Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Aki nem bízik, az elveszett

Rábaszentandráson rendezték meg a Szentandrás nevű települések kilencedik találkozóját.
Banka Ferenc
A hét végén Rábaszentandráson rendezték a Szentandrás nevű települések kilencedik találkozóját. Az összejövetelen a házigazdák mellett Békésszentandrás, Hernádszentandrás, Jászszentandrás, Nemesszentandrás és Tornaszentandrás önkormányzati küldöttsége vett részt. Elfogadta a meghívást Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke is. A kétnapos program egyik jelentős eseménye a közös képviselő-testületi ülés volt, melynek keretében a delegációkat vezető polgármesterek mutatták be településüket. Szakács Imre a megyéről tartott ismertetőt.

Úsznak az árral

A polgármestereket arról kérdeztük, mit jelent számukra a találkozó, illetve a településeik mit értek el az elmúlt másfél évtized alatt. A kérdés első felére egybehangzó volt a válasz, mindegyikből kicsengett, hogy szükség van a baráti találkozókra. Lássuk, miként vélekedtek az adott település helyzetéről.

Banka Ferenc, Jászszentandrás: – Közvetlenül a rendszerváltás utáni évek kissé rózsaszínűnek tűntek, az elmúlt esztendők viszont nehéz gazdasági körülmények között teltek. Minden település vezetője el tudja mondani, hogy kevesebb normatív támogatást és több feladatot kapnak az önkormányzatok. Haladunk az árral és nem látjuk a jövőt.
A mai igényeknek megfelelően

Szűcs Józsefné, Hernádszentandrás: – Fejlődtünk a rendszerváltás óta, elkészültek a közműveink, orvosi rendelőt, buszvárót építettünk. Az önkormányzat a pályázati lehetőségeket kihasználva próbál tenni a faluért. Nagy a munkanélküliség nálunk, sokan szorulnak szociális támogatásra. Úgy vélem, miként másutt, a Szentandrás nevű településeken is a pénztelenség a legfőbb gond.

Krajnyák Dénes, Tornaszentandrás: – Nagy problémánk a munkanélküliség kezelése, hisz térségünkben meghatározó volt a bányászat és az ipar, azonban az üzemeket bezárták. Ennek ellenére igyekeztünk intézményeinket rendbe tenni, korszerűsíteni, az infrastruktúrát fejleszteni a mai igényeknek megfelelően. Tavalyelőtt kezdődött SAPARD-forrásból a szennyvízhálózat építése.
Kozák János alpolgármester, Békésszentandrás: – Településünknek fejlődést hozott a mögöttünk hagyott másfél évtized, ugyanakkor a problémákkal is őszintén szembe kellett néznünk.

Sajnos Békésszentandrás már kilenc-tíz éve forráshiányos település, és ez olyan gond, amivel nap mint nap meg kell küzdeni. A társulásokban látunk némi reményt, bár az emberekkel nehéz megértetni, hogy ez nem az önkormányzatiság megcsonkítása.

Kitörési pontokat keresnek

Szűcs Józsefné
Bódis József, Nemesszentandrás: – Az elmúlt tizenöt év jelentős fejlődést hozott településünkön. Portalanítottuk az utakat, rendbe tettük a vízelvezető árkokat, elkészült a telefonhálózat, van kábeltévénk, megépült a csatornarendszer, bevezettük a gázt. Tervezzük egy egészségmegőrző centrum építését, pályáztunk a rendezési terv elkészítésére és gépkocsivásárlásra.
Balázs József, Rábaszentandrás: – Tőlünk inkább vitt a rendszerváltás utáni időszak. Elvitte a postát, az életszínvonal is csökkent. De azért bizakodunk, mert aki nem bízik, az elveszett ember. Várjuk a jobb szerencsét.

 Szakács Imrétől azt kérdeztük, hogy a polgármesterek által elmondottakban tetten érhető-e a magyar valóság.
Hasonló gondokkal küzdenek

– A kistelepülések mindenütt hasonló gondokkal küzdenek, ragaszkodnak a postájukhoz, iskolájukhoz és fejlesztésekkel próbálnak európai uniós szolgáltatásokat nyújtani. De úgy tűnik, hogy ehhez nem kapják meg a szükséges támogatást a kormánytól. Mindenki szeretné az új lehetőségek között megtalálni a helyét és kitörési pontokat keres.

Az együttes testületi ülésen Nemesszentandrás polgármestere javasolta, hogy készíttessék el a Szentandrások zászlóját, amelyen látható lenne a magyar címer, egy andráskereszt és a hat település címere, neve. A jelkép évente „vándorolna", s a találkozók alkalmával adnák át. A jelenlévők elfogadták a javaslatot.

A Szentandrások programját szanyi üzemlátogatás, kultúrműsor, a szanyi templom és a Szent Anna-kápolna megtekintése is színesítette. A tizedik jubileumi találkozót jövőre Hernádszentandráson rendezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmaradjon-e az iskola Babóton?

A babóti képviselő-testület egy része úgy véli, hogy a településen élő gyerekek Kapuvárra járjanak… Tovább olvasom