Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Akik átélték a világháborút

II. világháborús pályázatát értékelte a napokban a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata. „Ahogy a családom látta" mottóval jelentette meg a szervezet a kiírást még januárban.
A pályázati kiírásra tizennégyen összesen tizenkilenc művet nyújtottak be, írásos, képi vagy filmes kategóriában. A pályamunkákat Endrődy József, Szalay Béla és Szalay Balázs értékelték.

Kozma Józsefné veszi át az oklevelet háborús dolgozatáért Szalay Bélától.
Kozma Józsefné veszi át az oklevelet háborús dolgozatáért Szalay Bélától.

Szalay Béla elmondta, egyre fogy azoknak a száma, akik pontosan emlékeznek a világháborús eseményekre. Értékelésében kiemelte, hogy a visszaemlékezők a tényleges események leírása közben kerülték az általánosításokat, és munkáikban érezni lehetett az egyéni látásmódot.
A tizenkilenc pályamunka teljesen lefedte a háború valamennyi mozzanatát, hősies küzdelmét vagy tragikus eseményeit.

A katonaemlékek és a családnak hazaküldött tábori lapok mellett megörökítették a lengyel hadifoglyok rábaközi életét, a leventék háború végi hányattatásait, a zsidóság tragédiáját, a rábaközi falvak szenvedéseit a front átvonulásakor és a hadifogság megpróbáltatásait is. „A dolgozatok Acsalag, Csorna, Egyed, Petlendpuszta, Rábapatona, Rábatamási, Röjtökmuzsaj, Sobor, Sopronnémeti, Szárföld, Szilsárkány és Tárnokréti háborús élményeit dolgozták fel, de eljuttatják olvasóikat a Don folyóhoz, a lebombázott német városokba és az angol, amerikai, francia vagy szovjet hadifogolytáborokba is" – fogalmazott Szalay Balázs.
Az értékelésen és díjátadón valamennyi pályamunkából olvastak fel részleteket. A szervezők oklevéllel és könyvjutalommal ismerték el a pályázók értékes munkáit. A díjazás után belenéztek a jelenlévők a beérkezett filmes anyagokba is.

Pályázatot adott be Bakodi László (Szárföld), Bancsó Zsolt (Egyed), Horváth Győző (Farád), Kertai Lászlóné (Rábapatona), Kotrics Ottóné (Győrszentiván), Kovács Imréné és Kovács Imre Zsolt (Szilsárkány), Kovács Károly (Csorna), Kozma Józsefné (Csorna), Lőrincz Gyuláné (Röjtökmuzsaj), Molnár Lászlóné (Farád), Nagy Ferenc (Tárnokréti), dr. Nagy Miklós (Acsalag), Véghelyi Ferenc (Rábatamási).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokoldalú, emberbarát plébánosa volt Csornának - fotók

Az idősebb csornaiak még emlékezhetnek Élő Pál plébánosra, aki 1937-től 1945-ig szolgált a Jézus… Tovább olvasom