Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Akasztóhegyen 200 éve hurulnak

A pápai gróf Esterházy család egy 1814-ben kelt alapítólevélben 84 mórichidai jobbágynak adományozott birtokot az Akasztóhegyen. Az ősökre, a pincesor 200 évére emlékeztek a napokban a hegytulajdonosok.

A mórichidai homoki bornak egykor jó híre volt. Családoknak jelentett megélhetést az akasztóhegyi homokos talaj. Nagy élet volt és szigorú szabályok uralkodtak a hegyben. A mai tulajdonosok szeretnének visszatérni a hagyományokhoz. Mert azt még csak elnézték, ha egy-egy gazda uborkát termelt birtokán, de a nemrégen telepített akácosoknak már nem örülnek.

Mórichida birtokosa, a gróf Esterházy család és jobbágyai között 1814-ben a „helységbeliekkel az ő gyakortább váló alázatos kérésekre ugyan mórichidai határnál lévő és geometrice felvett, és az úgynevezett Akasztóhegy plágának szőlőkkel való elültetése iránt contractus tétetett". A szerződésben szigorú szabályokat fektettek le. Összesen 84 helyi jobbágy kapott hegybirtokot, ami egyenként 800 négyszögölnek felelt meg. Szabályozták a telepíthető kultúrákat, a hegybeli viselkedést, a fizetendő adókat. A rendre hegypásztor vigyázott, illetve a zárt kapuk.
Ma már közel 300-an tulajdonosok az Akasztóhegyen és egyre kevesebb az „igazi" szőlősgazda. Giczi Gizella és édesapja, Cseresznyák János huszonhárom éve járnak Beledből Mórichidára. Takaros portájukon meglátszik a gondoskodás. A ritka kivételhez tartoznak, mint hegybeli sétánk során kiderült.

Papp Lajos bácsi pincéjében minden látogatónak jár a kóstoló.
Papp Lajos bácsi pincéjében minden látogatónak jár a kóstoló.

– A mórichidai a világ legjobb bora – jelentette ki János bácsi. – Sajnos most már sok az elhanyagolt, kipusztult szőlő. A régi, a szőlőt lelkiismeretesen művelő generáció kihalt. Az utódoknak sem szakértelmük, sem idejük nincs. Amikor mi idejöttünk, még összejártak, beszélgettek az emberek. Ritka volt a nap, amikor ne hallatszott volna nóta valamelyik pincéből.

Giczi Gizella ugyancsak jó szívvel emlékszik vissza a két évtizeddel ezelőtti időre.

– Takaros porták, rendezett gyepűk, virágok, ez volt a hegy. Kicsi ékszerdoboz. Tíz-tizenöt éve kezdődött a hanyatlás, amikor a régi tulajdonosok elmentek. Tudták például, hogy itt a hegyen nem kapálnak, hanem hurulnak? Mivel homokos a talaj, húzzuk a kapát – újságolta a beledi asszony.

Néhány, a hagyományokhoz ragaszkodó gazda most arra törekszik, hogy még sokáig legyen mit „hurulni" a hegyen. Köztük Sipos Ede, aki a falu önkormányzati képviselője is. Ők szervezték meg az alapítás 200. évfordulójára emlékező ünnepséget is. Azt szeretnék, ha újabb 200 év kezdődne az Akasztóhegyen.

– Az őseink megőrizték, átadták, nekünk is kötelességünk – fogalmazott Sipos Ede. – Azt szeretnénk, ha a régi szokások újra élnének. Felélesztjük a szüreti felvonulást, a szüreti mulatságot. Próbáljuk a régi rendet is helyreállítani. Valóban sok az elhanyagolt szőlő, az összedőlt pince. Rávennénk a tulajdonosokat, ha nem is szőlőt, de legalább gyümölcsfákat telepítsenek. Sajnos már akácosok is megjelentek nálunk, amiket a művelésiág-változás szabályaival szeretnénk visszaszorítani.
Sipos Ede is emlékszik még a szebb időkre, gyerek- és fiatalkorára. Nagyszülei például a bor eladásából tartották el a népes családot. Még korábbiak az emlékei Papp Lajosnak, aki egy egész és egy fél hegyet is gondoz.

– Még az öregapám öregapja kapta a hegyet az uraságtól, családi örökség tehát. Itt nőttem fel, szeretem a szőlőt, remélem, majd az unokáim átveszik tőlem – mondta Lajos bácsi. Aztán bort szívott a hébérbe, mert a kóstoló minden vendégnek jár. Ha autóval van is, csak akkor üvegben adja át a hegy levét.

– A régiek már nem élnek, pusztulnak a szőlők. Sokan azt hitték ugyanis, hogy megveszik a birtokot, aztán a tőkéről már folyik is a bor. Pedig ez nem egészen így van, ad munkát bőven a hegy. Én amíg bírom, teszem, szeretek kint lenni, bár sok minden megváltozott.

Sipos Ede a Lajos bácsi által elmondottakhoz még hozzátette: sok minden változott, az igaz, de ők azt szeretnék, ha ennél rosszabb már nem lenne. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határon átnyúló kapcsolat

A csornai Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola részt vesz a Comenius nemzetközi együttműködési… Tovább olvasom