Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Akadémiai gép rázta a fákat

A farádi téesz „rázós" éveiről idézte fel emlékeit dr. Kocsis Sándor. A mosonmagyaróvári akadémia egykori tanársegédje segített hajdanán a szilva betakarításában.

Az egykori farádi termelőszövetkezet kertészetéről, szilvásáról írtunk a Kisalföld 2015. február 10-i számában („Harmincezer liter pálinkát főztek"). Molnár Imre, a kertészet vezetője idézte fel emlékeit az 1950–70-es évekből.

Imre bácsi a szilvatermesztés és -feldolgozás gondjairól beszélt. Úgy emlékezett, volt szezon, amikor 200 diák szedte egyszerre a gyümölcsöt a fákról. A napokban Mosonmagyaróvárról kapott levelet szerkesztőségünk, mely kiegészíti a farádi történetet.

Dr. Kocsis Sándor a farázóról mesélt írásában. Ő az 1960-as évek közepén a mosonmagyar- óvári akadémia géptani tanszékén volt tanársegéd.
– A farádi téesz elnöke kérte a tanszéket, hogy segítsünk a szilva betakarításában – fogalmazott dr. Kocsis Sándor.

– Dr. Galambos János tanszékvezető engem bízott meg a feladattal, hogy szerkesszünk farázó gépet és hozzá gyűjtőernyőt. A vépi iskolától korábban kapott T–28-as Vlagyimirec traktort választottuk. A szíjtárcsa hajtását átalakítva, a rendelkezésre álló hidraulika felhasználásával építettük meg Winkler Rudi bácsival a farázót.

Az ötször öt méteres, két részből álló ernyő a fa törzsét körbefogva tette lehetővé a lerázott gyümölcs gyűjtését. Emlékszem, a falubeliek azt jósolták, kipusztulnak a fák, mivel, gondolták ők, a gyökérzetük is megsérül. Ez persze nem következett be, sőt, rövidesen többen is kértek bennünket, hogy az udvaruk, kertjük fáit is szüreteljük le a géppel. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna - Gyakran „elcsúsznak" a bérlők a díjakkal

Lakáskoncepciót fogadott el a csornai önkormányzat képviselő-testülete. Tovább olvasom