Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Ajándék kulcs a tengerentúlról

Rábapatona–Franklinton - Családja múltját kutatva a Rába partján találta meg gyökereit a Franklintonban élő Jennifer Fleming. Mintegy jelképes meghívásként az amerikai város kulcsát hozta el férjével ősei szülőföldjére.


A történet közel száz évvel ezelőtt kezdődött. Nagy Julianna és Kálóczi Ferenc 1905-ben hajóra ültek Fiuméban és kivándoroltak Amerikába. A fiatal házasok a Rába-parti kis falut, Patonát cserélték fel a tengerentúlra.

– Nagyszüleimnek odakint három gyermeke született, köztük édesanyám. Mindig is érdekelt a családunk története, kíváncsi voltam, honnan keltek útra őseim, hol vannak a gyökereim – mesélte lapunknak Jennifer Fleming, akinek három évtizedes kutatását koronázta meg a rábapatonai látogatás. – Hosszú sikertelen keresgélés után a washingtoni levéltárban megtaláltam nagyapámék hajójegyét, amelyen ott szerepelt Rábapatona neve. Az internetes telefonkönyvből kiválogattam a családunkban szereplő vezetéknevet viselő patonaiak címét. Több mint negyven levelet, e-mailt küldtem a faluba. Varga Tibornétól és Takács Anettől érkezett válasz, kiderült, mindketten a rokonaim. Egy évet leveleztünk, miközben ráleltem más forrásokra is, egyre erősebb lett bennem a vágy, hogy eljussak Rábapatonára, nagyszüleim szülőfalujába.

Jennifer Fleming férjével látogatott el nagyszülei falujába, rokonlátogatóba és hogy átadják Jutasi Kálmán polgármesternek városuk, Franklinton jelképes kulcsát. Fotó: Krizsán Csaba
Jennifer Fleming férjével látogatott el nagyszülei falujába, rokonlátogatóba és hogy átadják Jutasi Kálmán polgármesternek városuk, Franklinton jelképes kulcsát. Fotó: Krizsán Csaba

Jennifer álma a napokban teljesült. Férjével, Wayne Fleminggel – aki lakóhelyük, Franklinton polgármestere volt – szívélyes gesztussal tették emlékezetessé a várva várt eseményt.

Ajándékba hozták az amerikai város jelképes kulcsát, ezzel is jelezve
a rábapatonaiaknak, hogy mindig szívesen látott vendégek a tengeren- túlon.

Egyébként kutatási eredményeit, élményeit blogján folyamatosan megosztja másokkal is, ahogy fogalmazott, szeretné világgá kiáltani nem mindennapi boldogságát. Reméli és mindent megtesz érte, hogy ez a különös történet további részletekkel gazdagodjon.

Az egyik közeli rokon, Varga Tiborné elmesélte, hogy az ő nagyapja és Jennifer nagyanyja voltak testvérek. A család rábapatonai és a tengerentúlra vándorolt ágai közt 1946-ban, a nagyszülők halálával megszakadt a kapcsolat. Ezért nagy öröm számukra is, hogy ama bizonyos hajójegy és egyéves e-mailezés után, ha sajátos módon is, de ismét együtt a család.

Olvasóink írták

 • 5. LiamDevlin 2009. május 23. 15:39
  „Üdv!

  Én magam is jó ideje végzek családfa-rokon kutatást. Megadok néhány webcímet ahol mindenki tud kutakodni akit érdekel. Ezek amerikai oldalak, de aki nem tud angolul az is könnyen eligazodik: www.ellisisland.org -ez teljesen ingyenes, és elég ha a vezetéknevet beírjátok (persze ékezetek nélkül:)). Itt az amerikába menő hajók utaslistája között lehet böngészni. Egy másik: www.ancestry.com -ez egy darabig ingyenes de a részletesebb információkért már fizetni kell, igaz nem sokat és szerintem érdemes mivel nagyon érdekes dolgokkal szembesülhet az ember. Ezen a két oldalon eredeti pl. 1902-es iratok között lehet kutatni..
  Ha nem találtok a rokonokkal kapcsolatban semmit, nem baj, próbáljátok máshogy beírni a nevet, ugyanis sokszor hibásan van, viszont az erdeti iratokban látni, hogy helyesen van. Ez azért van mert az amerikaiak nem tudják értelmezni pl. az ű,ö, é, betüket.
  PL: mondjuk az ős neve: Csizmadia József, de csak úgy találod meg, hogy Jozef Czizmazia..
  Jó időtöltést!!

  más
  azért az elég érdekes, hogy egy ilyen cikk után a 3-ik hsz már Fidesz-Mszp-s mocskolódás, sőt szánalmas, persze csak szerintem, legyen bármilyen a gazdasági vagy szociális helyzet. Nem tudom ki mondta de igaza van, abban, hogy ez az ország elsősorban erkölcsi válságban szenved..
  Szép napot mindenkinek!!”
 • 4. Sagittarius 2009. május 23. 11:13
  „3. pisti83 2009.05.23. 07:32

  Tökéletesen igazad van!! Még Hitler Adolf nemzeti szocialista pártja is fényévekkel szociálisabb, és baloldalibb volt mint a mostani MSZP!!”
 • 3. kata891 2009. május 23. 10:17
  „Nagyon szép kis történet. Gratulálok a rokonoknak és kívánom ,hogy sokáig tartson örömük, boldogságuk. Jólenne ha sok ilyen tudósításról olvashatnánk. Jeniffer blogját szívesen olvasnám ha közzé teszik.”
 • 2. elemér 2009. május 22. 22:33
  „Hmm.., időben elhagyták a nagyszülök a bukott koninenst.”
 • 1. Primax 2009. május 22. 20:56
  „Szép gesztus.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csipkére és a turizmusra alapoznak

Hövej - A höveji csipkére alapozott turizmusban reménykedik a település elöljárósága. A községháza… Tovább olvasom