Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Aki kimarad, lemarad

A kapuvári statisztikai kistérségben is megkezdték a többcélú társulás megalakítását. A részletekről jövő héten egyeztetnek az érintett települések vezetői. Kapuvár és a körzetében lévő tizennyolc település eddig a kistérségi társulásban működött együtt.
Kapuvár környékén a közelmúltban megkezdték a többcélú szervezet megalakításának előkészítését is. A közös működéséről a napokban egyeztetnek a polgármesterek. Dr. Biró Péter a Kisalföldnek úgy fogalmazott: a jövő heti találkozón már mindenkinek kész ötletekkel kell előállnia. Kapuvár polgármestere szeretné, ha létrejönne a többcélú társuláson belüli összefogás, főként az oktatás, a háziorvosi ügyeleti ellátás, illetve a kórházfenntartás területén.

„ Az oktatásról el kell gondolkodni"

– E három terület mindenképpen fontos a települések szempontjából és ezek megoldhatók térségi centrummal – mondta dr. Biró Péter. – Az sem baj, ha a többcélú társuláson belül mikroközpontok jönnek létre, amire alkalmas lehet akár Beled, Mihályi és Kapuvár. Azt persze mindenkinek tudnia kell, hogy a különböző támogatásokat nem a települések kapják, hanem a feladatok, melyeket tartalommal kell megtölteni. Nálunk most jön létre az egész körzetre vonatkozó alapfokú háziorvosi ügyeleti társulás, amihez nagyon sok pénz kellene még, hiszen a műszerezettség, a gépkocsivásárlás és -fenntartás mind-mind jelentős beruházás.

Ezenfelül kórházunk működtetése is jelentős összegeket emészt fel, melyet eddig térségi központként vállalt Kapuvár. Bízom benne, hogy a társulás megalakításával e téren is könnyebb helyzetben leszünk. Fontos kérdés az oktatás is, és a községek érthető módon ragaszkodnak önállóságukhoz. Én sem szeretném, ha akár egyetlen településen is megszűnne az alapfokú képzés, hiszen „lámpásra", azaz tanítókra mindenhol szükség van, de a közoktatás további lehetőségeiről el kell gondolkodni.

Ragaszkodnak az önállósághoz

Tuba Pál rábakecöli polgármester szerint a települési vezetők egyelőre még nem látnak tisztán, de a falu érdekeit tartják elsősorban szem előtt.
– Noha több fórumon is részt vettünk már, vannak tisztázatlan kérdések – jegyezte meg. – Ha minden település előnyt látna a társulásban, nyilván nagyobb kedvvel csatlakoznának, de az önállóságát mindenki igyekszik megtartani. Ha valóban olyan támogatási lehetőségeket lehet igénybe venni, mint amilyeneket a társulás sejtet, érdemes belépni. Én a kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatot tudom elképzelni, a falu érdekeit a legmesszebbmenőkig szem előtt tartva.

Egzisztenciális bizonytalanság

Tompáné Balogh Mária szerint a települések egymással „tolnak ki", ha akadályozzák a társulások megalakítását. A beledi polgármester azt mondja: a közoktatáson áll vagy bukik az egész rendszer.
– Ha a kistérségi társulásokkal kapcsolatos kormányrendeletet nem hajtjuk végre, kiesünk a pályázati rendszerből, ami azt jelenti, hogy esélyünk sem lesz a 80–120 millió forintra. Ha viszont megalakítjuk a többcélú társulást, konkrét feladatokra kérhetünk támogatást – jelentette ki Tompáné Balogh Mária.

– Ezen múlik a következő két-három év finanszírozása is, hiszen a mostani csatlakozás alapján kapjuk a társulási normatívát. Ha valaki kimarad, hátrányba kerül, mivel a pályázati kiírások is úgy készülnek, hogy előnyben lesznek a társulás tagjai, ráadásul a másik tizennyolc település is hátrányba kerülne, mert kevesebb lenne a normatíva.

Azt hiszem, az iskolák működtetésén nagyon sok múlik, ezt alaposan meg kell gondolni. A közoktatásnak két része van, az egyik a szakszolgálat, például a logopédiai ellátás vagy a nevelési tanácsadó, amit meg lehet szervezi, mi is elkezdtük. A másik a társulás, amelyhez a közoktatási törvény a következő tanévtől minimális csoportlétszámot ír elő. Az osztályokat persze össze lehet vonni, de kérdés, hogy a kisközségekben, ahol nagyon kevés gyerek van, megmaradnak-e. Érzésem szerint ez már most egzisztenciális bizonytalanságot eredményez a pedagógusok között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százhúsz éves a kapuvári alma mater

Már közel egy hete ünnepel a Pátzay Pál Általános Iskola. A hagyományos Pátzay Napok rendezvényeit… Tovább olvasom