Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Aki visszaveszekedett nyolcvankétmillió forintot

Dr. Pintér József, az előző ciklus önkormányzati képviselője ma is élénken érdeklődik a politika iránt egy megnyert perrel és a visszaszerzett rekultívos milliókkal a háta mögött. Mostanában azonban a csornai helyhatóság munkáját csak távolról szemléli.
Dr. Pintér József
Dr. Pintér József 1998-ban független jelöltként nyerte el Csornán az önkormányzati választáson a bizalmat. A képviselő-testületben igen nagy lelkesedéssel látott munkához, s talán egyetlen ülés sem telt el a négy év során anélkül, hogy ne hallatta volna a hangját. Mindenről volt véleménye, s ezt az esetek túlnyomó többségében meg is osztotta a nyilvánossággal. Sokak számára ezért is hatott meglepetésként, hogy a tavalyi választáson tizenhárom szavazattal elmaradva körzetében csak a második helyre szorult.

Ma már nem bánja

– Hogyan viselte el a vereséget? – kérdeztük dr. Pintér Józseftől.
– Eleinte bántott a kudarc, mert meggyőződésem szerint tettem annyit Kis-Csornáért és a városért, hogy joggal számíthattam a választók újbóli bizalmára. Pk azonban – legalábbis a többségük – másként határoztak és tizenhárom szavazattal lemaradtam a győzelemről. Természetesen tudomásul vettem a döntést és csak távolról figyelem a képviselő-testület munkáját. Látva-hallva az üléseken történteket, most már nem is bánom, hogy így történt, hisz azok számára, akik nem az MSZP vezette koalícióhoz tartoznak a testületen belül, nem sok babér terem.

A többség rendszeresen az ellenzéki javaslatok figyelembevétele nélkül hozza meg a fontos döntéseket. Például a város különböző pontjain lévő intézmények – óvoda, általános iskola, gimnázium, zeneiskola – összevonására egyszerűen nem találok ésszerű, mindenki által elfogadható magyarázatot. Ezért aztán tényleg felesleges lenne szélmalomharcot vívni az önkormányzatban.

Perek és visszavonások

– Vélhetően azok a bírósági ügyek sem hiányoznak, amelyeket a képviselőként tett kijelentései miatt indítottak ön ellen.
– Ezek az ügyek lezárultak és egyetlen esetben sem marasztaltak el. Annak idején a Baukom Rt. végelszámolója rágalmazás miatt jelentett fel. Ám miként az első-, a másodfokú bíróság is megállapította, hogy nem követtem el rágalmazást, ezért felmentettek. Papp József polgármester és volt képviselőtársam, Kormos József pedig visszavonta az ellenem tett feljelentést. Előbbi a Vilmos parki területcsere, utóbbi szintén a Baukom végelszámolása kapcsán perelt be. A Baukom-per során igazolódott, hogy a vagyon értékesítése nem a forgalmi értéken történt. Ezt már nemcsak én állítom, hanem a független igazságügyi-ingatlanforgalmi szakértő véleménye is alátámasztja. Az önkormányzat elveszítette becslésem szerint százmillió forint értékű vagyonát és nyolcvan ember az utcára került. A végelszámolás úgy zajlott le, hogy a tulajdonos önkormányzat sem a végelszámolás nyitó-, sem a zárómérlegét nem látta és nem hagyta jóvá. A Vilmos park i üggyel kapcsolatban sem szükséges módosítani egyetlen akkori állításomat sem. Az egészben az a furcsa, hogy a polgármester úr akkor vonta vissza a feljelentést, amikor az előzőt, a baukomost jogerősen megnyertem.

Tartozott a Rekultív Kft.

– Ön vetette fel először 2001 tavaszán – s erről akkoriban lapunknak is nyilatkozott –, hogy a Rekultív Kft. több mint 82 millió forinttal tartozik Csornának. Azóta rendeződött az ügy. Érez némi sikerélményt emiatt?
– Rengeteg vita, sőt, veszekedés után jutottunk el a megoldáshoz. Úgy tudom, az önkormányzat már meg is kapta a szóban forgó összeget, s most már talán azok a volt képviselőtársaim is nekem adnak igazat, akik valamiféle gáncsoskodásnak tekintették a felvetésemet. Most is vallom, Csorna nem olyan gazdag, hogy csak úgy lemondjon több mint 80 millió forintról. Tehát nem szerepelni akartam, hanem a városért aggódtam, amikor olykor talán túl hevesen érveltem a véleményem elfogadtatása érdekében.

– Mit tenne másként, ha újra képviselő lehetne?
– Semmit, esetleg még keményebben lépnék fel. A képviselő ne féljen a köz érdekeinek felkarolásától.

– Most mivel telnek a napjai?
– A politika továbbra is érdekel, ezért olvasom az újságokat, nézem a televíziót. Mint említettem, az önkormányzati munkának távoli szemlélője vagyok. Van egy kiskertem is, ahol megtermelem a konyhára való zöldségféléket.

– Három év múlva ismét önkormányzati választás lesz. Ha felkérik, vállalja a jelöltséget?
– Ezt egyelőre nem tudom megmondani. Az viszont tény, hogy 2006-ban hatvanhat éves leszek, és most úgy gondolom, hogy jöjjenek a fiatalok. Bár egy hatvanhat éves embert sem kell leírni...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sofőr karcolások nélkül megúszta

Sérülés és karcolások nélkül szállt ki autójából a Renault sofőrje, miután kedden délelőtt az… Tovább olvasom