Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Aki ledolgozta a 202 milliós tartozást

A kapuvári kórház önkormányzati biztosa február elejével fejezte be munkáját az intézményben. Az eltelt valamivel több mint három év alatt Tóth László a 202 milliós adósságból pozitívra hozta ki a kórház gazdálkodását.

Februártól kinevezett gazdasági vezető kezében vannak a Lumniczer pénzügyei.

Kapuvár önkormányzata 2006 decemberében nevezte ki Tóth Lászlót a helyi Lumniczer-kórház önkormányzati biztosának. Ahogy Hámori György polgármester akkor fogalmazott: az önkormányzati biztost minden olyan intézmény élére kötelező kinevezni, ahol a hiány meghaladja a 100 millió forintot. Ráadásul akkor nem volt kinevezett gazdasági vezetője az intézménynek. Tóth László működésének kezdetén ez a hiány Kapuváron 202 millió forint volt. Tóth László kinevezését most megszüntették, az intézmény viszont napjainkban pozitív költségvetéssel büszkélkedhet. – Az önkormányzati biztosnak oroszlánrésze van abban, hogy intézményünk ilyen jól áll anyagilag, ezért csak a legnagyobb köszönet illeti Tóth Lászlót – mondta a polgármester.

Tóth László szerint 2007 tavaszán az aktív ellátás megszűnése erősen visszavetette az adósságállomány csökkentésének ütemét. A Lumniczer-kórháznak mára többlet is van a költségvetésében.
Tóth László szerint 2007 tavaszán az aktív ellátás megszűnése erősen visszavetette az adósságállomány csökkentésének ütemét. 

Dr. Benedek Zoltán igazgató főorvos hangsúlyozta, az önkormányzati biztos nemcsak felszámolta az adósságot, hanem a költségvetés jelenleg többletet mutat. Ezt gépekre és épületkarbantartásra fordítják. Tóth László távozását követően a kórház igazgató főorvosa kinevezte az új gazdasági igazgatót Vámosné Áder Anna személyében, aki pályázat útján került e posztra, előtte a kórház számviteli osztályvezetőjeként dolgozott.

A kórház jelenlegi pénzügyi helyzete többek között a szállítókkal való rendszeres egyeztetésnek és a feszes gazdálkodásnak köszönhető. Az önkormányzati biztos korábban lapunknak elmondta: kinevezésekor 202 milliós adósság mellett 1,6 millió forintos kintlévősége és 6 milliós készpénzvagyona volt az intézménynek.

Tóth László úgy véli, ilyen mértékű eladósodást csak külső szakember
tudott kezelni, aki bátrabban nyúlt a problémákhoz. Hozzátette, ha az adósság megmaradt volna, a szállítók felé az önkormányzatnak kellett volna helytállnia. Az intézkedések között első helyen a szállítókkal való tárgyalások álltak, melyekben mindkét fél megegyezésre törekedett. A szállítók azonban végig teljesítették a vállalásukat, akkor is, amikor hónapos lejárt tartozásai voltak a Lumniczernek.

A Lumniczer-kórháznak mára többlet is van a költségvetésében.
A Lumniczer-kórháznak mára többlet is van a költségvetésében.

– A továbbiakban tételesen megvizsgáltuk a készletet, a megrendeléseket, és a havi egy-két nagyobb megrendelés helyett folyamatos szállításra tértünk át, ami kisebb számlákat jelentett, ez pedig a szállítókat is megnyugtatta – mondta a szakember. Felülvizsgálták az átalánydíjas javítási szerződéseket is. Itt drasztikus, 40 százalékos megtakarítás is elérhető lett volna, ám csak a működés rovására. Hosszú távon a 20–25 százalékos megtakarítás volt a reális.

Az egyik legnagyobb tétel a megtakarítások terén a bérköltség volt. Tóth László itt jegyezte meg: 2007 tavaszán az aktív ellátás megszűnése erősen visszavetette az adósságállomány csökkentésének ütemét, hiszen az átszervezés komoly költségekkel járt. Három ütemben harmincöt dolgozótól volt kénytelen megválni a kórház, ám a leépítés költségeit sikerült pályázati pénzből fedezni. Egyes határozott idejű szerződéseket sem hosszabbítottak meg, valamint a természetes fogyást sem mindig pótolták. – Az adósságrendezést követő egyéb költségeket (késedelmi kamat, ügyeleti per) is sikerült megnyugtatóan rendezni az utóbbi években – mondta Tóth László. Hozzátette: a kórház gazdálkodása az egészségügyi finanszírozás kiszámíthatatlansága ellenére hosszú távon is stabilan tartható az utóbbi másfél évben felhalmozódott tartalékoknak köszönhetően. A hiány eltüntetésében sokat segített az intézmény stábja, a szállítók hozzáállása és a városháza is.

Olvasóink írták

 • 12. pinquin 2010. február 04. 11:26
  „MacGyver-nek:
  O Lord, our God, arise,Scatter her enemies,And make them fall.Confound their politics,Frustrate their knavish tricks,On thee our hopes we fix:God save us all.”
 • 11. MacGyver 2010. február 03. 19:15
  „pinquin ismét elkezdte az agymosást..”
 • 10. pinquin 2010. február 03. 14:27
  „Volt Kapuváriként nagyon irigylem a Csornaiakat, hogy az a legnagyobb problémájuk, hogy nem tudnak olyan orvosokat "szerezni" akik legalább 1 lábtörést felismernek...
  Higgyék el Kapuváron 3 éve gyökeresen megváltozott a helyzet, és Rájuk is ez a szomorú helyzet vár, amennyiben nem áll ki a polgármesterük és az újonnan megválasztott országgyűlési képviselőjük az egészségügyi intézményük aktív fekvőbeteg ellátása mellett. A kórházuk sorsa Rajtuk múlik!!!
  Amennyiben Kapuvár sorsára jutnak akkor lesznek igazán bajban, mert nem biztos, hogy lesz pár rohammentő meg egy mentőhelikopter a megyében ami segít ...”
 • 9. Mátyásfeketeserege 2010. február 03. 12:04
  „Hát szerintem is át kéne hívni Csornára a most felszabadult biztost.
  A csornai kórházról meg annyit hogy ez lassan már nem kórház lesz hanem állatorvosi rendelő.
  Az orvosok itt (tisztelet a kivételnek) nemigen tudják mit hogy kell csinálni utána meg lehet rohanni Győrbe hogy menteni lehessen a menthetőt...
  Mert az megy hogy bejelentik hogy azért valaminek csusszanni kell ám hogy minden gördülékenyen menjen...
  Szégyen”
 • 8. .Atis 2010. február 02. 17:30
  „A csornai kórházba először olyan orvosokat kellene "szerezni" akik legalább 1 lábtörést felismernek, és utána kellene arról beszélni hogy maradjon e vagy sem. Csornai révén sokszor sok helyről hallom hogy nem állnak a helyzet magaslatán az itteniek.Sem a vezetés, sem az orvosok.Utóbbit sajnos tapasztaltam is.Ezért ha olyan jellegű problémám van inkább megyek Győrbe...”
 • 7. rick 2010. február 02. 17:23
  „4.

  Ez igaz. Viszont én jobban örülnék, ha lenne pár rohammentő meg egy mentőhelikopter a megyében és ha baj van, akkor 20 perc alatt olyan helyre visznek, ahol napi rutinnal nyúlnak hozzám akár milyen gond is van. Sokra nem megyek vele, ha a szomszédban is van orvos, de a beavatkozások nagy részét legutoljára a klinikai gyakorlatán végezte.”
 • 6. felsoszeri 2010. február 02. 17:18
  „Gratulálok a kapuváriaknak, és sok sikert kívánok nekik, azt azért nem szabad szem elől téveszteni, hogy Csornán (még egyelőre) van aktív ellátás, és a két egészségügyi intézmény (szándékosan nem kórházat írok) finanszírozását nem lehet összehasonlítani. Csornán is sikerült óriásit faragni a hiányból, és nullszaldósra kihozni a működést, de a kormány újabb finanszírozási modellje alapján megint csak veszteséget termel.”
 • 5. janika 2010. február 02. 15:23
  „Fogat és a boritékot biztos ki tudják húzni.”
 • 4. pinquin 2010. február 02. 15:16
  „Nekem kórház az az egészségügyi intézmény, ahol van aktív szülészeti-nőgyógyászati-újszülött osztály, gyermek osztály, női és férfi belgyógyászat, sebészet, ideggyógyászat.
  Ahol lehet szülni, meg tudják gyógyítani a gyermekemet, el tudnak látni egy infarktusos vagy egy agy vérzett beteget.
  Mondjátok meg Kapuváron hol van ilyen egészségügyi intézmény?
  Az, hogy a falon rajta van, hogy kórház, csak a múlt.”
 • 3. rick 2010. február 02. 12:36
  „2.

  Ha szerinted nem nagy kunszt, akkor előtte miért nem ment a hiány ledolgozása?
  Vagy szerinted 200 millát kell elkölteni olyan munkára amiről "mindenki" tudja, hogy

  a.) nincs rá fedezet, mert nem finanszírozza senki
  b.) nincs rá szükség, mert a működés anélkül is fenntartható

  Szerintem most, hogy felszabadult, sürgősen importálni kéne Csornára az embert.
  Vagy "calico"-t, hiszen simán megoldja ő is, csak azok a hülyék, akik eddig próbálkoztak.”
 • 2. calico 2010. február 02. 10:07
  „Nagy kunszt, olyan megoldást bárki tud, hogy 3 ütemben kirúg 35 dolgozót. Tessék kiszámolni a három éves munkabérüket, és egyből meglesz az a 200 milla...”
 • 1. janika 2010. február 02. 09:31
  „Hogy miért nem Ő Maygarország pénzügyminisztere?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadálymentesen, többen

Európai uniós támogatásból, önkormányzati forrásból és hagyatékból költözhetett új helyre a csornai… Tovább olvasom