi a harangot. Jó ha tudja a fémgyűjtögető!”
 • 23. pan.cser 2008. július 12. 00:01
  „A papnak van igaza, a hozzátartozóknak nincs! Egyházi temetést akartak, vagy nem? Szerintem hibridet, de ilyen meg nincs. Az emberek hajlamosak az ostobaságokra, utána meg a Kisalföldhöz futnak, kimondottan lejárató szándékkal. A tisztességet meg nem tudják. Nagy tiszteletlenség volt az egyház kötelékébe tartozó rokont pap nélkül eltemetni. Van egy sanda gyanúm, örökölni akartak, de a rokon temetésére pénzt költeni nem. Sok ilyen esetet ismerek! A halott már nem tud visszaszólni!”
 • 22. i 2008. július 11. 22:51
  „megkerdeznem az előbbi hozzaszolot,es kikerem egyesek neveben,hogy ne hasznalja az ateista szot,mig nincs tisztaba vele ,hogy mit jelent,hogy a falu-e a harang (ok)vagy az egyhazkőzseg kepviselete.Ha az utobbi,akkor miert varjak el ,az őszinte ado befizetőktől a befizetest,vagy azt is a kepviselők dőntik el ,hogy kifizet,es ki nem.Sajnos, hivőkent megbotrankoztato,egyes kepviseletek magatartasa.Jo lenne kőrülnezni a kőrnyező orszagokban ,hogy ez ott ,hogy mükődik.Hiszen Jezus szemeben mi egyek vagyunk.
  Nem kene ezt is megcafolni!!!!!”
 • 21. hozzászóló2 2008. július 11. 22:33
  „Nem értem a hozzászóló ateistákát. Néhány hete arról nyüszített a kisalföld SMS rovatában néhány hasonszőrű, hogy ZAVARJA ŐKET A HARANGSZÓ!!! Most meg a harangszót hiányolják. Jó lenne, ha tudnák, hogy a szili templom 4 harangját pár éve a hívek adományából, nem kevés pénzért készítették. Ha az ateista hozzászólókon vagy újságírókon múlva, azt hiszem nem sok harang szólna templomaink tornyában!!! Ezért nagyon jó lenne ha ebben a témában csenben maradnának és meghagynák a döntést azoknak akik harangokat készíttetnek és működtetik és az egyházközség képviselőtestület tagjainak, akik ebben a kérdésben jogszerűen dönthetnek.”
 • 20. Baligász 2008. július 11. 22:11
  „Szép szokás a megholtért való harangozás. Ha ez, s sok egyéb szokás is elmarad, akkor mi marad majd? A tescozás, a műveletlenség és a primitív, öncélú poenkodás? A tartalmatlanság és üresség oltárra emelése?
  Régen volt református falu, evangélikus falu, katolikus falu. Ez általában attól függött, hogy a kegyúr melyik vallást követte. De abban egyetértés volt, hogy minden magyar ember hívő ember. A néhány tized százalék kivétel nem számított. Tehát természetes vlt a halotti harangszó. Azonban ma, amikor sokan kérkednek ateizmusukkal, érthető, ha a helyi vallási közösség, amelyik a templomot fenntartja és pl. a harangot is elektromosíttatja, javíttatja, stb. úgy gondolja, hogy aki életében tagadta a Teremtőt, halálában se legyen képmutató, hanem maradjon köetkezetes. És legyen következetes a gyereke is, aki nagy valószínűséggel épp az ő nevelésének köszönhetően szintén istentagadó homo coempticus példány. És temessen, gyászoljon következetesen.”
 • 19. ezek a vallás szakértők 2008. július 11. 21:33
  „a lélekharangot akkor kongatják meg, amikor meghal valaki, hagyomány, amit néhány településen még őriznek, néhol nem, néhol mint ebben az esetben ostoba feltételekhez kötik

  hogy a harangszót magáénak gondolja a katolikus egyház ez a nagy baj

  emlékeztek, régen akkor is félreverték a harangot ha tűz volt, vajon ha ma megmaradt volna ez a szokás, akkor is azt mondják, nálunk más döntés született, akinek nem puszipajtása a helyi félisten annak égjen le a háza?”
 • 18. Valaki 2008. július 11. 21:13
  „16. SAmu

  Bár mszp hívő vagyok, de többet nem szavazok az msz(m)p-re!
  Te szamu, drágabolgárúrral egyeztetted a beírásodat? :)))”
 • 17. Valaki 2008. július 11. 21:09
  „12. mtt

  Hol élsz, Gyurcsányifalván? :)))”
 • 16. SAmu 2008. július 11. 21:03
  „Bár hívö vagyok, de nem kérek magamnak egyházi temetést, mert amiket láttam azok igen álságosak voltak, különösen a katolikus temetések. Más is gondolkodik így, pl.Márai feleségét, majd saját magát elégettette és a tengerbe szóratta és "nem volt panasz".
  Tessék már megmondani: Mi a jó abban a halottnak, ha harangoznak utána? Lehet, hogy egy lépéssel közelebb jut a paradicsomhoz????”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínálati piac uralja a búzafrontot

Magyarország - A Pannonmill Zrt. a nagy felajánlás ellenére továbbra is megbízható partnereitől… Tovább olvasom