Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Akár száz új munkahely is lehet Veszkényben

A veszkényi képviselő-testület is rábólintott a területfejlesztési feladataiban való részvételre.
A napokban a veszkényi képviselő-testület is rábólintott a kapuvári többcélú kistérségi társulás területfejlesztési feladataiban való részvételre. A polgármester kiemelte, ezeknek a társulásoknak a közös feladatok ellátása lenne a célja.

A központosítás buktatói

Matzkó János véleménye szerint a közigazgatás központosítása folyik Magyarországon.
– Eddig ha a veszkényieknek útlevél kellett, beballagtak a hivatalba és rövid időn belül megkapták. Most ugyanezt az okmányirodákban intézve egy egész napjuk megy el rá – fogalmazott az elöljáró.
A veszkényiek nem értenek egyet a társulás ilyetén formájával, de távolmaradásukkal nem akarják azt sem, hogy a remélt pénzektől elessen a kistérség.

A működési költségekre lehet pályázni hétmillió forint erejéig, de a kapuvári társulás kialakítandó munkaszervezete nyolc és fél millióba kerülne. Matzkó János nem látja biztosítva ez utóbbi pénz folyamatos állami kifizetését, s tart attól, hogy utólag a tag önkormányzatoknak kell a zsebükbe nyúlniuk.

Dolgos községlakók

Bármennyire is szerény költségvetésből gazdálkodnak – ez idén mintegy kilencvenötmillió forint lesz –, egy település fejlődését lakosainak segítsége, ötletei is előbbre vihetik. Ennek Veszkény esetében már szinte hagyománya van.

A sportöltöző idei felújításának közel hatmilliós költségéből pályázaton nyertek három és fél milliót, további félmillió forintot az önkormányzat áll, a többit a községbeliek dolgozzák le az épületen.

Nagy üzemcsarnok

Fejlődésük egyik zálogát a polgármester a helyi vállalkozásokban látja. Veszkény két nagyobb cége több mint száz helybelit foglalkoztat, de a kisebb vállalkozásokkal együtt ez a szám megközelíti a kétszázat. Matzkó János elmondta, már előrehaladott tárgyalások folynak egy új, zöldmezős beruházásban megvalósítandó, ezer négyzetméteres üzemcsarnokról, ahol majd száz ember dolgozhatna.

Bővítés az óvodában

Matzkó János büszkén jelentette ki, hogy az utóbbi évek születési mutatói szerint az óvodai férőhelyeket bővíteniük kell. Már idén is csoportbontás lesz az intézményben, s ez esetleg dolgozói létszámbővítéssel is jár. A részleteket most dolgozzák ki.

A születésszám a kilencvenes évek végi nyolc-kilenc gyermekről a múlt évben már tizenötre emelkedett. Ez az évek múltán közel harmincfős iskoláslétszámot eredményezhet. Jelenleg ennek fele tanul a helyi alsó tagozatban. Felsős diákjaik már a nyolcvanas évek elejétől Kapuvárra járnak, de ahogy a polgármester megjegyezte, „hatéves gyerek még ne ingázzon". Ezért az alsó tagozathoz ragaszkodnak.

Építési telkek

A község fiatalításának elősegítésére tucatnyi új építési telket alakítottak ki. Ezek közművesítése tavaszra készül el, s önköltségi áron adják az építkezni szándékozóknak. Sőt, a Veszkénybe vágyók százötvenezer forint letelepedési támogatást is kapnak.

Idei terveikről a falu vezetője elmondta: bár költségvetésük még elfogadásra vár, annyi tudható, hogy terveznek egy EU-normáknak megfelelő játszóteret, a megpályázott másfél millió forinthoz némi saját erőt is mellétesznek. Tavasszal szeretnék a buszfordulót felújítani, a hozzá tartozó másfél száz méternyi úttal, valamint a község járdáiból is nyolcszáz métert felújítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intézkedések a kórház megmentésére

A Margit Kórház működésének, gazdálkodásának átvilágítására szakértő céget bízott meg a csornai képviselő-testület. Dr. Krizmanich Mária főigazgató főorvos rámutatott arra, hogy olyan helyzetbe jutottak, hogy szükség van az önkormányzat közbelépésére.  A kórház vezetői kidolgoztak ugyan egy tervet a költségek csökkentésére, ez azonban nem elegendő. Tovább olvasom