Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Akadálymentesítés és gépkocsiutalványok

Tizennyolc év alatt megtízszereződött a taglétszám a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének csornai csoportjában. A megyei egyesület idén ünnepli fennállása 25. évfordulóját.
Csornán tartott csoportgyűlést a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete, amely 25 évvel ezelőtt 1981-ben alakult, elnöke Szabó János.

– Eléggé küzdelmes volt az elmúlt negyedszázad. Az első öt-hat év a szervezésekkel telt el, azután egyre több sérült ember lépett be a szervezetbe. Ma már több szolgáltatásban működünk közre, így például a gépkocsi-vásárlási, lakás-akadálymentesítési és fogyatékossági támogatás elosztásában, valamint az új EU-s parkolási engedély beszerzésében.

Korábban az ipari balesetek vezettek a rangsorban, okoztak maradandó sérüléseket, mostanában a közúti és sportbalesetek gyakoribbak – mondta az elnök.

Szabó János szerint szervezett az egyesület, mind a kultúra, mind a sport terén számos sikert értek el. Például a pünkösdi fesztivált 1991 óta évente megrendezik.

Az egyesület elnöke szólt arról is, hogy szervezetük nem küzd anyagi gondokkal. Talán ez annak tudható be, hogy mindig annyit vállaltak, amit el is tudtak végezni. Költségvetésük a személyi jövedelemadó egy százalékából, pályázati pénzekből, központi szövetségi támogatásból, tagdíjakból, adományokból áll össze.

Horváth Árpád, a megyei egyesület elnökhelyettese, a Csorna és környéke csoport vezetője közölte: tevékenységük középpontjában a lakás-akadálymentesítési támogatás elosztása áll. Évente ötven-hatvan ügyről van szó. Emellett ugyancsak évente hét-nyolc gépkocsi-vásárlási támogatást is tudnak juttatni a tagoknak. Úgy vélte: Csornán jól halad az akadálymentesítés úgy a közlekedési utak, mint a középületek terén.
– Csoportunk nyilvántartott taglétszáma meghaladja a hatszázat – tudatta Horváth Árpád. – Amikor 1988-ban átvettem a vezetést, akkor hatvanöten voltunk. Tagjaink 70–75 százaléka az idősebb korosztályhoz tartozik, hatvan év felettiek. A húsz éven aluliak létszáma nem éri el a tíz százalékot.

A csoport vezetője hozzátette: évente egyszer tartanak csoportgyűlést, ám rájuk vonatkozó rendelet vagy jogszabályváltozás esetén összejönnek azt megvitatni. P pedig a nap bármely szakában elérhető, hisz rendkívül fontosnak tartja, hogy a tagsággal folyamatos legyen a kapcsolata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem zsidóbarát, emberbarát volt

A csornai premontreiek szombathelyi gimnáziumában Hermán Mihály Medárd egykori premontrei kanonokról termet neveztek el dr. Schweitzer József nyugalmazott főrabbi jelenlétében. A csornai születésű Hermán Medárd a második világháború idején körülbelül száz zsidó származású üldözöttet mentett meg a deportálástól. Munkásságát és tetteit szinte alig ismerik, életútja és nemes tettei hosszú évekig ismeretlenek voltak még a csornai premontrei szerzetesek körében is. Tovább olvasom